Sydved.se
Inspiration
Sparris vårens första primör

Sparris vårens första primör

Sparris är en av vårens första primörer och en riktig delikatess. På Österlen startar säsongen vanligtvis i början av maj berättar odlare Robert Nilsson på Österlen Sparris i Skillinge. Här delar han med sig av ett recept på grön sparris med kall wasabisås.

Sparris med kall wasabikräftsås


500 gram färsk grön sparris
¾ dl majonnäs 1,5 dl lätt crème fraiche
1 knapp tsk wasabipasta  (pepparrotspasta går också bra)
1 tsk tomatpuré
2 msk finhackad rödlök
salt
ca 70 gram hackade kräftstjärtar  
12–20 kräftstjärtar till dekoration 

Gör så här

Rör samman majonnäs och crème fraiche. Tillsätt övriga ingredienser och smaka av. Låt röran stå i kylen ett tag. Hacka kräftstjärtarna. Vänta med att röra ned dem i röran till precis innan servering. Koka sparrisen 4–8 minuter beroende på tjocklek. Servera såsen bredvid den varma sparrisen. 

Så här kokar du sparris

Färsk vit sparris ska alltid skalas – den gröna bara om den är grov. Den nedre delen av den gröna sparrisen kan vara lite träig, bryt därför av några centimeter av foten.

Koka 5–10 sparrisar per person. Lägg sparrisen i en låg och vid kastrull och slå över kokande saltat vatten (1 tsk salt per liter vatten).

Grön sparris ska koka 2–5 minuter och vit sparris 10–20 minuter, beroende på tjocklek och kvalitet. Den bör inte koka för kraftigt eller för länge så att den förlorar sin spänst. Prova med en sticka i den grova delen av sparrisen. Precis som pasta är sparris bäst "al dente".

Servera genast. Smält smör eller hollandaisesås är klassiska tillbehör. Lite god olivolja, salt och hyvlad parmesan strödd över nytillagad grön sparris passar också bra.

​Fakta sparris

Sparrisen vi äter är de späda skotten av en liljeväxt som härstammar från östra Medelhavet.

I Sverige odlas både grön och blekt, eller vit, sparris.

Den vita sparrisen växer under jord, är hårdskalig och skördas innan skotten når upp i ljuset. Grön sparris som är mjukskalig växer ovan jord och skördas när den nått en längd på 22–25 centimeter.

Dela gärna artikeln

Just nu på Sydved.se

Virkesköpare till distrikt Falköping: Vill du bli en Sydvedare?

Sydved satsar framåt och söker nu två virkesköpare till områdena kring Tidaholm och Borås, inom distrikt Falköping.
Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Bästa kollen på din skog får du med en skogsbruksplan. Ett smart verktyg för dig som vill bedriva ett aktivt skogsbruk.
Vid jägarbrasan i blek decembersol

Vid jägarbrasan i blek decembersol

Dagarna blir allt kortare och det känns viktigt att ta vara på varje solglimt i december. För den frilufts- och jaktintresserade är det mycket värt att kunna fånga dagen och njuta av en stunds småviltsjakt nu när jakten på högvilt börjar klinga ut.
Udda träd i skogarna kring Kalmar

Udda träd i skogarna kring Kalmar

​Ibland händer det, när vi är ute och tittar på skog eller planerar för skogliga åtgärder, att vi stöter på träd som avviker från det normala.
Föryngringsavverkning av tall

Föryngringsavverkning av tall

När cirkeln ska slutas och en tallskog föryngras måste man börja med att välja föryngringsmetod. Du väljer då mellan naturlig föryngring, frösådd eller plantering av täckrotplantor. Avvecklingen av tallbeståndet anpassas sen därefter.
Skogsbränsle från liten avverkning värmer 3 - 4 villor

Skogsbränsle från liten avverkning värmer 3-4 villor

Fler och fler skogsägare tar ut grot, grenar och toppar, när de slutavverkar i sin skog. En förhållandevis liten avverkning kan ge en stor mängd energi.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.
Älggulasch med rönnbär, timjan och kummin

Älggulasch med rönnbär, timjan och kummin

​En bra gryta som alltid går hem. Precis som en traditionell gulasch smakar den här rätten mycket kummin, men den har också smak av rönnbär, rökt paprika och timjan. Servera med en klick krämigt och ett långjäst bröd.

Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat med produktionsfokus och mat för jakten

Bläddra i Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till ett aktivt skogsbruk.

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Fakta miljö och naturvård

Fakta miljö och naturvård

​Skogen måste brukas på ett långsiktigt och ansvarsfullt sätt för att vara värdefull även för framtida generationer. Sydved förespråkar ett hållbart skogsbruk där det råder en balans mellan miljö och produktion.

Skogshare

Skogshare

​Skogsharen är skogens sprinter och kan komma upp i hastigheter på 70 km/h om en fara hotar. Bäst trivs skogsharen i gran- eller björkskogar med växlande vegetation, där den kan få både föda och skydd mot sina fiender.

Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Decemberljus som lyser upp i skogen

Decemberljus som lyser upp i skogen

Decemberljus i decembermörkret.
Skogslandet Sverige

Skogslandet Sverige

Vi bor i ett land med mycket skog. Halva Sveriges landyta, det vill säga runt 23 miljoner hektar är skog. Det finns ca privata 328 000 skogsägare i Sverige som tillsammans äger ca 12 miljoner hektar, den andra halvan ägs av skogsbolag och staten.

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.

Artikelbild

Byggnadsvård – hämta materialet från din egen skog

​Trä är byggnadsmaterialet för alla tider – och byggnadsvårdarens bästa vän. Nya träfiberbaserade isoleringsmaterial gör det lätt att renovera smart och hållbart. Och brädorna till panel och golv hämtas förstås ur egen skog. Det är lättare än du tror!