Sydved.se
Möt Sydved
Artikelbild

Bioenergiträff utanför Ljungby

När det är vinter och termometern sjunker mot nollan behövs det värme i stugorna och värmeverken får nu elda för fullt. Sydved och Stora Enso Bioenergi bjöd därför in Sydveds markägare till en bioenergiträff på Hornsborgs Gård söder om Ljungby. Det pratades om framtiden för bioenergi, som ser ljus ut. Besökarna fick också veta hur den nya lastbilshuggen till området runt Ljunby både kommer öka servicen till skogsägaren och trygga försörjningen till värmeverket i Ljungby.

​Träffen började strax efter lunchtid och ett 20-tal markägare från trakten anlände. På plats möttes de av lastbilshuggen som flisade och producerade klimatsmart bioenergi för full kraft. När alla fått titta en liten stund på flisningen inledde Ludwig Björkman, den lokala Sydvedsinköparen med att presentera sig och hälsa alla välkomna.  

Ludwig berättade att biobränsle och grot är viktiga sortiment precis som timmer och massaved. Förutom att göra grotuttag vid barrslutavverkningar går det att även att plocka fram löv-GROT genom att tex rensa upp en övervuxen åkerkant. På Hornsborgs Gård gjordes under våren 2018 en lövgallring som förutom en fin sjöutsikt resulterade i en hel del lövgrot som lades vid bilväg.

Bränslemarknad på kort och lång sikt

Greger Johansson, försörjningsledare på Stora Enso Bioenergi beskrev att framtiden för bioenergi och biobränsle ser ljus ut. Den föregående bränslesäsongen var lång och kall och de sista lagren av biobränsle gick åt. Det föranleddes av en blöt höst som gjorde att den grot som annars skulle hamnat vid bilväg och säljas som biobränsle, istället lades under avverkningsmaskinerna för att undvika körskador.

På längre sikt händer det flera saker som fortsatt ger en bra framtid för biobränslet. Det byggs flera stora förbrukare i hela Östersjöområdet inom de närmaste fem åren. Där står Danmark för en stor del av ökningen.

Lokalt har behovet av biobränsle i form av GROT ökat i området runt Ljungby. Det lokala värmeverket har tidigare använt torv i sin bränslemix men numera klassas torven som fossilt bränsle. Till följd av detta ersätter de torven med GROT.

Ny lastbilshugg hos oss

För att möta den ökade efterfrågan har Stora Enso Bioenergis entreprenör Skabe Flis införskaffat en ny lastbilshugg som utgår ifrån Grimslöv. Lastbilen är en Scania R730, med hugg från Bruks, modell 805.  När lastbilen är fullastad rymmer den mellan 85–100 kubikmeter flis. Ju torrare flis, desto mer flis kan den lasta.

Förutom att lastbilshuggen ger möjlighet till en effektivare och smartare logistik ger den också möjlighet till en bättre närvaro och service till de som levererar biobränsle till Sydved.

Vill du leverera klimatsmart energi? Kontakta din Sydvedsinköpare!

2.jpg 

Dela gärna artikeln

Just nu på Sydved.se
Artikelbild

Nygallrat utanför Brösarp

Gyllebo Skogsentreprenad har gjort en tredje gallring i ett tallbestånd utanför Brösarp.
Ny trend: Nu återupptäcker vi utflykten

Ny trend: Nu återupptäcker vi utflykten

​Under 2000-talet har allt färre svenskar rört sig i skog och mark. Men nu vänder trenden. Friluftsfrämjandet noterar en rekordökning i medlemsantalet och barnen står på kö till Skogsmulle. Det är dags att återupptäcka utflykten!

Intervju med Sanna Gudmunsson, student från Stora Segerstad

Intervju med Sanna Gudmunsson, student från Stora Segerstad

Strax före jul var Stora Segerstad-studenten Sanna Gudmundsson på praktik hos oss på distrikt Älmhult. Sanna fick då följa med oss ut i skog och mark för att se och uppleva stora delar av en vanlig arbetsvardag.
Vill du gå en grundkurs i att äga skog?

Vill du gå en grundkurs i att äga skog?

Vill du få en större inblick i ditt skogsägande? Då kan du passa på och gå en grundkurs i att äga skog. Sydveds Fredrik Samuelsson är en av föredragshållarna under fem innehållsrika sommardagar i Hjortseryd.
Mustig gulaschsoppa

Mustig gulaschsoppa

Efter en härlig tur i skidspåret eller en rask promenad i skogen kan man behöva fylla på energin. Njut av en mustig gulaschsoppa med doft av kummin efter välförrättat värv.

Artikelbild

Spår av varg i nysnön

En snöig morgon i januari såg Sydveds inköpare Christer Olsson dessa tydliga spår av varg precis framför sin bil.
Minst 500 000 skogskubikmeter fälldes av Alfrida

Minst 500 000 skogskubikmeter fälldes av Alfrida

Stormen Alfrida fällde minst 500 000 skogskubikmeter skog visar Skogsstyrelsens första övergripande inventering. Hårdast drabbat är Stockholms län.
Se upp för granbarkborren i vår!

Se upp för granbarkborren i vår!

Allt tyder på att vi under 2019 får hantera omfattande angrepp av granbarkborren i södra Sverige. Nu är barkborrarna invintrade, men för att ligga steget före och kunna agera snabbt i vår kan du som skogsägare redan i vinter kartlägga områden i din skog där du upptäckt angrepp av barkborren.
Hannah Elversson – med passion för jakt

Hannah Elversson – med passion för jakt

​Jakten intresserar allt fler i Sverige. Hannah Elversson är en av dem som längtar efter att jaktsäsongen ska dra i gång. "Det är en speciell känsla av frihet blandat med spänning när man sitter där på jaktpasset hundra procent fokuserad och väntar", säger hon.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.
Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Virkesköpare till distrikt Falköping: Vill du bli en Sydvedare?

Sydved satsar framåt och söker nu två virkesköpare till områdena kring Tidaholm och Borås, inom distrikt Falköping.
Sommarjobba på Sydved sommaren 2019?

Vi söker sommarjobbare till Sydved!

Vill du jobba på Sydved i sommar? Nu söker vi ett antal sommarjobbare till våra distriktskontor. Ett jobb som kan ge dig värdefull erfarenhet och viktiga kontakter för framtiden.
Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydveds virkeschef går efter många år på företaget i pension efter sommaren 2019. Vi söker nu hans efterträdare. Rätt person ges en utvecklande roll med stora möjligheter att påverka verksamheten vid ett av landets mest intressanta skogsföretag.

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.