Sydved.se
Inspiration
Artikelbild

Välkommen till skördarfest i Äppledalen!

Med rodnande kinder vänder sig äpplena mot den solstinna septemberhimlen. Snart, om bara någon dag eller två, är de mogna att plockas. På Vistakulle Fruktodling, i Äppeldalen, mellan Vättern och Landsjön ligger förväntan i luften. Snart är det dags för skördefest!

Med sitt varma klimat och sina bördiga jordar är Södra Vätterbygden ett litet Skåne i miniatyr där det ligger inklämt i de karga Smålandsskogarna. Runt Vistakulle, på landremsan mellan Vättern och Landsjön, har det funnits äppelodlingar i hundratals år. Området tillhör också Södra Vätterbranterna som utsetts till biosfärområde av Unesco. Här, på Bosgård vid foten av Vistakulle, har familjen Knutsson odlat äpplen sedan slutet av 1970-talet då pappa Per köpte gården. Då fanns det redan en fruktodling på gården och Per, som är lantmästare, har successivt förädlat verksamheten och planterat om. I dag omfattar fruktodlingen cirka elva hektar och verksamheten drivs av Per och sonen Fredrik med familjer.

Nya effektiva odlingssätt

Men inte ens här står tiden stilla. Det har hänt mycket inom den professionella äppelodlingen under 2000-talet. De klassiska kronbildande fruktträden är sedan länge borta ur bilden. Idag formar äppelträden istället lättskötta och högproduktiva odlingshäckar, berättar Fredrik:

– Odlingshäckarna har många fördelar. De släpper in mer ljus, de är lätta att beskära och det är enkelt att skörda. Dessutom ger de betydligt större skörd per hektar. Förr gav en högproduktiv odling 25 ton per hektar. Med de nya odlingshäckarna är vi uppe i 40–45 ton per hektar.

Äppelsorterna har också bytts ut. Tidigare trotjänare som Cox Pomona, Maglemer och James Grieve har fått ge plats åt sorter som Discovery, Aroma och Elise.

– Vi vill gärna jobba med äpplen som är lagom stora, krispiga och goda och som har en relativt lång hållbarhet. Färre sorter och längre omsättningstid, förklarar Fredrik.

Konsumentbeteendet styr

Förklaringen finns hos oss konsumenter. Vi är nämligen inte så flexibla som vi vill tro. Vi tycker om att köpa samma sorts äpplen i livsmedelsbutiken. Om det ständigt kommer nya sorter blir vi förvirrade och klarar inte av att välja, med risk för att äpplet väljs bort helt.

För äppelodlaren är det därför mer intressant att kunna erbjuda några få utvalda sorter hela tiden än att växla sort med säsong. Nya metoder för att förlänga hållbarheten gör också att man inte behöver hålla med så många olika sorter. Allra hetast på marknaden är så kallad ULO-lagring. Äpplena förvaras i ett rum med hög luftfuktighet och vakuum. All luft sugs ut och i avsaknad av syre så stoppas äpplets mognadsprocess och åldrande. När äpplena tas ut så är de lika fräscha som när de var nyplockade, vilket innebär att man i dag kan köpa svenska äpplen i handeln även under vintern och våren.

– Med dagens äpplesorter och lagringsmetoder är det egentligen bara under perioden midsommar till augusti som vi inte har några äpplen. För närvarande hyr vi in oss i ett ULO-lager nere i Skåne, men drömmen är att kunna investera i ett eget, säger Fredrik.

Storleken har betydelse

Även storleken har betydelse när vi väljer vår frukt. Äpplen med diametern 65–80 mm säljer bäst. För små äpplen ratar vi, liksom de allra största.

– Det där är lite märkligt. Går man tillbaka till 1980- och 1990- talen skulle äpplena vara jättestora. Så då ställdes odlingarna om för den trenden. I dag är de största äpplena nästan osäljbara.

En annan stark konsumenttrend är eko. Därför kan det tyckas märkligt att familjen Knutsson har valt bort att odla ekologiskt?

– Ekologisk odling är en kvistig fråga. I Sverige har vi ett hårt regelverk som är mycket restriktivt när det gäller tillåtna medel för bekämpning och förlängd hållbarhet. Ett importerat ekologiskt odlat äpple kan därför innehålla många av de medel som faktiskt är förbjudna här i Sverige, samtidigt som det kanske har fraktats med miljöovänligt flyg över Atlanten. Vi har helt enkelt inte ställt om till ekologiskt eftersom det inte skulle göra så stor skillnad. Vår förhoppning är att konsumenterna ska välja svenskt istället för importerat ekologiskt.

Precis som i skogen

Som skogsägare kan man känna igen sig i många av äppelodlingens moment, även om livscykeln skiljer sig åt. Även i äppellunden strävar man efter en jämn åldersfördelning mellan bestånden med föryngring vart tjugonde år.

– Våra bestånd producerar på topp från fem till 20 års ålder. Sedan är det dags att plantera om. Vi har som mål att föryngra ett halvt hektar om året, förklarar Fredrik.

Gallrar gör man också, varje år. Med utgångspunkt i önskad storlek på frukten plockar man på försommaren bort de frukter som inte håller tillräckligt hög kvalitet.

I september är det skördetid och då blir det förstås en topp i  verksamheten. Familjen Knutsson tar in säsongsarbetare. När det är som mest att göra jobbar runt 15 personer med skörden.

Sorry alla älgar!

Äppelodlarens år kännetecknas annars av en tämligen jämn arbetsbelastning. När Fredrik, som tidigare jobbat med försäljning av kontorsmöbler, tog steget in i verksamheten bestämde man sig för att bredda utbudet. Vid sidan av försäljningen av äpplen till grossist erbjuder Vistakulle Fruktodling även fruktlådor till företag och privatpersoner samt tillverkar egna äppledrycker. Must  cider, glögg samt starkare drycker som säljs via systembolaget. Icke alkoholhaltiga drycker säljs i dagligvarubutikerna samt i den egna gårdsbutiken som även inrymmer ett kafferosteri.

– Det här gör att vi själva kan påverka arbetsbelastningen. Vi kan tillverka våra drycker jämnt över hela året även om det förstås är en topp till jul. Den egna förädlingen betyder också att vi får avsättning för all vår frukt, även den som inte är första klass. Tidigare skänkte vi bort tonvis med äpplen till älgjägare. Numera kan vi ta vara på allt!

Sorry alla älgar, det blir till att uppsöka närmaste villaträdgård och hoppas att ni inte blir upptäckta ...

Läs också

Äppelproffsets odlingstips

Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild

Skördetid! Per och Fredrik Knutsson sorterar ut de finaste äpplena för leverans till butik. Det här är den relativt tidiga sorten Discovery. Egna äppeldrycker förlänger säsongen och breddar verksamheten på Vistakulle Fruktodling.

Dela gärna artikeln

Just nu på Sydved.se
Ingen kan gallring som vi

Ingen kan gallring som vi

​Just nu har vi ett starkt erbjudande för din gallring. För mer informationom vilka fördelar det innebär i just din skog är du välkommen att vända dig direkt till din Sydvedare. Klicka på kartan överst på sidan så hittar du din Sydvedare.

Hållbar utveckling: 5 heta områden för forskning

Hållbar utveckling: 5 heta områden för forskning

​Cross Laminated Timber (CLT), kompositmaterial , mikrofibrillär cellulosa, lignin och textilier är fem områden där det sker skoglig forskning.

Sydved söker en logistiker

​Vill du jobba i en framtidsbransch i ett av landets mest intressanta skogsföretag? Trivs du med att ha många olika kontakter och uppskattar ett varierande och fartfyllt jobb? Då kanske du är vår nya logistiker!

Sydved söker entreprenörer för avverkning.

Sydved söker entreprenörer för avverkning

​Sydved söker entreprenörer för avverkning i främst västra Blekinge. Avverkningarbetet i området avser gallring av barr och löv samt slutavverkning.

Lyckas med svamplockningen.

Så lyckas du med svampplockningen

​​Med svampplockning får du frisk luft och en härlig tur i skogen, förutom den förhoppningsvis fulla korgen svamp som du gör något gott av när du kommer hem. Men var försiktig, så att du inte får med giftsvamp i korgen!

Artikelbild

Nu är jakten i gång

Hösten börjar göra sitt intåg och i måndags drog älgjakten igång i de södra delarna av landet. I ett jaktlag i skogarna runt Älmhult är älgtjuren inte lovligt, men ett fotografi i farten förevigade händelsen.
Inspiration Viltkorv i bröd med rökig majonnäs

Viltkorv i bröd med rökig majonnäs

​Det enkla är det goda! Och enklast av allt är korv med bröd! Gärna serverad vid en eld utomhus. Briljera lite extra i vinter och bjud på viltkorv med raffinerat rustika tillbehör, som inlagd kål, rökig majonnäs och rostad scharlottenlök.

Artikelbild

Ännu bättre koll på avverkningen!

​I vår har Sydveds maskinförare vidareutbildats i bland annat automatiserad gallringsuppföljning och Sydveds standard Generell Naturvård. Allt inom ramen för Gallringsakademin, Sydveds målinriktade satsning för att driva utvecklingen och höja kvaliteten i gallringsskogen.

Tänk långsiktigt - underhåll skogens näringskretslopp

Tänk långsiktigt - underhåll skogens näringskretslopp

​ I jordbruket är näringskompensering lika självklart som begreppet är okänt och outnyttjat i skogsbruket. Ändå har möjligheten funnits sedan början av 90 talet och Skogsstyrelsen rekommenderar att näringskompensering ska ske vid uttag av bioenergi. 

Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat med produktionsfokus och mat för jakten

Bläddra i Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till ett aktivt skogsbruk.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Fakta gallring

Fakta gallring

​Gallring är den viktigaste åtgärden du kan göra i skogen. Genom att ta ut svaga och skadade träd och koncentrera tillväxten till de mest kvalitativa stammarna skapar du ett värdefullt bestånd. Dessutom kan du göra lönsamma virkesuttag flera gånger under skogens omloppstid.

Instagram: En vacker höstdag i skogen
Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Julgransskötsel i Degeberga

Julgransskötsel i Degeberga

Efter ett distriktsmöte gjorde distikt Hässleholm ett studiebesök hos Gunnars Granar i Degeberga. Tillsammans träffade distriktet Gunnar Göthner och besökte hans julgransodling som går under namnet Gunnars granar.​

Skogsdag i Ebbehult utanför Nybro. Skogsskötsel i fokus.

Skogsskötsel i fokus på skogsdag i Ebbehult

​Skogsskötsel och spår av sommarens torka var ämnen som engagerade besökarna på skogsdagen i Ebbehult den 28 september.

Sydved på Instagram: Nu 1000 följare!

1000 följare på Sydveds Instagram

​Nu firar vi att Sydved har fått 1000 följare på Instagram. Ett stort tack till alla som följer oss!

Artikelbild

Höstbetraktelse: Ibland gör det vackra ont

​Sydvedaren Tina delar med sig av sin betraktelse om hösten, och livet. På fritiden skriver hon bland annat i tidskriften Populär Poesi.

En

Enen – Nordens cypress

​Nordens cypress har det pelarlika trädet med blåsvarta bär ofta kallats. Enen växer långsamt och når hög ålder. Den äldsta en som hittats i Sverige var 840 år gammal och fanns i Sareks nationalpark.

På Lugnås utanför Mariestad: Nygallrat med produktionsfokus

Nygallrat med produktionsfokus i Lugnås

​Med starkt produktionsfokus och åtta kilometers strandgräns mot Vänern är gallringen strategiskt viktig på Sjöberg. Rätt gallrad, i rätt tid får granen en rejäl skjuts i tillväxten och goda chanser att klara de friska vindarna. Möt  skogsägarna som gallrar tidigt för att få stabila bestånd.

Spotify hjälper oss förstå skogsindustrins digitalisering

Spotify hjälper oss förstå skogsindustrins digitalisering

​Den digitala omvandlingen som successivt förändrar vår vardag och vårt sätt att leva kan knappast ha undgått någon. Våra bankärenden blir digitala, samtidigt som vi anammar musik- och underhållningstjänster som Spotify och Netflix. På Sydved finns Frida Magnusdotter Ivarsson som genomför ett forskningsprojekt om digitalisering och svensk skogsindustri.