Sydved.se
Inspiration
Viltkorv i bröd med rökig majonnäs

Viltkorv i bröd med rökig majonnäs

Det enkla är det goda! Och enklast av allt är korv med bröd! Gärna serverad vid en eld utomhus. Briljera lite extra i vinter och bjud på viltkorv med raffinerat rustika tillbehör, som inlagd kål, rökig majonnäs och rostad scharlottenlök. Och vill du göra egen viltkorv bjuder vi på ett riktigt bra recept.

Viltkorv i bröd med rökig majonnäs, inlagd kål, potatischips och rostad scharlottenlök

 

Till fyra portioner behövs

4 st viltkorvar av god kvalitet och 4 korvbröd (eller så gör du din egen korv!)

Mandelpotatischips

400 g mandelpotatis
0,5 l vatten
1 tsk salt
1 krm torkad dill
1 liter rapsolja till fritering

Inlagd rödkål

150 g rödkål, strimlad
0,5 tsk senapsfrön
0,5 tsk kumminfrön
0,5 dl ättika
1 dl socker
1,5 dl vatten
1 krm salt

Rostad lök

6 st gula lökar, skurna i skivor
1 msk rapsolja
1 tsk strösocker
1 krm salt

Rökig majonnäs

2 dl majonnäs
0,5 tsk rökt paprikapulver
1 krm grovmalen svartpeppar
1 krm tabasco
1 krm salt


Så här gör du

Rostad lök

Skala och strimla gul lök, lägg i en ugnsform som är klädd med bakplåtspapper. Droppa över rapsolja och strö över socker och salt. Kör in i ugn på 200 grader i 15 minuter, rör om då och då. Dra sedan ner värmen till 75 grader och kör tills löken är helt torr. Låt sedan löken svalna och förvara i en lufttät burk.

Inlagd rödkål

Dela och strimla rödkål i tunna skivor med kniv eller i matberedare. Rosta kumminfrön lätt i en torr panna. Koka upp ättika, vatten och socker till inläggningslagen i en kastrull som rymmer samtliga ingredienser. När lagen kokat upp häller du i kryddor och rödkål. Låt koka i 5 minuter, dra sedan åt sidan och låt svalna. Förvaras i kyl.

Rökig majonnäs

Blanda alla ingredienser till den rökiga majonnäsen och ställ den sedan i kylen.

Mandelpotatischips

Blanda vatten och salt tills att allt salt lösts upp. Skölj av mandelpotatisen och skiva sedan tunna skivor av den på en mandolin eller med en vass kniv. Lägg ner i saltlaken 10 minuter. Ta upp potatisen och skölj med kallt vatten. Lägg sedan på ett papper så att den får torka något.

Fritera potatisen i rapsolja på 160–170° tills den blir krispig. Passa så att den inte bränns!
Upplever du att potatisen lätt bränner, sänk värmen lite. Lägg de färdiga chipsen på lite hushållspapper och krydda med torkad dill. Förvara i en lufttät burk.

Servera!
Lägg korven i brödet, sedan den inlagda rödkålen. Toppa med rostad lök och majonnäsen. Servera med chipsen.

Älg- och fläskkorv

Antal portioner: ca 12–14 korvar

1 kg älghögrev
900 g fläsksida
300 g kylskåpskallt vatten
Svinfjälster, blötlagt ca 2 timmar
3 st vitlöksklyftor

Kryddor
3 tsk salt
1 tsk malen svartpeppar
8 st enbär
2 tsk timjan
2 tsk rosmarin
4 st lagerblad
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen muskot
1 tsk malen nejlika

Gör så här

  • Blötlägg fjälstret i ljummet vatten i ett par timmar. Skölj igenom fjälstret med vatten några gånger.
  • Tärna älg- och fläskkött i mindre bitar som går ner i kvarnen. Köttet får gärna vara lite halvfruset fortfarande. Stoppa gärna köttkvarnens delar i frysen en stund innan du ska använda den för att färsblandningen inte ska bli för varm.
  • Mortla eller kör enbär, rosmarin, timjan och lagerblad i en kryddkvarn. Fördela sedan saltet och kryddorna på älg- och fläskköttet. Mal först vitlöken och sedan köttet på en mellangrov hålskiva.
  • Blanda köttfärsen med det kylskåpskalla vattnet i en bunke.
  • Montera korvhornet på kvarnen. Trä på fjälstret och mata fram smet till korvhornets spets. Knyt en knut i fjälstrets ände och fyll smeten i fjälstret. Avsluta med en knut. OBS! Var försiktig så att du inte fyller fjälstret för hårt, då kan det spricka när du ska snurra korvarna.
  • Snurra av 12 centimeter långa korvar genom att nypa till med tumme och pekfinger en korvlängd in på fjälstret och med den andra handens tumme och pekfinger ytterligare en korvlängd in. Snurra korven som du har mellan händerna framåt. Mät upp ytterligare en korvlängd och fortsätt att göra på samma sätt. Då snurrar inte korvarna upp sig och du slipper använda snöre. Låt gärna korvarna vila några timmar i kylskåpet innan de tillagas.
  • Förkoka gärna korvarna i sjudande vatten till en innertemperatur på 63 grader.
  • Vid servering så klipper du isär och steker eller grillar korven tills den har blivit genomvarm

Dela gärna artikeln

Just nu på Sydved.se
Virkesköpare till områdena kring Tidaholm och Borås sökes.

Vill du också bli en Sydvedare?

Sydved satsar framåt och söker nu två virkesköpare till områdena kring Tidaholm och Borås, inom distrikt Falköping.
Skogskväll i Skavböke bygdegård

Marknad och biokomposit på skogskväll i Skavböke bygdegård

I veckan som gick anordnade Swedbank en skogskväll i Skavböke bygdegård strax norr om Oskarström. Sydved var på plats och informerade om både biokomposit och om läget på marknaden.
Skogsbränsle från liten avverkning värmer 3 - 4 villor

Skogsbränsle från liten avverkning värmer 3-4 villor

Fler och fler skogsägare tar ut grot, grenar och toppar, när de slutavverkar i sin skog. En förhållandevis liten avverkning kan ge en stor mängd energi.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.
Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.
Älggulasch med rönnbär, timjan och kummin

Älggulasch med rönnbär, timjan och kummin

​En bra gryta som alltid går hem. Precis som en traditionell gulasch smakar den här rätten mycket kummin, men den har också smak av rönnbär, rökt paprika och timjan. Servera med en klick krämigt och ett långjäst bröd.

Föryngringsavverkning av tall

Föryngringsavverkning av tall

När cirkeln ska slutas och en tallskog föryngras måste man börja med att välja föryngringsmetod. Du väljer då mellan naturlig föryngring, frösådd eller plantering av täckrotplantor. Avvecklingen av tallbeståndet anpassas sen därefter.
Skogslandet Sverige

Skogslandet Sverige

Vi bor i ett land med mycket skog. Halva Sveriges landyta, det vill säga runt 23 miljoner hektar är skog. Det finns ca privata 328 000 skogsägare i Sverige som tillsammans äger ca 12 miljoner hektar, den andra halvan ägs av skogsbolag och staten.

Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat med produktionsfokus och mat för jakten

Bläddra i Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till ett aktivt skogsbruk.

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Snart en ny Ecolog 574 i skogarna kring Hultsfred

Snart en ny Ecolog 574 i skogarna kring Hultsfred

Persson Skog & Trädgård i Virserum har investerat i en ny allroundskotare, en Ecolog 574. Det är en skotare som passar utmärkt till både gallring och slutavverkning.
Fakta miljö och naturvård

Fakta miljö och naturvård

​Skogen måste brukas på ett långsiktigt och ansvarsfullt sätt för att vara värdefull även för framtida generationer. Sydved förespråkar ett hållbart skogsbruk där det råder en balans mellan miljö och produktion.

Planera för vårplantering

Förberedelser inför vårens planteringar

Förberedelserna inför vårens planteringar är igång. Markberedarna kör så mycket de bara kan för hinna med alla hyggen som skall planteras till våren.
Skogshare

Skogshare

​Skogsharen är skogens sprinter och kan komma upp i hastigheter på 70 km/h om en fara hotar. Bäst trivs skogsharen i gran- eller björkskogar med växlande vegetation, där den kan få både föda och skydd mot sina fiender.

Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Uppskattad resa till Hylte Bruk

Uppskattad resa till Hylte Bruk

Torsdag morgon gick en buss fullastad med skogsägare från distrikt Falköping från Ulricehamn till Stora Enso Hylte. Ett lyckat studiebesök på bruket, som avslutades med ett stopp på Hylte Jakt och Lantmän.
Artikelbild

Byggnadsvård – hämta materialet från din egen skog

​Trä är byggnadsmaterialet för alla tider – och byggnadsvårdarens bästa vän. Nya träfiberbaserade isoleringsmaterial gör det lätt att renovera smart och hållbart. Och brädorna till panel och golv hämtas förstås ur egen skog. Det är lättare än du tror!

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.