Sydved.se
Inspiration
Viltkorv i bröd med rökig majonnäs

Viltkorv i bröd med rökig majonnäs

Det enkla är det goda! Och enklast av allt är korv med bröd! Gärna serverad vid en eld utomhus. Briljera lite extra i vinter och bjud på viltkorv med raffinerat rustika tillbehör, som inlagd kål, rökig majonnäs och rostad scharlottenlök. Och vill du göra egen viltkorv bjuder vi på ett riktigt bra recept.

Viltkorv i bröd med rökig majonnäs, inlagd kål, potatischips och rostad scharlottenlök

 

Till fyra portioner behövs

4 st viltkorvar av god kvalitet och 4 korvbröd (eller så gör du din egen korv!)

Mandelpotatischips

400 g mandelpotatis
0,5 l vatten
1 tsk salt
1 krm torkad dill
1 liter rapsolja till fritering

Inlagd rödkål

150 g rödkål, strimlad
0,5 tsk senapsfrön
0,5 tsk kumminfrön
0,5 dl ättika
1 dl socker
1,5 dl vatten
1 krm salt

Rostad lök

6 st gula lökar, skurna i skivor
1 msk rapsolja
1 tsk strösocker
1 krm salt

Rökig majonnäs

2 dl majonnäs
0,5 tsk rökt paprikapulver
1 krm grovmalen svartpeppar
1 krm tabasco
1 krm salt


Så här gör du

Rostad lök

Skala och strimla gul lök, lägg i en ugnsform som är klädd med bakplåtspapper. Droppa över rapsolja och strö över socker och salt. Kör in i ugn på 200 grader i 15 minuter, rör om då och då. Dra sedan ner värmen till 75 grader och kör tills löken är helt torr. Låt sedan löken svalna och förvara i en lufttät burk.

Inlagd rödkål

Dela och strimla rödkål i tunna skivor med kniv eller i matberedare. Rosta kumminfrön lätt i en torr panna. Koka upp ättika, vatten och socker till inläggningslagen i en kastrull som rymmer samtliga ingredienser. När lagen kokat upp häller du i kryddor och rödkål. Låt koka i 5 minuter, dra sedan åt sidan och låt svalna. Förvaras i kyl.

Rökig majonnäs

Blanda alla ingredienser till den rökiga majonnäsen och ställ den sedan i kylen.

Mandelpotatischips

Blanda vatten och salt tills att allt salt lösts upp. Skölj av mandelpotatisen och skiva sedan tunna skivor av den på en mandolin eller med en vass kniv. Lägg ner i saltlaken 10 minuter. Ta upp potatisen och skölj med kallt vatten. Lägg sedan på ett papper så att den får torka något.

Fritera potatisen i rapsolja på 160–170° tills den blir krispig. Passa så att den inte bränns!
Upplever du att potatisen lätt bränner, sänk värmen lite. Lägg de färdiga chipsen på lite hushållspapper och krydda med torkad dill. Förvara i en lufttät burk.

Servera!
Lägg korven i brödet, sedan den inlagda rödkålen. Toppa med rostad lök och majonnäsen. Servera med chipsen.

Älg- och fläskkorv

Antal portioner: ca 12–14 korvar

1 kg älghögrev
900 g fläsksida
300 g kylskåpskallt vatten
Svinfjälster, blötlagt ca 2 timmar
3 st vitlöksklyftor

Kryddor
3 tsk salt
1 tsk malen svartpeppar
8 st enbär
2 tsk timjan
2 tsk rosmarin
4 st lagerblad
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen muskot
1 tsk malen nejlika

Gör så här

  • Blötlägg fjälstret i ljummet vatten i ett par timmar. Skölj igenom fjälstret med vatten några gånger.
  • Tärna älg- och fläskkött i mindre bitar som går ner i kvarnen. Köttet får gärna vara lite halvfruset fortfarande. Stoppa gärna köttkvarnens delar i frysen en stund innan du ska använda den för att färsblandningen inte ska bli för varm.
  • Mortla eller kör enbär, rosmarin, timjan och lagerblad i en kryddkvarn. Fördela sedan saltet och kryddorna på älg- och fläskköttet. Mal först vitlöken och sedan köttet på en mellangrov hålskiva.
  • Blanda köttfärsen med det kylskåpskalla vattnet i en bunke.
  • Montera korvhornet på kvarnen. Trä på fjälstret och mata fram smet till korvhornets spets. Knyt en knut i fjälstrets ände och fyll smeten i fjälstret. Avsluta med en knut. OBS! Var försiktig så att du inte fyller fjälstret för hårt, då kan det spricka när du ska snurra korvarna.
  • Snurra av 12 centimeter långa korvar genom att nypa till med tumme och pekfinger en korvlängd in på fjälstret och med den andra handens tumme och pekfinger ytterligare en korvlängd in. Snurra korven som du har mellan händerna framåt. Mät upp ytterligare en korvlängd och fortsätt att göra på samma sätt. Då snurrar inte korvarna upp sig och du slipper använda snöre. Låt gärna korvarna vila några timmar i kylskåpet innan de tillagas.
  • Förkoka gärna korvarna i sjudande vatten till en innertemperatur på 63 grader.
  • Vid servering så klipper du isär och steker eller grillar korven tills den har blivit genomvarm

Dela gärna artikeln

Just nu på Sydved.se
Ingen kan gallring som vi

Ingen kan gallring som vi

​Just nu har vi ett starkt erbjudande för din gallring. För mer informationom vilka fördelar det innebär i just din skog är du välkommen att vända dig direkt till din Sydvedare. Klicka på kartan överst på sidan så hittar du din Sydvedare.

Artikelbild

Möt tre studenter som ser framtiden i skogen

​Ekonomiskt ovärderlig. Sysselsättningsmässigt betydelsefull. Miljömässigt livsavgörande. Ändå vet svenska folket i allmänhet väldigt lite om svenskt skogsbruk och skogsindustrin. Vi åkte till Linnéuniversitetet för att prata om det och mycket annat med tre studenter som alla ser framtiden i skogen.

Sydved söker en logistiker

​Vill du jobba i en framtidsbransch i ett av landets mest intressanta skogsföretag? Trivs du med att ha många olika kontakter och uppskattar ett varierande och fartfyllt jobb? Då kanske du är vår nya logistiker!

Sydved söker entreprenörer för avverkning.

Sydved söker entreprenörer för avverkning

​Sydved söker entreprenörer för avverkning i främst västra Blekinge. Avverkningarbetet i området avser gallring av barr och löv samt slutavverkning.

Jaktvårdskonsulentens bästa viltvårdstips

Jaktvårdskonsulentens bästa viltvårdstips

​Sommarens soliga dagar. Perfekta för att förbereda sig inför höstens jakt. Se över jakttornen, öva på skjutbanan och, sist men inte minst, vårda viltet på dina marker. Låt dig inspireras av jaktvårdskonsulent Tomas Granberg!

Artikelbild

Nu är jakten i gång

Hösten börjar göra sitt intåg och i måndags drog älgjakten igång i de södra delarna av landet. I ett jaktlag i skogarna runt Älmhult är älgtjuren inte lovligt, men ett fotografi i farten förevigade händelsen.
Inspiration Viltwrap på ren, älg och hjort

Viltwrap på ren, älg och hjort

​Bättre snabbmat än så här kan man knappast få. Komplettera med fler tillbehör om hungern är stor ...

Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Sakta rullar jag fram på skogsbilvägen. Och precis längs vägen ser jag Torgny Pettersson i sin skördare. Vi ska tillsammans med skogsägare Karl von Schewen och Sydveds inköpare Carl-Erik Ohlsson prata framgångsfaktorer i en lyckad slutavverkning.

Tänk långsiktigt - underhåll skogens näringskretslopp

Tänk långsiktigt - underhåll skogens näringskretslopp

​ I jordbruket är näringskompensering lika självklart som begreppet är okänt och outnyttjat i skogsbruket. Ändå har möjligheten funnits sedan början av 90 talet och Skogsstyrelsen rekommenderar att näringskompensering ska ske vid uttag av bioenergi. 

Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat med produktionsfokus och mat för jakten

Bläddra i Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till ett aktivt skogsbruk.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Skog och vilt

Fakta skog och vilt

​För många skogsägare är jakten en viktig del i skogsägandet. Utmaningen är att hitta en balans mellan god tillgång på vilt och en varaktig och värdefull virkesproduktion.

Instagram: En vacker höstdag i skogen
Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Julgransskötsel i Degeberga

Julgransskötsel i Degeberga

Efter ett distriktsmöte gjorde distikt Hässleholm ett studiebesök hos Gunnars Granar i Degeberga. Tillsammans träffade distriktet Gunnar Göthner och besökte hans julgransodling som går under namnet Gunnars granar.​

Skogsdag i Ebbehult utanför Nybro. Skogsskötsel i fokus.

Skogsskötsel i fokus på skogsdag i Ebbehult

​Skogsskötsel och spår av sommarens torka var ämnen som engagerade besökarna på skogsdagen i Ebbehult den 28 september.

Sydved på Instagram: Nu 1000 följare!

1000 följare på Sydveds Instagram

​Nu firar vi att Sydved har fått 1000 följare på Instagram. Ett stort tack till alla som följer oss!

Artikelbild

Höstbetraktelse: Ibland gör det vackra ont

​Sydvedaren Tina delar med sig av sin betraktelse om hösten, och livet. På fritiden skriver hon bland annat i tidskriften Populär Poesi.

Nötskrika

Nötskrika

​Nötskrikan är en skygg fågel som för det mesta håller till inne i de täta skogarna. Men dess hesa skränande brukar man kunna höra. I Skåne kallas den ibland regnkråka, då den förr sades skrika före regn.

På Lugnås utanför Mariestad: Nygallrat med produktionsfokus

Nygallrat med produktionsfokus i Lugnås

​Med starkt produktionsfokus och åtta kilometers strandgräns mot Vänern är gallringen strategiskt viktig på Sjöberg. Rätt gallrad, i rätt tid får granen en rejäl skjuts i tillväxten och goda chanser att klara de friska vindarna. Möt  skogsägarna som gallrar tidigt för att få stabila bestånd.

Spotify hjälper oss förstå skogsindustrins digitalisering

Spotify hjälper oss förstå skogsindustrins digitalisering

​Den digitala omvandlingen som successivt förändrar vår vardag och vårt sätt att leva kan knappast ha undgått någon. Våra bankärenden blir digitala, samtidigt som vi anammar musik- och underhållningstjänster som Spotify och Netflix. På Sydved finns Frida Magnusdotter Ivarsson som genomför ett forskningsprojekt om digitalisering och svensk skogsindustri.