Sydved.se
Inspiration
Artikelbild

Sommarens solsken utspätt i vatten

Det är sent i november 2010. Oz Clarke, brittisk vinkonnässör och tevepersonlighet trotsar snö och kyla för att på plats provsmaka och betygsätta den skånska vinproduktionen. Efteråt beskrivs han av Sydsvenskans utsända som «nästan euforisk». En av anledningarna är Nordanvik Solaris 2009. «Mycket angenämt, milt höstäppletonat i en stil som påminner om pinot blanc från Alsace», tycker vingurun och sätter därmed skogsgården Nordanvik på den europeiska vinkartan. Vinbonden själv, Sven Almer, är inte överraskad. "Det är ju sommarens solsken, utspätt i vatten!"

När vi besöker Nordanvik i slutet av mars har inte mycket förändrats sedan november. Ett häftigt snöoväder har bäddat in vingården i vitaste vitt och temperaturen biter sig envist fast runt nollan.

Sven Almer låter sig dock inte nedslås. Med stor entusiasm fräser han runt på sin fyrhjuling och visar oss sitt eget lilla paradis. Tio hektar av fastighetens nästan 90 är vikta åt fruktodling. Trakterna kring Näsum är ett centrum för bigarråodling och i Svens fruktträdgård finns även surkörsbär, päron, plommon och äpplen. De kalkrika markerna, det friska grundvattnet och det milda klimatet på udden i Ivösjön gör området idealiskt för fruktodling. Fruktträdgårdarna ligger skyddade, insprängda i skogen som små öar. Allt började med de medeltida arbetsmunkarna på närbelägna klostret Bäckaskog, vilka lärde traktens folk att ympa glasäpplen på de befintliga suraplarna. Resultatet blev läckra, syrliga äpplen som höll sin fräschör hela vintern och inte var svåra att byta mot saltat fläsk frampå vårkanten.

– Det var hårdvaluta, skrockar Sven, innan han pilar över till ett av magasinen i flygelbyggnaden och snabbt som ögat återvänder med famnen full av rodnande äpplen.

– Smaka, så förstår ni vad jag menar!

Älskar utmaningen

Men ändå, hur sjutton kommer man på tanken att slå sig på vinodling i Sverige?  

– Det är helt enkelt min natur. Jag älskar nya utmaningar!

Idén fick han av en plantskolist som var på besök på Nordanvik och tyckte att gården skulle lämpa sig för vin.

– Jag bad honom att skicka 50 plantor och på den vägen är det.

Tilläggas ska att Sven har jobbat med vin tidigare. Som son till en frukt- och bärodlare skickades han efter avslutad skolgång på bildningsresa i Europa och tillbringade en tid som vingårdsarbetare i Bolzano i Sydtyrolen.

– Varje morgon väcktes vi i ottan och försågs med frukost i form av brötchen, fläsk, ost och ett stop vitt vin. Jisses, jag var ju på kanelen innan klockan var nio på morgonen!, skarvar Sven.

Ahlgrens bilar på flaska

Första vinet från egen stock, gjort på Zilga-druvan, var ingen höjdare.

– Å fy fan!, var min första reaktion. Inte för att vinet var dåligt, men det var annorlunda. Det smakade precis som Ahlgrens bilar. Amerikanarna kallar det för «foxy taste» och det är definitivt inte min grej!

I dag har Sven 1000 stockar på fastigheten. Vinet som Oz Clarke lovordade är gjort på Solaris-druvan som också är Svens favorit.

– Det har en frisk smak av honung och muscat med en behaglig sötma och den syra som är typisk för skånska viner. Därför är det ett utpräglat måltidsvin som passar bra till  fet fisk – varför inte lax eller en abborre ur Ivösjön?

Ännu så länge är det få som får njuta av Svens solsken tappat på flaska. Gårdens vineri uppfyller EU-normerna och är larmat ända upp i taknocken. Från och med i år har han även Livsmedelsverkets tillstånd, vilket innebär att han får sälja vinet till lokala restauranger. Men bjuda in till provsmakning får han inte. Nu står hoppet till att gårdsförsäljningen ska klubbas igenom så att Skånes redan existerande Route de Vin kan utvecklas till en fullödig turistattraktion.

Stock som stock

I vår går Sven som en äggsjuk höna i väntan på ett ännu viktigare besked – utfallet av säsongen 2010.

«Det är som skogsbruk – det gäller att gallra rätt så att man får en värdefull slutprodukt.»

– Just nu står vinet i tanken och gottar till sig. I månadsskiftet april-maj är det dags att tappa om och i juni ska jag provsmaka och, kanske, tappa på flaska. Håller vinet inte tillräckligt hög nivå är det bara att öppna kranen och låta det rinna ut. Det är alltid lika spännande, det är helt omöjligt att sia om utfallet.

Varje vinstock sköts som ett barn, klipps och tuktas för att ge optimal upplevelse.

– Vin handlar om kvalitet, inte kvantitet. Genom att klippa vinstocken minskar man mängden druvor och koncentrerar istället smaken i ett litet antal druvor. Det är som skogsbruk – det gäller att gallra rätt så att man får en värdefull slutprodukt.

Barrigt arboretum

Sven borde veta. På sin fastighet har han nämligen en av Skånes finaste bokskogar, i alla fall enligt Sydvedaren Johan Söderqvist.

– Av fastighetens dryga 60 hektar blandskog är huvuddelen bok av en fantastisk kvalitet. Jag skulle vilja påstå att det nästan uteslutande rör sig om fanér, säger Johan och lyckas med konststycket att göra Sven mållös några sekunder. Men han hämtar sig snart.…

– Det är pappas förtjänst. Han var agronom, utbildad vid Alnarp och ägnade mycket tid åt att gå i skogen med yxan. Han skötte den minutiöst och det är jag som får skörda frukten, säger Sven blygsamt.

Sanningen är att Sven är lika kunnig. Han har gått i sin fars fotspår och har även han studerat vid det anrika skånska lantbruksuniversitetet. Hans hjärta rymmer en vild kärlek till allt växande och vår förmiddagstur i markerna blir en bildningsresa. Vi lär oss hur brakvedens doftande sav blir biodlarens bästa vän och hur en ekplanta bäst drivs upp. Vi får också en visning av gårdens av stormar decimerade arboretum. Det anlades av en tidigare ägare och omfattar allehanda barrträd som lärk, sitka, weymouthtall, omoricagran samt blå och grå douglasgran.

– Jag har alltid varit förtjust i mina barrträd. Kanske som ett litet uppror mot all frukt, skrattar Sven.

Vårstopp på åkern

En senvinterstorm i januari har inneburit extra arbete i granpartierna, vilket får Sven att gruffa lite missnöjt. "Tar det aldrig slut!?"  Vintern har annars ägnats åt att gallra i bokbeståndet, allt i Sydveds och Johan Söderqvists regi. I Johan har Sven hittat någon som delar hans kunskap och intresse.

– Jag såg Johan mäta upp bok på en avverkning för 11 år sedan och såg att här var det hej och hå! Sedan dess har det varit Sydved som har gjort jobbet.

Sin jovialiska framtoning till trots har Sven örnkoll, och i kraft av sin kunskap och erfarenhet har han vågat prova på det mesta. Herefordkorna och åkermarken är numera utarrenderade till grannen, men hjorthägnet har han kvar. Och på väg tillbaka till gården ser vi gässen göra sitt första vårstopp på åkern.

Liten bild 
Liten bild

 
 

Tidigare generationers hårda arbete med att röja sten är uppskattat i vingården där vinrankorna planterats i skydd av gärdesgården.

 

Dela gärna artikeln

Just nu på Sydved.se
Intervju med Sanna Gudmunsson, student från Stora Segerstad

Intervju med Sanna Gudmunsson, student från Stora Segerstad

Strax före jul var Stora Segerstad-studenten Sanna Gudmundsson på praktik hos oss på distrikt Älmhult. Sanna fick då följa med oss ut i skog och mark för att se och uppleva stora delar av en vanlig arbetsvardag.
Ny trend: Nu återupptäcker vi utflykten

Ny trend: Nu återupptäcker vi utflykten

​Under 2000-talet har allt färre svenskar rört sig i skog och mark. Men nu vänder trenden. Friluftsfrämjandet noterar en rekordökning i medlemsantalet och barnen står på kö till Skogsmulle. Det är dags att återupptäcka utflykten!

Vill du gå en grundkurs i att äga skog?

Vill du gå en grundkurs i att äga skog?

Vill du få en större inblick i ditt skogsägande? Då kan du passa på och gå en grundkurs i att äga skog. Sydveds Fredrik Samuelsson är en av föredragshållarna under fem innehållsrika sommardagar i Hjortseryd.
Rökt vilt på helgmenyn

Rökt vilt på helgmenyn

​Förr rökte man köttet eller fisken för att maten skulle hålla längre. Nuförtiden väljer vi rökt mat för den goda smakens skull. Här tipsar vi om tillbehören som ger det lilla extra till det rökta och vilda!  

Artikelbild

Spår av varg i nysnön

En snöig morgon i januari såg Sydveds inköpare Christer Olsson dessa tydliga spår av varg precis framför sin bil.
Korsberga Skogsentreprenad har investerat i ny lastbilshugg

Korsberga Skogsentreprenad har investerat i ny lastbilshugg

Nu finns det en ny lastbilshugg som kör i Skaraborgs skogar. Det är Korsberga Skogsentreprenad som i decmeber fick sin nya lastbilshugg.
Minst 500 000 skogskubikmeter fälldes av Alfrida

Minst 500 000 skogskubikmeter fälldes av Alfrida

Stormen Alfrida fällde minst 500 000 skogskubikmeter skog visar Skogsstyrelsens första övergripande inventering. Hårdast drabbat är Stockholms län.
Se upp för granbarkborren i vår!

Se upp för granbarkborren i vår!

Allt tyder på att vi under 2019 får hantera omfattande angrepp av granbarkborren i södra Sverige. Nu är barkborrarna invintrade, men för att ligga steget före och kunna agera snabbt i vår kan du som skogsägare redan i vinter kartlägga områden i din skog där du upptäckt angrepp av barkborren.
Hannah Elversson – med passion för jakt

Hannah Elversson – med passion för jakt

​Jakten intresserar allt fler i Sverige. Hannah Elversson är en av dem som längtar efter att jaktsäsongen ska dra i gång. "Det är en speciell känsla av frihet blandat med spänning när man sitter där på jaktpasset hundra procent fokuserad och väntar", säger hon.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.

Nyheter nära dig

Hämtar in nyheter...

Fler nyheter​​​​​​

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Virkesköpare till distrikt Falköping: Vill du bli en Sydvedare?

Sydved satsar framåt och söker nu två virkesköpare till områdena kring Tidaholm och Borås, inom distrikt Falköping.
Sommarjobba på Sydved sommaren 2019?

Vi söker sommarjobbare till Sydved!

Vill du jobba på Sydved i sommar? Nu söker vi ett antal sommarjobbare till våra distriktskontor. Ett jobb som kan ge dig värdefull erfarenhet och viktiga kontakter för framtiden.
Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydveds virkeschef går efter många år på företaget i pension efter sommaren 2019. Vi söker nu hans efterträdare. Rätt person ges en utvecklande roll med stora möjligheter att påverka verksamheten vid ett av landets mest intressanta skogsföretag.

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.