Sydved.se
Möt Sydved

Intervju med Sanna Gudmunsson, student från Stora Segerstad

Strax före jul var Stora Segerstad-studenten Sanna Gudmundsson på praktik hos oss på distrikt Älmhult. Sanna fick då följa med oss ut i skog och mark för att se och uppleva stora delar av en vanlig arbetsvardag.

​På distrikt Älmhult tycker vi att det är viktigt att hela tiden marknadsföra våra attraktiva och roliga arbetsplatser för ungdomar. Så när vi får förfrågningar om praktikplatser eller att komma ut och träffa studenter på deras utbildningar så ställer vi upp så ofta vi kan.

I december hade vi Sanna Gudmunsson från Unnaryd  hos oss på praktik. Sanna läser skogligt basår vid Stora Segerstads Naturbruksgymnasium utanför Värnamo. En utbildning som är en bra start i skogen och som efter avslutat år ger alla elever en garanterad plats på Skogsmästarskolan i Skinnskatteberg.

Under praktiken har Sanna både varit med vid fält och skrivbordsarbete för skogsbruksplanläggning och avverkningsplanering. Hon har också, tillsammans med några av inköparna, träffat flera skogsägare.

Praktiken avslutades med en skogsdag där vi på distrikt Älmhult höll en lokal bioenergiträff med Stora Enso Bioenergi utanför Hamneda. Ett antal skogsägare från trakten var imbjudna dit, ett roligt inslag i vår vardag!

Vi har ställt några frågor till Sanna för att få veta hur hon upplevde sin praktik hos oss och vad hon tror om framtiden i skogsnäringen.

Varför ville du ha praktik på Sydved?

Jag valde Sydved för att jag vill få så bred praktik som möjligt, och också med tanke på de de olika arbetsplatser jag tidigare varit på.

Genom en gemensam bekant fick jag höra att Lisa Skagerberg jobbade på Sydved, efter att ha pratat med henne tyckte jag Sydved verkade spännande och frågade om jag fick göra praktiken där.

Vilka förväntningar hade du på praktikveckan?

Att få se hur man jobbar på Sydved, och att få ännu mer erfarenhet om hur det är att jobba inom skogsnäringen.

Vad är viktigast att få ut av praktiken?

Känna att den är givande. Att varje dag gå hem med en ny lärdom eller erfarenhet är viktigt under en kort praktik. Det är också viktigt att få vara delaktig och få möjlighet att testa sig själv. För att det ska bli en bra praktik krävs en engagerad praktikvärd och att värden har en bra idé om hur praktikperioden ska se ut.

Vad tar du med dig ifrån praktiken?

Nya bekantskaper och mycket mer erfarenhet. Jag lärde mig mycket på bioenergiträffen i Hamneda som var nytt för mig. Kul att se att vi verkligen tar till vara på hela råvaran, det är väldigt intressant. Även de lärdomar som jag fick om tallföryngring och skogsbruksplanläggning känner jag just nu jag kan ha mycket nytta av i framtiden. 

Några tankar om vad du vill jobba med i framtiden?

När jag är färdig skogsmästare känner jag att det skulle vara kul att gå som planläggare under något år för att få mer erfarenhet och se mer skog.

Jag är även intresserad av att eventuellt läsa lite mer ekonomi. Det bästa av allt är att skogsbruket är så brett och det finns en mängd av skogsrelaterade jobb. Vad det blir i slutändan lämnar jag till framtiden!

Dela gärna artikeln

Just nu på Sydved.se
Artikelbild

Nygallrat utanför Brösarp

Gyllebo Skogsentreprenad har gjort en tredje gallring i ett tallbestånd utanför Brösarp.
Ny trend: Nu återupptäcker vi utflykten

Ny trend: Nu återupptäcker vi utflykten

​Under 2000-talet har allt färre svenskar rört sig i skog och mark. Men nu vänder trenden. Friluftsfrämjandet noterar en rekordökning i medlemsantalet och barnen står på kö till Skogsmulle. Det är dags att återupptäcka utflykten!

Intervju med Sanna Gudmunsson, student från Stora Segerstad

Intervju med Sanna Gudmunsson, student från Stora Segerstad

Strax före jul var Stora Segerstad-studenten Sanna Gudmundsson på praktik hos oss på distrikt Älmhult. Sanna fick då följa med oss ut i skog och mark för att se och uppleva stora delar av en vanlig arbetsvardag.
Vill du gå en grundkurs i att äga skog?

Vill du gå en grundkurs i att äga skog?

Vill du få en större inblick i ditt skogsägande? Då kan du passa på och gå en grundkurs i att äga skog. Sydveds Fredrik Samuelsson är en av föredragshållarna under fem innehållsrika sommardagar i Hjortseryd.
Mustig gulaschsoppa

Mustig gulaschsoppa

Efter en härlig tur i skidspåret eller en rask promenad i skogen kan man behöva fylla på energin. Njut av en mustig gulaschsoppa med doft av kummin efter välförrättat värv.

Full fart på virkestransporterna!

Full fart på virkestransporterna!

En av Skogslogistiks timmerbilar lastar bok i det härliga vintervädret.
Minst 500 000 skogskubikmeter fälldes av Alfrida

Minst 500 000 skogskubikmeter fälldes av Alfrida

Stormen Alfrida fällde minst 500 000 skogskubikmeter skog visar Skogsstyrelsens första övergripande inventering. Hårdast drabbat är Stockholms län.
Se upp för granbarkborren i vår!

Se upp för granbarkborren i vår!

Allt tyder på att vi under 2019 får hantera omfattande angrepp av granbarkborren i södra Sverige. Nu är barkborrarna invintrade, men för att ligga steget före och kunna agera snabbt i vår kan du som skogsägare redan i vinter kartlägga områden i din skog där du upptäckt angrepp av barkborren.
Hannah Elversson – med passion för jakt

Hannah Elversson – med passion för jakt

​Jakten intresserar allt fler i Sverige. Hannah Elversson är en av dem som längtar efter att jaktsäsongen ska dra i gång. "Det är en speciell känsla av frihet blandat med spänning när man sitter där på jaktpasset hundra procent fokuserad och väntar", säger hon.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.
Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Virkesköpare till distrikt Falköping: Vill du bli en Sydvedare?

Sydved satsar framåt och söker nu två virkesköpare till områdena kring Tidaholm och Borås, inom distrikt Falköping.
Sommarjobba på Sydved sommaren 2019?

Vi söker sommarjobbare till Sydved!

Vill du jobba på Sydved i sommar? Nu söker vi ett antal sommarjobbare till våra distriktskontor. Ett jobb som kan ge dig värdefull erfarenhet och viktiga kontakter för framtiden.
Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydveds virkeschef går efter många år på företaget i pension efter sommaren 2019. Vi söker nu hans efterträdare. Rätt person ges en utvecklande roll med stora möjligheter att påverka verksamheten vid ett av landets mest intressanta skogsföretag.

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.