Sydved.se
Möt Sydved
Artikelbild

Besök av elever från Skogsmästarskolan

Distrikt Aspa fick besök i två dagar av elever och lärare från Skogsmästarskolan i Skinnskatteberg.

​Börje Börjesson, lärare på Skogsmästarskolan i Skinnskatteberg har startat en ny kurs för 1:orna där eleverna ska få se råvaruförsörjningen i verkligheten. Eleverna hade delats upp i två grupper där en grupp besökte Sydved och den andra besökte Södra för att kunna se processen på de båda företagen som de sen skulle gå igenom på skolan.

Dag 1.

Kontoret i Askersund tog emot eleverna på Norra Vättern där också Sydveds personalchef, Ann-Carin Torkelsson och skogsbruksutvecklare, Anders Ehrenström deltog. De började med en presentation av Sydved och Skogsmästarskolan och inköpare Christer och Andreas beskrev köparbetet. Efter lunchen var det skogsägarbesök hos Peter Nelander och Bo Tivell där de diskuterade olika avverkningsformer.

Därefter for de till Ösjönäs i Tiveden som är ett aktivitets- och äventyrscenter. Där beskrev inköparna hur de gick vidare i systemen och visade allt som ska fyllas i. På kvällen var det en del elever som badade badtunna innan middagen.

Dag 2. 

Efter frukosten så var det avresa till skogen där eleverna fick besöka avverkningsmaskiner och timmerbilar och fick information från entreprenörer och åkare och transportledare, Maria Ebbemar hur de jobbar. Därefter fick de åka till mätstationen på Aspa Bruk där eleverna fick se när Kim mätte in det virket som de fått följa från stubbe till industri. Dagen avslutades med lunch på Olshammarsgården innan hemfärd. Eleverna var väldigt nöjda med upplägget.

Artikelbild

Elever fr Skinnberg Magnus pratar.jpg 

Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild

Bild 1. Marcus Moberg vid sin avverkningsmaskin.
Bild 2. Mattias Berg tillsammans med Magnus diskuterar avverkning med  eleverna.
Bild 3. Mattias, chaufför hos Br Björk visar eleverna hur KOLA fungerar.
Bild 4. Transportledare Maria berättar hur hennes vardag ser ut.
Bild 5. Några tyckte det var skönt med ett bad på kvällen.
Bild 6. Eleverna får komma upp på mätbryggan på Aspa Bruk och se hur mätningen går till.

Dela gärna artikeln

Just nu på Sydved.se

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.
Axel Salbo är ny skogshuggare på distrikt Älmhult.

Ny skogshuggare anställd hos distrikt Älmhult

Distrikt Älmhult utökar nu sitt eget lag av skogshuggare och nyanställer Axel Salbo. Sydved har under en längre tid sett en ökad efterfrågan av kompetenta skogshuggare för ädellövsavverkning från skogsägare runt om i Skåne och Blekinge. Nu kan vi ge en bättre service till alla.
Tomtelycka och framtidstro på Skeinge Säteri

Tomtelycka och framtidstro på Skeinge Säteri

På Skeinge Säteri hade familjen Brunnström precis genomfört ett generationsskifte när ödet drog ur proppen. I valet mellan fritt fall och hårt arbete valde Katarina Brunnström det senare och nu är livspusslet på Skeinge omlagt. Annorlunda, men lika vackert.

Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Sakta rullar jag fram på skogsbilvägen. Och precis längs vägen ser jag Torgny Pettersson i sin skördare. Vi ska tillsammans med skogsägare Karl von Schewen och Sydveds inköpare Carl-Erik Ohlsson prata framgångsfaktorer i en lyckad slutavverkning.

Äta länge, jaga lite

Äta länge, jaga lite

​På frågan varför jag jagar, blir svaret oftast; gemenskap, naturupplevelse och spänning. Fika vid en brasa och möte med vilda djur. Men man måste uppleva för att förstå. Gärna då den ursvenska jakten, äkta "bonnajakt" som jag upplevde den med Karsbo-Långarums byalag.

Checklista för distansskogsägaren

Checklista för dig som äger skog på distans

​Här får du som äger skog på distans, och kanske inte besöker din fastighet så ofta, tips på skogliga aktiviteter som det är bra att ha koll på.

Lyxigare matsäck till höstutflykten

Lyxigare matsäck till höstutflykten

​Hösten är tiden att lockas ut i skog och mark för att jaga, plocka bär och svamp, fiska eller bara vandra. Här bjuder vi på lite inspiration till matsäcken. Till exempel denna goda tonfiskrulle.

What a tree can do – skogsråvaran behövs

What a tree can do – skogsråvaran behövs!

​What a tree can do är en kort film om skogen som en del i lösningen av klimatfrågan. Filmen kommer från Stora Enso, som är en av Sydveds ägare, och visar att det framtida behovet av svensk skogsråvara är stort.

Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat med produktionsfokus och mat för jakten

Bläddra i Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till ett aktivt skogsbruk.

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Morgonen gryr på älgpasset i Harshult
Sydveds VD Lars gabrielsson var en av föredragshållarna på skogskvällen i Hässleholm.

Välbesökt skogskväll i Hässleholm

Torsdagen den 8 november hölls en skogskväll i Hässleholm.
Fakta skogsbränsle

Fakta skogsbränsle

​Biobränsle är ett miljömässigt uthålligt bränsle som mer och mer ersätter olja och kol för uppvärmning och elproduktion. Med stor sannolikhet kommer vi i framtiden att se en ökad efterfrågan av denna energikälla.

Nötskrika

Nötskrika

​Nötskrikan är en skygg fågel som för det mesta håller till inne i de täta skogarna. Men dess hesa skränande brukar man kunna höra. I Skåne kallas den ibland regnkråka, då den förr sades skrika före regn.

Skogen konung

Skogens konung

​En mycket ståtlig herre vilar ut i mossan. ​Denna granna tjur sågs i Härna. Kan han ha överlevt jakten?

Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Artikelbild

Distrikt Jönköping utbildas i kultur- och miljöhänsyn

Sydveds distrikt Jönköping har i veckan genomfört en grönt kort-utbildning, för att öka kunskapen om värden i skogen som rör kultur och miljö. Utbildningen är ett krav för att kunna bedriva ett certifierat skogsbruk.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.

Sydved söker entreprenörer för avverkning.

Sydved söker entreprenörer för avverkning

​Sydved söker entreprenörer för avverkning i främst västra Blekinge. Avverkningarbetet i området avser gallring av barr och löv samt slutavverkning.