Sydved.se
Inspiration
Viltkorv i bröd med rökig majonnäs

Viltkorv i bröd med rökig majonnäs

Det enkla är det goda! Och enklast av allt är korv med bröd! Gärna serverad vid en eld utomhus. Briljera lite extra i vinter och bjud på viltkorv med raffinerat rustika tillbehör, som inlagd kål, rökig majonnäs och rostad scharlottenlök. Och vill du göra egen viltkorv bjuder vi på ett riktigt bra recept.

Viltkorv i bröd med rökig majonnäs, inlagd kål, potatischips och rostad scharlottenlök

 

Till fyra portioner behövs

4 st viltkorvar av god kvalitet och 4 korvbröd (eller så gör du din egen korv!)

Mandelpotatischips

400 g mandelpotatis
0,5 l vatten
1 tsk salt
1 krm torkad dill
1 liter rapsolja till fritering

Inlagd rödkål

150 g rödkål, strimlad
0,5 tsk senapsfrön
0,5 tsk kumminfrön
0,5 dl ättika
1 dl socker
1,5 dl vatten
1 krm salt

Rostad lök

6 st gula lökar, skurna i skivor
1 msk rapsolja
1 tsk strösocker
1 krm salt

Rökig majonnäs

2 dl majonnäs
0,5 tsk rökt paprikapulver
1 krm grovmalen svartpeppar
1 krm tabasco
1 krm salt


Så här gör du

Rostad lök

Skala och strimla gul lök, lägg i en ugnsform som är klädd med bakplåtspapper. Droppa över rapsolja och strö över socker och salt. Kör in i ugn på 200 grader i 15 minuter, rör om då och då. Dra sedan ner värmen till 75 grader och kör tills löken är helt torr. Låt sedan löken svalna och förvara i en lufttät burk.

Inlagd rödkål

Dela och strimla rödkål i tunna skivor med kniv eller i matberedare. Rosta kumminfrön lätt i en torr panna. Koka upp ättika, vatten och socker till inläggningslagen i en kastrull som rymmer samtliga ingredienser. När lagen kokat upp häller du i kryddor och rödkål. Låt koka i 5 minuter, dra sedan åt sidan och låt svalna. Förvaras i kyl.

Rökig majonnäs

Blanda alla ingredienser till den rökiga majonnäsen och ställ den sedan i kylen.

Mandelpotatischips

Blanda vatten och salt tills att allt salt lösts upp. Skölj av mandelpotatisen och skiva sedan tunna skivor av den på en mandolin eller med en vass kniv. Lägg ner i saltlaken 10 minuter. Ta upp potatisen och skölj med kallt vatten. Lägg sedan på ett papper så att den får torka något.

Fritera potatisen i rapsolja på 160–170° tills den blir krispig. Passa så att den inte bränns!
Upplever du att potatisen lätt bränner, sänk värmen lite. Lägg de färdiga chipsen på lite hushållspapper och krydda med torkad dill. Förvara i en lufttät burk.

Servera!
Lägg korven i brödet, sedan den inlagda rödkålen. Toppa med rostad lök och majonnäsen. Servera med chipsen.

Älg- och fläskkorv

Antal portioner: ca 12–14 korvar

1 kg älghögrev
900 g fläsksida
300 g kylskåpskallt vatten
Svinfjälster, blötlagt ca 2 timmar
3 st vitlöksklyftor

Kryddor
3 tsk salt
1 tsk malen svartpeppar
8 st enbär
2 tsk timjan
2 tsk rosmarin
4 st lagerblad
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen muskot
1 tsk malen nejlika

Gör så här

  • Blötlägg fjälstret i ljummet vatten i ett par timmar. Skölj igenom fjälstret med vatten några gånger.
  • Tärna älg- och fläskkött i mindre bitar som går ner i kvarnen. Köttet får gärna vara lite halvfruset fortfarande. Stoppa gärna köttkvarnens delar i frysen en stund innan du ska använda den för att färsblandningen inte ska bli för varm.
  • Mortla eller kör enbär, rosmarin, timjan och lagerblad i en kryddkvarn. Fördela sedan saltet och kryddorna på älg- och fläskköttet. Mal först vitlöken och sedan köttet på en mellangrov hålskiva.
  • Blanda köttfärsen med det kylskåpskalla vattnet i en bunke.
  • Montera korvhornet på kvarnen. Trä på fjälstret och mata fram smet till korvhornets spets. Knyt en knut i fjälstrets ände och fyll smeten i fjälstret. Avsluta med en knut. OBS! Var försiktig så att du inte fyller fjälstret för hårt, då kan det spricka när du ska snurra korvarna.
  • Snurra av 12 centimeter långa korvar genom att nypa till med tumme och pekfinger en korvlängd in på fjälstret och med den andra handens tumme och pekfinger ytterligare en korvlängd in. Snurra korven som du har mellan händerna framåt. Mät upp ytterligare en korvlängd och fortsätt att göra på samma sätt. Då snurrar inte korvarna upp sig och du slipper använda snöre. Låt gärna korvarna vila några timmar i kylskåpet innan de tillagas.
  • Förkoka gärna korvarna i sjudande vatten till en innertemperatur på 63 grader.
  • Vid servering så klipper du isär och steker eller grillar korven tills den har blivit genomvarm

Dela gärna artikeln

Just nu på Sydved.se
Inspiration Nygallrat i Mörkhult - Gott och blandat

Nygallrat i Mörkhult – gott och blandat

​När man är van att hugga själv, så tänker man efter både en och två gånger innan man släpper in nytt folk i sin skog. Men för Anna-Lena Påhlsson i Mörkhult norr om Laholm blev vårens gallring en positiv upplevelse. "Jag var lite orolig när maskinen kom. Men när jag hade pratat med Peter och Jan-Christer så släppte det. De tänkte precis som jag – och det kändes tryggt."

Inspiration Välj rätt blomma till din midsommarkrans

Välj rätt blommor till din midsommarkrans

Nu är midsommarafton alldeles runt hörnet och snart är det dags att binda en krans. Att välja rätt blommor för dagen är inte alltid särskilt lätt. Vad är viktigt att tänka på? Här är tipsen som garanterar en fin krans dagen till ära. ​​​

Möt Sydved Tävling: Fota din skogskoja!

Tävling: Fota din skogskoja!

I skogen finns det många olika skogskojor, byggda av både barn och vuxna. Nu kan du tävla med din skogskoja i vår "kojtävling". Skicka in ditt bidrag och var med i utlottningen av en termos och två träkåsor.

Inspiration En årsring på Svansö

En årsring på Svansö

Per och Emelie Sterner är tillsammans med sina tre barn den yngre generationen på skogsgården Svansö. Värden som ett uthålligt skogsbruk, omsorg för naturen och ett ansvar för framtida generationer smittar av sig på allt som företas på gården.

Möt Sydved Ett rådjurskid.

Oväntat möte med storögt rådjurskid

​Sydvedaren Josef Karlsson gjorde en gullig upptäckt på ett besök i Bredaryd. När han promenerade runt och inventerade plantor fick han plötsligt syn på ett ensamt rådjurskid som låg en bit bort.

Möt Sydved Torr vår älskar Granbarkborren

Granbarkborren älskar en torr vår

​Granbarkborren svärmar sedan ett par veckor tillbaka för andra gången i år. På distrikt Jönköping håller man därför ett extra öga i skogen för att skydda bestånden.

Inspiration Skogsråvara förnyar skönhetsindustrin

Skogsråvara förnyar skönhetsindustrin

​Krossad tallbark, björksav och sprängticka är bärande ingredienser när nya, innovativa hudvårdsprodukter ska utvecklas. Det finska beautyföretaget Lumene har valt skogen som sin skönhetskälla – och hämtar råvaran direkt från massaindustrin.

Inspiration Prylarna för sommarjobbet i din skog

Prylarna för sommarjobbet i din skog

​Dygnets ljusa timmar blir fler. Med det ökar också lusten att göra dagsverken. Här har vi samlat produkter för dig som laddar för att jobba på den egna gården, i den egna skogen och vill ha det senaste för sommarens pass.

Inspiration Buffé för många till vårfesten

Buffé för många till vårfesten

Ska du bjuda många är en buffé med läcker plockmat perfekt. Buffé passar lika bra till examensfesterna som till vårens alla helger. Här får du recept på en välsmakande lax- och spenatpaj som tillsammans med ett fat kallskurna delikatesser blir basen i din vårbuffé.  

Kunskap Spotify hjälper oss förstå skogsindustrins digitalisering

Spotify hjälper oss förstå skogsindustrins digitalisering

​Den digitala omvandlingen som successivt förändrar vår vardag och vårt sätt att leva kan knappast ha undgått någon. Våra bankärenden blir digitala, samtidigt som vi anammar musik- och underhållningstjänster som Spotify och Netflix. På Sydved finns Frida Magnusdotter Ivarsson som genomför ett forskningsprojekt om digitalisering och svensk skogsindustri.

Inspiration Lycka är brunnsröjning och sju liter grönsakssoppa

Lycka är brunnsröjning och sju liter grönsakssoppa

​Det är inte alltid de stora avverkningarna som gör en skogsägare lyckligast. För Ingrid Andersson och Cecilia Andersson i Allgunnaryd utanför Lammhult är det skogsvården och det gemensamma arbetet som skänker den största glädjen.

Inspiration Checklista för distansskogsägaren

Checklista för dig som äger skog på distans

​Här får du som äger skog på distans, och kanske inte besöker din fastighet så ofta, tips på skogliga aktiviteter som det är bra att ha koll på.

Möt Sydved Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Plantering, nygallrat och vår på gårdsplanen i Aktivt Skogsbruk

Bläddra och läs i senaste numret av Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till att bedriva ett aktivt skogsbruk.

Min skog – dina personliga sidor
Kunskap Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Därför Sydved Vill du bli inköpare i Ljungby och Värnamo kommun?

Vill du bli inköpare i Ljungby och Värnamo kommun?

Sydved satsar framåt och söker en utåtriktad virkesinköpare i främst Kronobergs län. Inköpsområdet omfattar delar av Ljungby kommun och Värnamo kommun.
Vill du jobba på Sydved?
Kunskap Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Kunskap Fakta skogsbruk

Fakta skogsbruk

Ett aktivt skogsbruk skapar en värdefull skog. Här får du grundläggande fakta om viktiga åtgärder i din skog.

Registrera dig för Sydveds nyhetsbrev!
Därför Sydved Nu finns årets Skatterna i skogen på Min skog

Nu finns årets Skatterna i skogen på Min skog

​Logga in på dina personliga sidor Min skog, och läs årets version av Skatterna i skogen. Och har du än inte ett konto, så är det enkelt att fixa!

Inspiration Påfågelöga

Påfågelöga

​Med sin djupa, brunröda färg och vackra blå ögonfläckar på vingarnas ovansidor kan
påfågelöga inte förväxlas med någon annan svensk fjäril. "Ögonen" har dessutom en viktig funktion i att skrämma bort eventuella angripare.

Möt Sydved Nyanställda på utbildningsdag om grot

Nyanställda på utbildningsdag om grot

Grot är ett viktigt sortiment för Sydved, under torsdagen fick de nyanställda på distrikt Älmhult lära sig mer om hur grotvältan ska se ut och vad som är viktigt att tänka på vid hantering av grot. Utbildningen var ett initiativ av Stora Enso Bioenergis försörjningsledare Greger Johansson.

Möt Sydved Älgkalvar på väg

Älgkalvar på väg

​Full fart i skogen – och på skogsvägarna. Sydvedare Tobias Pettersson mötte häromdagen den här orädda älgfamiljen.

Därför Sydved Distrikt Falköping söker en skogsbruksplanläggare

Distrikt Falköping söker en skogsbruksplanläggare

​Sydveds distrikt Falköping söker nu en självständig och målinriktad skogsbruksplanläggare.

Kunskap Skogen är en förnyelsebar resurs.

Fakta föryngring

​Slutavverkningen i ett bestånd är starten för nästa trädgeneration, den nya skogen. En väl utförd föryngring, i allt från markberedning och plantering till återväxtvård och röjning skapar värdefulla skogar.

Möt Sydved Artikelbild

Sydved inför nytt barrmassavedssortiment

​Sydved har tillsammans med Stora Enso Nymölla bruk infört barmassavedssortiment 1800, kallad grov barrmassaved. Därmed ökar Sydved maxdiametern på barrmassaved till 125 cm, från dagens 70 cm och ökar avsättningsmöjligheterna till skogsägaren.

Därför Sydved GDPR på Sydved

GDPR på Sydved

​I slutet av maj 2018 började den nya dataskyddsförordningen, GDPR, att gälla. Här läser du om Sydved och GDPR.

Möt Sydved Följ Sydved på Instagram!

Följ Sydved på Instagram!

​Nu kan du följa Sydved på Instagram.

Kunskap Så här höjer vi nettot

Så höjer vi nettot i gallringen

Lägre kostnader för Sydved och entreprenören innebär högre netton för skogsägaren. Så höjer vi nettot på gallringen i framtiden.

Möt Sydved Vill du beställa trycksaker från Sydved?

Beställ trycksaker

Vill du beställa trycksaker från Sydved eller få en provprenumeration av Aktivt Skogsbruk?