Sydved.se
Inspiration
Våfflan

Våfflan – svensk klassiker

Våfflor med sylt och vispgrädde är en svensk matklassiker som har en alldeles egen dag – våffeldagen den 25 mars. Bär eller sylt med en klick grädde är aldrig fel, men prova också någon av våra varianter. Våfflor med löjrom, avokado och rödlök blir perfekt till helglunchen.

Frasiga våfflor

3 ½ dl vetemjöl 
2 tsk bakpulver
2 dl mjölk
2 ½ dl vatten
100 g smält smör

Smält smöret och låt det svalna. Blanda mjöl och bakpulver i en skål. Tillsätt mjölken och rör ihop till en jämn smet. Tillsätt vattnet och smöret. Hetta upp våffeljärnet och grädda våfflorna i ett smort våffeljärn.

Våfflor ska serveras så nygräddade som möjligt. Lägg våfflorna på ett galler om de inte äts direkt, så håller de sig frasiga längre.

Löjrom, avokado och rödlök

2 avokador
3 dl gräddfil
1 finhackad rödlök
200 g löjrom eller stenbitsrom
dill

En enkel lunch blir det om man byter ut sylten mot ett matigare tillbehör.

Dela, kärna ur och skala avokadon. Skär den sedan i skivor. Fördela avokado, löjrom, gräddfil och rödlök på våffelbitarna. Garnera med dillkvistar.

Tips! Byt ut löjrommen mot gravad lax i bitar.

Citronkräm

2 citroner
2 ½ dl socker
50 g smör
2 ägg
1 dl vispgrädde

Som omväxling till sylt och grädde gör man enkelt en egen citronkräm, som man sedan serverar med färska bär:

Riv skalet på citronerna och pressa ur saften. Blanda saft, socker och smör i en kastrull och värm upp under upprörning tills sockret smälter. Vispa samman äggen. Häll dem i kastrullen och sjud på svag värme under omrörning tills krämen tjocknar. Blanda i citronskalet och låt krämen svalna. Vispa grädden och blanda med krämen.

Våfflan genom tiderna

Våfflor har bakats åtminstone sedan medeltiden. Men det var vid slutet av 1800-talet i samband med att järnspisen introducerades som den hjärtformade våfflan och våffeljärnet kom till.

Våfflor åts både till vardags och fest. De enklaste våfflorna bestod bara av mjöl och vatten, medan man till fest slog på stort med grädde, socker, smör och ägg.

På våren, ungefär vid Marie Bebådelsedag, började hönorna värpa och korna mjölka efter den långa och mörka vintern. Ett utmärkt tillfälle till våffelbak, var det många som tyckte.

Runt sekelskiftet 1900 blev det modernt att äta våfflor med grädde och sylt till kaffet. Det hände att man efter söndagspromenaden slank in på något av de många våffelbruken som fanns i de större städerna.

Källa: Nordiska museet

Dela gärna artikeln

Just nu på Sydved.se

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.
Artikelbild

Benchmarking mellan distrikten: klengallring och skogsbränsle

Lite för sällan får vi Sydvedare, fyllda med skoglig erfarenhet, tillfälle att utbyta erfarenheter och goda idéer i skogsskötselfrågor till nytta för ditt skogsbrukande. Helt nyligen gavs dock ett sånt tillfälle, då distrikt Älmhult gästade den östra delen av distrikt Hylte för att diskutera klengallring och uttag av skogsbränsle.
Tomtelycka och framtidstro på Skeinge Säteri

Tomtelycka och framtidstro på Skeinge Säteri

På Skeinge Säteri hade familjen Brunnström precis genomfört ett generationsskifte när ödet drog ur proppen. I valet mellan fritt fall och hårt arbete valde Katarina Brunnström det senare och nu är livspusslet på Skeinge omlagt. Annorlunda, men lika vackert.

Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Sakta rullar jag fram på skogsbilvägen. Och precis längs vägen ser jag Torgny Pettersson i sin skördare. Vi ska tillsammans med skogsägare Karl von Schewen och Sydveds inköpare Carl-Erik Ohlsson prata framgångsfaktorer i en lyckad slutavverkning.

Nu återupptäcker vi konsten att tälja.

Nu återupptäcker vi konsten att tälja

I jakten på avstressande och meningsfulla fritidssysselsättningar har vi börjat tälja igen. Att tälja är roligt, billigt och en kreativ utmaning för både nybörjare och erfarna. ​

Sundbergs Åkeri har gått över till det förnybara bränslet HVO.

HVO – klimatsmart bränsle som ger miljövänligare transporter

​Sundbergs Åkeri, som transporterar virke åt Sydved, har helt gått över till det förnybara bränslet HVO. Ett klimatsmart alternativ till fossil diesel som kommer att sänka lastbilarnas koldioxidutsläpp med upp till 90 procent.

Älggulasch med rönnbär, timjan och kummin

Älggulasch med rönnbär, timjan och kummin

​En bra gryta som alltid går hem. Precis som en traditionell gulasch smakar den här rätten mycket kummin, men den har också smak av rönnbär, rökt paprika och timjan. Servera med en klick krämigt och ett långjäst bröd.

Stora Enso och Gasum ingår samarbete om att göra förnybar energi av spillvatten.

Satsning på biogas på Nymölla: förnybar energi av spillvatten

​Stora Enso och energibolaget Gasum bygger en biogasanläggning vid Stora Ensos pappersbruk i Nymölla. Anläggningen kommer att förvandla brukets spillvatten till förnybar energi.

Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat med produktionsfokus och mat för jakten

Bläddra i Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till ett aktivt skogsbruk.

Nyheter nära dig

Hämtar in nyheter...

Fler nyheter​​​​​​

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Morgonen gryr på älgpasset i Harshult
Sydveds VD Lars gabrielsson var en av föredragshållarna på skogskvällen i Hässleholm.

Välbesökt skogskväll i Hässleholm

​Torsdagen den 8 november hölls en skogskväll i Hässleholm. ​Ett hundratal personer kom till Sydveds skogskväll i Hässleholm, som ägde rum på kulturhuset.​

Skogsbilvägar och transport

Fakta skogsbilvägar och transport

​För att kunna bruka din skog rationellt behöver du ha bra skogsbilvägar. Bland annat för att det underlättar det vid olika skogsskötselåtgärder och för att det lättare för virkesbilarna att lasta och hämta virket.

Dovhjort

Dovhjort

På 1500-talet kom dovhjorten till Sverige och fanns då i hägn på gods och kungsgårdar. Nu finns flera vilda bestånd framför allt i landets sydligaste delar.

Skogen konung

Skogens konung

​En mycket ståtlig herre vilar ut i mossan. ​Denna granna tjur sågs i Härna. Kan han ha överlevt jakten?

Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Artikelbild

Spår från en gammal järngruva

Sydvedaren Daniel Axelsson gjorde en ovanlig upptäckt i trakterna kring Ramkvilla. Insprängt bland träden hittade han tunnel eller en så kallad "stollgång".

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.

Skogskväll med inslag av energi och ekonomi i Bottnaryd.

Skogskväll i Bottnaryd

Torsdagen den 8 november anordnades en välbesökt skogskväll i Bottnaryd, med inslag av ekonomi och energi. Uppemot hundra skogsägare från närområdet strålade samman under denna kväll.