Sydved.se
Möt Sydved
Ekaptering på distrikt Älmhult.

Ekaptering för bästa ekonomi

I ett soligt och vintrigt Blekinge hade distrikt Älmhult företaget Almo Hardwood på besök. Detta som ett led i att hitta avsättning till bra priser för skogsägarens lövsortiment.

​Peter Blom som äger och driver Almo Hardwood inledde med att berätta om företaget och de produkter som de tillverkar och säljer från företagets anläggning i Österbymo. Med på dagen var även Bo Skackem, styrelseledamot i Almo, Sydveds inköpare Jon Persson, Ola Persson och Viktor Jonsson samt distriktschef Oskar Swahn.

Besök på ekavverkning nära Svängsta

Efter den inledande företagspresentationen besöktes en pågående ekavverkning utanför Svängsta. Peter berättade här om Almos sortiment ektimmer och ekkubb; när det ska apteras och vilket sortiment som ger bästa ekonomi för skogsägaren.

Sydveds inköpare var kritiska och räknade på ett antal stockar vad de skulle gett även mot andra ekköpare.

Slutsatsen med övningen var att avverkningen ska besökas i fält innan aptering påbörjas, oavsett om skogsägaren ska aptera själv eller Sydveds skogsarbetare ska utföra avverkningen för att bestämma vilka sortiment som ska sorteras ut för bästa totalekonomi.

Eftersom det handlar om stora värden lönar det sig extra att tänka till före vid ekaptering så det inte apteras bort värden från en stock som tagit över 100 år att nå avverkningsmogen ålder.

Sälja ektimmer eller ädellöv?

Är du intresserad av att sälja ektimmer eller att avverka ek eller annat ädellöv. Kontakta i så fall din Sydvedare på distrikt Älmhult för bästa rådgivning.

För tillfället har distrikt Älmhult tre till fyra olika köpare av sågbar ek.

Liten bild

Jon Persson och Viktor Jonsson inpekterar noggrannt en ekstock för kvalitetsbedömning.

Liten bild

Peter Blom berättar om sina sortiment och hur huggaren ska aptera för bästa ekonomi.

Liten bild

Är det en fanérstock, A-stock eller B-stock?

Liten bild

Aptering av ekstam.

Dela gärna artikeln

Just nu på Sydved.se
Hon är med och bekämpar barkborrarna

Hon är med och bekämpar granbarkborren

Kerstin Ström från Skogsstyrelsen i Växjö, är en av dem som jobbar med granbarkborrefrågan.
Se upp för granbarkborren i vår!

Se upp för granbarkborren i vår!

Allt tyder på att vi under 2019 får hantera omfattande angrepp av granbarkborren i södra Sverige. Nu är barkborrarna invintrade, men för att ligga steget före och kunna agera snabbt i vår kan du som skogsägare redan i vinter kartlägga områden i din skog där du upptäckt angrepp av barkborren.

Virkesköpare till distrikt Falköping: Vill du bli en Sydvedare?

Sydved satsar framåt och söker nu två virkesköpare till områdena kring Tidaholm och Borås, inom distrikt Falköping.
Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydveds virkeschef går efter många år på företaget i pension efter sommaren 2019. Vi söker nu hans efterträdare. Rätt person ges en utvecklande roll med stora möjligheter att påverka verksamheten vid ett av landets mest intressanta skogsföretag.
En resa bakåt i tiden

En resa bakåt i tiden

En undanskymd jordkällargrund har huggits fram av ett maskinlag på distrikt Kalmar.
Julgranen, en riktigt grann ljusspridare.

Julgranen – från granruska till pyntad prydnad

​En grann ljusspridare. Förr var den ett tecken på julens ankomst och ett skydd mot onda krafter. Traditionen med julgran är djupt rotad hos oss svenskar och många av oss skulle inte kunna tänka sig en jul utan pyntad gran. Kan du historien om julgranen?

Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Bästa kollen på din skog får du med en skogsbruksplan. Ett smart verktyg för dig som vill bedriva ett aktivt skogsbruk.
Lussekatter till Luciafirandet

Lussekatter till Luciafirandet

​Lussekatter, lussebullar eller saffranskusar – kär bulle har många namn. Vad vore julen utan saffransbröd? Här får du ett recept på saftiga och goda bullar.

Kura skymning i vinter

Kura skymning i vinter

​Att "kura skymning" är en gammal nordisk tradition som är lätt att  ta till sig även för stressade nutidsmänniskor. En stunds lugn och stillhet innan ljusen tänds och kvällens sysslor tar vid.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.
Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Fakta miljö och naturvård

Fakta miljö och naturvård

​Skogen måste brukas på ett långsiktigt och ansvarsfullt sätt för att vara värdefull även för framtida generationer. Sydved förespråkar ett hållbart skogsbruk där det råder en balans mellan miljö och produktion.

Udda träd i skogarna kring Kalmar

Udda träd i skogarna kring Kalmar

​Ibland händer det, när vi är ute och tittar på skog eller planerar för skogliga åtgärder, att vi stöter på träd som avviker från det normala.
Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Skogslandet Sverige

Skogslandet Sverige

Vi bor i ett land med mycket skog. Halva Sveriges landyta, det vill säga runt 23 miljoner hektar är skog. Det finns ca privata 328 000 skogsägare i Sverige som tillsammans äger ca 12 miljoner hektar, den andra halvan ägs av skogsbolag och staten.

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.