Sydved.se
Möt Sydved
Artikelbild

Besök av elever från Skogsmästarskolan

Distrikt Aspa fick besök i två dagar av elever och lärare från Skogsmästarskolan i Skinnskatteberg.

​Börje Börjesson, lärare på Skogsmästarskolan i Skinnskatteberg har startat en ny kurs för 1:orna där eleverna ska få se råvaruförsörjningen i verkligheten. Eleverna hade delats upp i två grupper där en grupp besökte Sydved och den andra besökte Södra för att kunna se processen på de båda företagen som de sen skulle gå igenom på skolan.

Dag 1.

Kontoret i Askersund tog emot eleverna på Norra Vättern där också Sydveds personalchef, Ann-Carin Torkelsson och skogsbruksutvecklare, Anders Ehrenström deltog. De började med en presentation av Sydved och Skogsmästarskolan och inköpare Christer och Andreas beskrev köparbetet. Efter lunchen var det skogsägarbesök hos Peter Nelander och Bo Tivell där de diskuterade olika avverkningsformer.

Därefter for de till Ösjönäs i Tiveden som är ett aktivitets- och äventyrscenter. Där beskrev inköparna hur de gick vidare i systemen och visade allt som ska fyllas i. På kvällen var det en del elever som badade badtunna innan middagen.

Dag 2. 

Efter frukosten så var det avresa till skogen där eleverna fick besöka avverkningsmaskiner och timmerbilar och fick information från entreprenörer och åkare och transportledare, Maria Ebbemar hur de jobbar. Därefter fick de åka till mätstationen på Aspa Bruk där eleverna fick se när Kim mätte in det virket som de fått följa från stubbe till industri. Dagen avslutades med lunch på Olshammarsgården innan hemfärd. Eleverna var väldigt nöjda med upplägget.

Artikelbild

Elever fr Skinnberg Magnus pratar.jpg 

Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild

Bild 1. Marcus Moberg vid sin avverkningsmaskin.
Bild 2. Mattias Berg tillsammans med Magnus diskuterar avverkning med  eleverna.
Bild 3. Mattias, chaufför hos Br Björk visar eleverna hur KOLA fungerar.
Bild 4. Transportledare Maria berättar hur hennes vardag ser ut.
Bild 5. Några tyckte det var skönt med ett bad på kvällen.
Bild 6. Eleverna får komma upp på mätbryggan på Aspa Bruk och se hur mätningen går till.

Dela gärna artikeln

Just nu på Sydved.se
Artikelbild

Nygallrat utanför Brösarp

Gyllebo Skogsentreprenad har gjort en tredje gallring i ett tallbestånd utanför Brösarp.
Ny trend: Nu återupptäcker vi utflykten

Ny trend: Nu återupptäcker vi utflykten

​Under 2000-talet har allt färre svenskar rört sig i skog och mark. Men nu vänder trenden. Friluftsfrämjandet noterar en rekordökning i medlemsantalet och barnen står på kö till Skogsmulle. Det är dags att återupptäcka utflykten!

Intervju med Sanna Gudmunsson, student från Stora Segerstad

Intervju med Sanna Gudmunsson, student från Stora Segerstad

Strax före jul var Stora Segerstad-studenten Sanna Gudmundsson på praktik hos oss på distrikt Älmhult. Sanna fick då följa med oss ut i skog och mark för att se och uppleva stora delar av en vanlig arbetsvardag.
Vill du gå en grundkurs i att äga skog?

Vill du gå en grundkurs i att äga skog?

Vill du få en större inblick i ditt skogsägande? Då kan du passa på och gå en grundkurs i att äga skog. Sydveds Fredrik Samuelsson är en av föredragshållarna under fem innehållsrika sommardagar i Hjortseryd.
Mustig gulaschsoppa

Mustig gulaschsoppa

Efter en härlig tur i skidspåret eller en rask promenad i skogen kan man behöva fylla på energin. Njut av en mustig gulaschsoppa med doft av kummin efter välförrättat värv.

Artikelbild

Spår av varg i nysnön

En snöig morgon i januari såg Sydveds inköpare Christer Olsson dessa tydliga spår av varg precis framför sin bil.
Minst 500 000 skogskubikmeter fälldes av Alfrida

Minst 500 000 skogskubikmeter fälldes av Alfrida

Stormen Alfrida fällde minst 500 000 skogskubikmeter skog visar Skogsstyrelsens första övergripande inventering. Hårdast drabbat är Stockholms län.
Se upp för granbarkborren i vår!

Se upp för granbarkborren i vår!

Allt tyder på att vi under 2019 får hantera omfattande angrepp av granbarkborren i södra Sverige. Nu är barkborrarna invintrade, men för att ligga steget före och kunna agera snabbt i vår kan du som skogsägare redan i vinter kartlägga områden i din skog där du upptäckt angrepp av barkborren.
Hannah Elversson – med passion för jakt

Hannah Elversson – med passion för jakt

​Jakten intresserar allt fler i Sverige. Hannah Elversson är en av dem som längtar efter att jaktsäsongen ska dra i gång. "Det är en speciell känsla av frihet blandat med spänning när man sitter där på jaktpasset hundra procent fokuserad och väntar", säger hon.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.
Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Virkesköpare till distrikt Falköping: Vill du bli en Sydvedare?

Sydved satsar framåt och söker nu två virkesköpare till områdena kring Tidaholm och Borås, inom distrikt Falköping.
Sommarjobba på Sydved sommaren 2019?

Vi söker sommarjobbare till Sydved!

Vill du jobba på Sydved i sommar? Nu söker vi ett antal sommarjobbare till våra distriktskontor. Ett jobb som kan ge dig värdefull erfarenhet och viktiga kontakter för framtiden.
Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydveds virkeschef går efter många år på företaget i pension efter sommaren 2019. Vi söker nu hans efterträdare. Rätt person ges en utvecklande roll med stora möjligheter att påverka verksamheten vid ett av landets mest intressanta skogsföretag.

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.