Sydved.se
Möt Sydved
Flytande avverkning i sjön Åsnen.

Flytande avverkning i sjön Åsnen

Det är inte alltid så lätt att komma fram till vissa skogsskiften. Ibland finns ingen väg eller så bär inte marken för avverkningsmaskinerna. Men det finns också skogar som bokstavligen står på en ö. Sydved har under våren utfört en avverkning av vindfällen och slutavverkat på Igelön i sjön Åsnen, Tingsryd kommun. Detta löste sig galant tack vare entreprenörer med rätt utrustning för jobbet!

Arbetet har utförts med hjälp av en hemmabyggd pråm av Pedersen & Söner Skogsentreprenad AB från Markaryd. Företaget har specialavverkningar som denna som specialitet och tar på sig avverkningar runt omkring i hela Götaland.

Två stora flytpontoner

Pråmen består av två stora flytpontoner som är hopsvetsade. Driften sker med hjälp av en lastbilsmotor i aktern och i fören sitter två ramper som nyttjas till lastning och lossning av maskinerna vid land.

Ramperna fungerar också som ankare vid land, då de har spetsar som håller fast i botten. Djupgåendet är bara dryga metern så denna smidiga farkost kommer in på grunt vatten och kan ta sig väldigt nära land.

Klarar 30 ton

Bärkraften i pråmen är så pass stor att den har inga problem att ta ombord en mellanstor skördare eller en full lastad skotare med en totalvikt på cirka 30 ton.

Den dagen då vår lokale inköpare Mattias Brantestad var på plats på avverkningen blåste det hård sidvind och skepparen fick visa upp sin skicklighet i att styra pråmen i de smala landstigningsplatserna.

Det är bara att konstatera att en pråm med skotare och fullt lass blir ett stort vindfång som ger mycket drift, vilket kräver sin man att bemästra, mycket på grund av att det saknas köl.

Att tänka på vid avverkning

  • På denna avverkning har ett lass tagit ungefär en timme att lasta, pråma, lasta av och sedan pråma ut till ön igen.
  • Det gäller att ha minst två skotare till hjälp för att hålla pråmen sysselsatt under avverkningen.
  • Att flytta en pråm till en avverkning är en lite dyrare sak och det gäller att nyttja tillfället när den väl är på plats i området. Det gynnar alla och det kan ta år innan chansen dyker upp igen i samma sjö.

Har du en ö eller ett annat skogsområde som man endast kommer åt via vattnet som behöver skötas? Tveka då inte till att ta kontakt med din Sydvedare så hjälper vi dig med planeringen och utförandet.

Hur gick det till när Sydved avverkade på Bjärkö i Bolmen?

Dela gärna artikeln

Just nu på Sydved.se
Ett hektiskt yrkesliv i storstaden

Bekymmersfritt skogsägande på distans

​Ett hektiskt yrkesliv i storstaden lämnar inte mycket tid över för röjning och plantering. Ändå kan man ha ett bekymmersfritt skogsägande på distans. Per och Åsa Hultengård har hittat rätt balans mellan eget arbete och köpta tjänster. Det ska vara roligt att äga skog!

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.
Artikelbild

Benchmarking mellan distrikten: klengallring och skogsbränsle

Lite för sällan får vi Sydvedare, fyllda med skoglig erfarenhet, tillfälle att utbyta erfarenheter och goda idéer i skogsskötselfrågor till nytta för ditt skogsbrukande. Helt nyligen gavs dock ett sånt tillfälle, då distrikt Älmhult gästade den östra delen av distrikt Hylte för att diskutera klengallring och uttag av skogsbränsle.
Fladdermusen - den nattlige jägaren

Fladdermusen – den nattlige jägaren

​Fladdermöss anses av många vara mystiska och lite skrämmande. Kanske för deras utseende och nattliga vanor? Här bekantar vi oss med våra svenska  fladdermöss som enbart livnär sig på insekter.

Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Sakta rullar jag fram på skogsbilvägen. Och precis längs vägen ser jag Torgny Pettersson i sin skördare. Vi ska tillsammans med skogsägare Karl von Schewen och Sydveds inköpare Carl-Erik Ohlsson prata framgångsfaktorer i en lyckad slutavverkning.

Vildsvinsjärpar

Vildsvinsjärpar - vilt och vackert

Vilt och vackert på tallriken. Ackompanjerat med ett glas rött vin blir detta en smakfull middag till helgen. Anders Levén delar med sig av ett av sina spännande recept på vildsvin.

Mat över öppen eld

Mat över öppen eld

​Laga mat över den öppna elden är lika härligt på långvandringen som på dagsutflykten. Och allting smakar ju som bekant bättre med utomhusluften som krydda.

Lek och artkunskap ska ge unga bättre skogskunskap

Lek och artkunskap ska ge unga bättre skogskunskap

​250 blivande förskollärare. Två dagar. Sex stationer. En bokskog. Det var minst sagt ett intensivt schema när branschorganisationen Skogen i Skolan testade ett nytt grepp för att nå framtidens pedagoger.

Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat med produktionsfokus och mat för jakten

Bläddra i Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till ett aktivt skogsbruk.

Nyheter nära dig

Hämtar in nyheter...

Fler nyheter​​​​​​

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Sydveds VD Lars gabrielsson var en av föredragshållarna på skogskvällen i Hässleholm.

Välbesökt skogskväll i Hässleholm

​Torsdagen den 8 november hölls en skogskväll i Hässleholm. ​Ett hundratal personer kom till Sydveds skogskväll i Hässleholm, som ägde rum på kulturhuset.​

Fakta gallring

Fakta gallring

​Gallring är den viktigaste åtgärden du kan göra i skogen. Genom att ta ut svaga och skadade träd och koncentrera tillväxten till de mest kvalitativa stammarna skapar du ett värdefullt bestånd. Dessutom kan du göra lönsamma virkesuttag flera gånger under skogens omloppstid.

Östsibirisk laika

Östsibirisk laika

​Full av liv och kraft är denna Taigans jakthund nummer ett. Snabbtänkt jaktsätt parat med mod och skärpa är signumet när laikan jagar. Hemma är det en mjuk och familjekär hund som är trogen sin ägare och sitt hus.

Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Artikelbild

Spår från en gammal järngruva

Sydvedaren Daniel Axelsson gjorde en ovanlig upptäckt i trakterna kring Ramkvilla. Insprängt bland träden hittade han tunnel eller en så kallad "stollgång".
Sundbergs Åkeri har gått över till det förnybara bränslet HVO.

HVO – klimatsmart bränsle som ger miljövänligare transporter

​Sundbergs Åkeri, som transporterar virke åt Sydved, har helt gått över till det förnybara bränslet HVO. Ett klimatsmart alternativ till fossil diesel som kommer att sänka lastbilarnas koldioxidutsläpp med upp till 90 procent.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.

Skogskväll med inslag av energi och ekonomi i Bottnaryd.

Skogskväll i Bottnaryd

Torsdagen den 8 november anordnades en välbesökt skogskväll i Bottnaryd, med inslag av ekonomi och energi. Uppemot hundra skogsägare från närområdet strålade samman under denna kväll.