Sydved.se
Möt Sydved
Finns det en växel till i granen

Finns det en växel till i granen?

Att skog som inte sköts inte heller ger någon avkastning är ju självklart. Om det blir skillnad på om skogen sköts mer eller mindre aktivt är en fråga som är mycket svårare att säga. På Erikstad norr om Ljungby har skogen alltid sköts aktivt och det ligger sannolikt bakom de fantastiska resultat som skogen presterar.

​På Erikstad håller Sydved just nu på att gallra igenom ett antal hektar gallring för andra gången då man också var med och förstagallrade 2011. Sydved var faktiskt även med och slutavverkade skogen 1988.

Lennart Jönsson som förvaltar Erikstad har en lång erfarenhet av barrskogsbruk på produktiva marker och hade en bra koll på läget, men Sydveds inköpare Carl-Johan Savin blev lite förvånad när gallringen i avdelningen kom på tal. Kunde det redan vara dags?

Hög tillväxt efter förstagallringen

Det var ju trots allt endast sju år sedan förstagallringen gjordes. Då låg uttaget på ca 45 m3fub/ha och 0,05 m3fub/medelstam. Ett besök i fält med relaskopet visade dock att det var hög tid att gallra enligt gallringsmallen. Framför allt hade höjdtillväxten verkligen dragit iväg och nu gäller det att vara med och gallra innan beståndet blev för högt.

Aktiva åtgärder mellan gallringar

På Erikstad görs det även aktiva åtgärder mellan gallringarna för att se till att skogen håller vitalitet och fortsätter att utvecklas efter den potential som finns. I skötselstrategin har det därför lagts in en dos med askåterföring mellan gallringarna.

Tack vare askåterföring kompenseras det för gamla grotuttag och depåerna av mikronäringsämnen fylls på. Detta för att göra uttag av grot försvarbart i framtiden och inte sänka markens produktionsförmåga.

Resultat och analys av andragallringen

Medelstammen i uttaget ligger idag på 0,12 m3fub/ha och ett volymsuttag på ca 55 m3fub/ha. Kvarstående skog har en övrehöjd på 19,5 meter och virkesförrådet per hektar är i medel 185 m3sk efter gallring.

När skördaren hade fällt en del av de bättre granarna passade föraren på att mäta några av toppskotten med tumstocken. Han kunde konstatera att den årliga höjdtillväxten var runt 60 cm! Skogen som bara är styvt 30 år med plantåldern inräknat har snart redan nått den höjd när risken för stormskador ökar dramatiskt.

Av denna anledning så är det nog också så att andragallringen också var en sistagallring tack vare övrehöjden. Ska alla gallringar hinnas med innan 20 meters höjd kan man alltså inte vila på hanen och både börja gallra tidigt och inte vänta med de andra gallringarna när det väl är dags.

Det är alltid kul att få komma tillbaka och se effekten av tidigare åtgärder men ännu roligare att få komma och gallra om skogen en andra gång.

IMG_0550.JPG 

Dela gärna artikeln

Just nu på Sydved.se
Ingen kan gallring som vi

Ingen kan gallring som vi

​Just nu har vi ett starkt erbjudande för din gallring. För mer informationom vilka fördelar det innebär i just din skog är du välkommen att vända dig direkt till din Sydvedare. Klicka på kartan överst på sidan så hittar du din Sydvedare.

Spotify hjälper oss förstå skogsindustrins digitalisering

Spotify hjälper oss förstå skogsindustrins digitalisering

​Den digitala omvandlingen som successivt förändrar vår vardag och vårt sätt att leva kan knappast ha undgått någon. Våra bankärenden blir digitala, samtidigt som vi anammar musik- och underhållningstjänster som Spotify och Netflix. På Sydved finns Frida Magnusdotter Ivarsson som genomför ett forskningsprojekt om digitalisering och svensk skogsindustri.

Sydved söker en logistiker

​Vill du jobba i en framtidsbransch i ett av landets mest intressanta skogsföretag? Trivs du med att ha många olika kontakter och uppskattar ett varierande och fartfyllt jobb? Då kanske du är vår nya logistiker!

Sydved söker entreprenörer för avverkning.

Sydved söker entreprenörer för avverkning

​Sydved söker entreprenörer för avverkning i främst västra Blekinge. Avverkningarbetet i området avser gallring av barr och löv samt slutavverkning.

Bössmakarkonsten - hantverk i väldsklass

Svenskt hantverk i världsklass

​Möt Dino Wildt, Stanley Stoltz och Jan Ström. En trio som tillverkar bössor och knivar i absolut världsklass. Tillsammans är de ett starkt team som tillverkar jaktvapen och knivar från råämne till färdiga vapen.

Artikelbild

Nu är jakten i gång

Hösten börjar göra sitt intåg och i måndags drog älgjakten igång i de södra delarna av landet. I ett jaktlag i skogarna runt Älmhult är älgtjuren inte lovligt, men ett fotografi i farten förevigade händelsen.
Inspiration Äggmacka med avokado och chili

Äggmacka med avokado och chili

​Varför nöja sig med ett ägg rakt upp och ner? Gör lite mer av äggen i år! Testa äggmacka med avokade och chili.

Vårda dina planteringar

Vårda dina planteringar!

​Skogsägare som planterade i våras bör redan vid sommarens slut göra en första koll av återväxten.

Julgransskötsel i Degeberga

Julgransskötsel i Degeberga

Efter ett distriktsmöte gjorde distikt Hässleholm ett studiebesök hos Gunnars Granar i Degeberga. Tillsammans träffade distriktet Gunnar Göthner och besökte hans julgransodling som går under namnet Gunnars granar.​

Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat med produktionsfokus och mat för jakten

Bläddra i Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till ett aktivt skogsbruk.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Kunskap Fakta miljö och naturvård

Fakta miljö och naturvård

​Skogen måste brukas på ett långsiktigt och ansvarsfullt sätt för att vara värdefull även för framtida generationer. Sydved förespråkar ett hållbart skogsbruk där det råder en balans mellan miljö och produktion.

Instagram: En vacker höstdag i skogen
Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Artikelbild

Fem snabba frågor med nya distriktschefen Mattias Sjödin

Möt Mattias Sjödin, ny distriktschef på distrikt Aspa. Ny på Sydved är han däremot inte, utan kommer senast från skogsbruksavdelningen i Jönköping.

Skogsdag i Ebbehult utanför Nybro. Skogsskötsel i fokus.

Skogsskötsel i fokus på skogsdag i Ebbehult

​Skogsskötsel och spår av sommarens torka var ämnen som engagerade besökarna på skogsdagen i Ebbehult den 28 september.

Sydved på Instagram: Nu 1000 följare!

1000 följare på Sydveds Instagram

​Nu firar vi att Sydved har fått 1000 följare på Instagram. Ett stort tack till alla som följer oss!

Artikelbild

Höstbetraktelse: Ibland gör det vackra ont

​Sydvedaren Tina delar med sig av sin betraktelse om hösten, och livet. På fritiden skriver hon bland annat i tidskriften Populär Poesi.

Rödräven är en duktig jägare.

Rödräv

​Här har vi en duktig jägare som mättar magen med åkersorkar, fåglar, harar och emellanåt ett och annat rådjur. Och kanske är det rävens skicklighet som jägare som ligger till grund för talesätten en räv bakom örat och listig som en räv. Konstateras kan i alla fall att räven är ett av de vilda djur som tilldragit sig störst intresse i folktron.

På Lugnås utanför Mariestad: Nygallrat med produktionsfokus

Nygallrat med produktionsfokus i Lugnås

​Med starkt produktionsfokus och åtta kilometers strandgräns mot Vänern är gallringen strategiskt viktig på Sjöberg. Rätt gallrad, i rätt tid får granen en rejäl skjuts i tillväxten och goda chanser att klara de friska vindarna. Möt  skogsägarna som gallrar tidigt för att få stabila bestånd.

Ljus framtid för skogsstudenter

Ljus framtid för skogsstudenter

​Stark konjunktur. Satsande industri. Ökad produktionskapacitet. Stora pensionsavgångar. Faktorer som tillsammans talar för att framtiden för dig som väljer en utbildning med skoglig inriktning är ljus. Attraktiva jobb på innovativa företag med etablerade varumärken väntar.