Sydved.se
Möt Sydved
Dialogmöte mellan produktionsgrupp och skogsåkare

Henrik och Per-Erik i glatt samspråk.

Dialogmöte längs en mycket lång skogsväg i Fritsla

Sydvedaren Johan Halldén, inköpare i Marks kommun, kände behov av att med en av sina produktiongrupper och virkestransportören dryfta några gemensamma frågor. Sagt och gjort; en solig (!) eftermiddag i slutet av januari mötte han proffsåkaren Henrik från Redslareds Skogstransport och PEB Skogsavverkning utefter en mycket lång skogsbilväg i trakten av Fritsla.

​Påpassligt nog har han valt en avverkningtrakt där inte bara väglängden, utan också brant terräng, snäva kurvor, begränsade avlägg och trånga passager mellan hus och alléer, lätt kan uppfattas som "mission impossible" för ett tjugofyrameters –och sextiofyra tons virkesekipage. Men inte för Henrik och hans kollegor!

Ökat fokus på skogsbilvägnätet

Henrik, Per-Erik och Joakim från PEB Skogsavverkning och Sydvedaren Johan är rörande överens om att hela skogsbruket måste öka fokus på ett bra skogbilvägnät.

Dagens och morgondagens krav på rationella virkesflöden med tyngre fordonskombinationer och tillgänglighet en större del av året är en stor utmaning för hela branschen. Inte minst med tanke på klimatförändringar med ständig nederbörd och otjälade vintervägar.

Betydelsen av rejäla avlägg

Hur en skogsbilväg ska vara beskaffad för att vara godkänd, beskrivs på bra sätt i VMF Syds folder   Krav på skogsbilväg samt instruktion för uppläggning av virke.

​Johan diskuterar också med Henrik, Per-Erik och Joakim om betydelsen av rejäla avlägg för virket.

Alltför ofta är avläggen undermåliga, vilket kan leda till störningar vid skotning och oplanerade insatser från transportören. De delar alla uppfattningen att bästa tillfället att besluta om och dimensionera avläggets utformning är vid kontraktstillfället med leverantören. Detsamma gäller givetvis också vägförbättringar, då det behövs, liksom buskröjning.

Ett spännande tips från diskussionsgruppen:                                                               

Bjud med leverantören på en åktur i virkesbilen och han/hon får garanterat en aha-upplevelse som sätter avtryck.

Dialogmöte mellan produktionsgrupp och skogsåkare

Artikelbild
Artikelbild

​Givande diskussioner om vägar och avlägg. Från vänster högra bilden: Joakim, Henrik, Per-Erik och Johan.

Dela gärna artikeln

Just nu på Sydved.se

Virkesköpare till distrikt Falköping: Vill du bli en Sydvedare?

Sydved satsar framåt och söker nu två virkesköpare till områdena kring Tidaholm och Borås, inom distrikt Falköping.
Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Bästa kollen på din skog får du med en skogsbruksplan. Ett smart verktyg för dig som vill bedriva ett aktivt skogsbruk.
Vid jägarbrasan i blek decembersol

Vid jägarbrasan i blek decembersol

Dagarna blir allt kortare och det känns viktigt att ta vara på varje solglimt i december. För den frilufts- och jaktintresserade är det mycket värt att kunna fånga dagen och njuta av en stunds småviltsjakt nu när jakten på högvilt börjar klinga ut.
Udda träd i skogarna kring Kalmar

Udda träd i skogarna kring Kalmar

​Ibland händer det, när vi är ute och tittar på skog eller planerar för skogliga åtgärder, att vi stöter på träd som avviker från det normala.
Föryngringsavverkning av tall

Föryngringsavverkning av tall

När cirkeln ska slutas och en tallskog föryngras måste man börja med att välja föryngringsmetod. Du väljer då mellan naturlig föryngring, frösådd eller plantering av täckrotplantor. Avvecklingen av tallbeståndet anpassas sen därefter.
Skogsbränsle från liten avverkning värmer 3 - 4 villor

Skogsbränsle från liten avverkning värmer 3-4 villor

Fler och fler skogsägare tar ut grot, grenar och toppar, när de slutavverkar i sin skog. En förhållandevis liten avverkning kan ge en stor mängd energi.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.
Älggulasch med rönnbär, timjan och kummin

Älggulasch med rönnbär, timjan och kummin

​En bra gryta som alltid går hem. Precis som en traditionell gulasch smakar den här rätten mycket kummin, men den har också smak av rönnbär, rökt paprika och timjan. Servera med en klick krämigt och ett långjäst bröd.

Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat med produktionsfokus och mat för jakten

Bläddra i Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till ett aktivt skogsbruk.

Nyheter nära dig

Hämtar in nyheter...

Fler nyheter​​​​​​

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Fakta miljö och naturvård

Fakta miljö och naturvård

​Skogen måste brukas på ett långsiktigt och ansvarsfullt sätt för att vara värdefull även för framtida generationer. Sydved förespråkar ett hållbart skogsbruk där det råder en balans mellan miljö och produktion.

Skogshare

Skogshare

​Skogsharen är skogens sprinter och kan komma upp i hastigheter på 70 km/h om en fara hotar. Bäst trivs skogsharen i gran- eller björkskogar med växlande vegetation, där den kan få både föda och skydd mot sina fiender.

Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Decemberljus som lyser upp i skogen

Decemberljus som lyser upp i skogen

Decemberljus i decembermörkret.
Skogslandet Sverige

Skogslandet Sverige

Vi bor i ett land med mycket skog. Halva Sveriges landyta, det vill säga runt 23 miljoner hektar är skog. Det finns ca privata 328 000 skogsägare i Sverige som tillsammans äger ca 12 miljoner hektar, den andra halvan ägs av skogsbolag och staten.

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.

Artikelbild

Byggnadsvård – hämta materialet från din egen skog

​Trä är byggnadsmaterialet för alla tider – och byggnadsvårdarens bästa vän. Nya träfiberbaserade isoleringsmaterial gör det lätt att renovera smart och hållbart. Och brädorna till panel och golv hämtas förstås ur egen skog. Det är lättare än du tror!