Sydved.se
Möt Sydved
Finns det en växel till i granen

Finns det en växel till i granen?

Att skog som inte sköts inte heller ger någon avkastning är ju självklart. Om det blir skillnad på om skogen sköts mer eller mindre aktivt är en fråga som är mycket svårare att säga. På Erikstad norr om Ljungby har skogen alltid sköts aktivt och det ligger sannolikt bakom de fantastiska resultat som skogen presterar.

​På Erikstad håller Sydved just nu på att gallra igenom ett antal hektar gallring för andra gången då man också var med och förstagallrade 2011. Sydved var faktiskt även med och slutavverkade skogen 1988.

Lennart Jönsson som förvaltar Erikstad har en lång erfarenhet av barrskogsbruk på produktiva marker och hade en bra koll på läget, men Sydveds inköpare Carl-Johan Savin blev lite förvånad när gallringen i avdelningen kom på tal. Kunde det redan vara dags?

Hög tillväxt efter förstagallringen

Det var ju trots allt endast sju år sedan förstagallringen gjordes. Då låg uttaget på ca 45 m3fub/ha och 0,05 m3fub/medelstam. Ett besök i fält med relaskopet visade dock att det var hög tid att gallra enligt gallringsmallen. Framför allt hade höjdtillväxten verkligen dragit iväg och nu gäller det att vara med och gallra innan beståndet blev för högt.

Aktiva åtgärder mellan gallringar

På Erikstad görs det även aktiva åtgärder mellan gallringarna för att se till att skogen håller vitalitet och fortsätter att utvecklas efter den potential som finns. I skötselstrategin har det därför lagts in en dos med askåterföring mellan gallringarna.

Tack vare askåterföring kompenseras det för gamla grotuttag och depåerna av mikronäringsämnen fylls på. Detta för att göra uttag av grot försvarbart i framtiden och inte sänka markens produktionsförmåga.

Resultat och analys av andragallringen

Medelstammen i uttaget ligger idag på 0,12 m3fub/ha och ett volymsuttag på ca 55 m3fub/ha. Kvarstående skog har en övrehöjd på 19,5 meter och virkesförrådet per hektar är i medel 185 m3sk efter gallring.

När skördaren hade fällt en del av de bättre granarna passade föraren på att mäta några av toppskotten med tumstocken. Han kunde konstatera att den årliga höjdtillväxten var runt 60 cm! Skogen som bara är styvt 30 år med plantåldern inräknat har snart redan nått den höjd när risken för stormskador ökar dramatiskt.

Av denna anledning så är det nog också så att andragallringen också var en sistagallring tack vare övrehöjden. Ska alla gallringar hinnas med innan 20 meters höjd kan man alltså inte vila på hanen och både börja gallra tidigt och inte vänta med de andra gallringarna när det väl är dags.

Det är alltid kul att få komma tillbaka och se effekten av tidigare åtgärder men ännu roligare att få komma och gallra om skogen en andra gång.

IMG_0550.JPG 

Dela gärna artikeln

Just nu på Sydved.se

Virkesköpare till distrikt Falköping: Vill du bli en Sydvedare?

Sydved satsar framåt och söker nu två virkesköpare till områdena kring Tidaholm och Borås, inom distrikt Falköping.
Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Bästa kollen på din skog får du med en skogsbruksplan. Ett smart verktyg för dig som vill bedriva ett aktivt skogsbruk.
Vid jägarbrasan i blek decembersol

Vid jägarbrasan i blek decembersol

Dagarna blir allt kortare och det känns viktigt att ta vara på varje solglimt i december. För den frilufts- och jaktintresserade är det mycket värt att kunna fånga dagen och njuta av en stunds småviltsjakt nu när jakten på högvilt börjar klinga ut.
Udda träd i skogarna kring Kalmar

Udda träd i skogarna kring Kalmar

​Ibland händer det, när vi är ute och tittar på skog eller planerar för skogliga åtgärder, att vi stöter på träd som avviker från det normala.
Föryngringsavverkning av tall

Föryngringsavverkning av tall

När cirkeln ska slutas och en tallskog föryngras måste man börja med att välja föryngringsmetod. Du väljer då mellan naturlig föryngring, frösådd eller plantering av täckrotplantor. Avvecklingen av tallbeståndet anpassas sen därefter.
Skogsbränsle från liten avverkning värmer 3 - 4 villor

Skogsbränsle från liten avverkning värmer 3-4 villor

Fler och fler skogsägare tar ut grot, grenar och toppar, när de slutavverkar i sin skog. En förhållandevis liten avverkning kan ge en stor mängd energi.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.
Älggulasch med rönnbär, timjan och kummin

Älggulasch med rönnbär, timjan och kummin

​En bra gryta som alltid går hem. Precis som en traditionell gulasch smakar den här rätten mycket kummin, men den har också smak av rönnbär, rökt paprika och timjan. Servera med en klick krämigt och ett långjäst bröd.

Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat med produktionsfokus och mat för jakten

Bläddra i Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till ett aktivt skogsbruk.

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Fakta miljö och naturvård

Fakta miljö och naturvård

​Skogen måste brukas på ett långsiktigt och ansvarsfullt sätt för att vara värdefull även för framtida generationer. Sydved förespråkar ett hållbart skogsbruk där det råder en balans mellan miljö och produktion.

Skogshare

Skogshare

​Skogsharen är skogens sprinter och kan komma upp i hastigheter på 70 km/h om en fara hotar. Bäst trivs skogsharen i gran- eller björkskogar med växlande vegetation, där den kan få både föda och skydd mot sina fiender.

Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Decemberljus som lyser upp i skogen

Decemberljus som lyser upp i skogen

Decemberljus i decembermörkret.
Skogslandet Sverige

Skogslandet Sverige

Vi bor i ett land med mycket skog. Halva Sveriges landyta, det vill säga runt 23 miljoner hektar är skog. Det finns ca privata 328 000 skogsägare i Sverige som tillsammans äger ca 12 miljoner hektar, den andra halvan ägs av skogsbolag och staten.

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.

Artikelbild

Byggnadsvård – hämta materialet från din egen skog

​Trä är byggnadsmaterialet för alla tider – och byggnadsvårdarens bästa vän. Nya träfiberbaserade isoleringsmaterial gör det lätt att renovera smart och hållbart. Och brädorna till panel och golv hämtas förstås ur egen skog. Det är lättare än du tror!