Sydved.se
Möt Sydved
Artikelbild

Miniskogsdag i Kräbbleboda

Den 7 Juni arrangerade Sydveds inköpare Ola Persson och Ludwig Björkman tillsammans med avverkningsentreprenören JiKå Gallring en miniskogsdag i Kräbbleboda utanför Lönsboda. Temat för skogsdagen var gallring. Den stora skaran skogsägare som valde att gå på skogsdag i stället för sol och bad fick en trevlig eftermiddag med kaffe och livliga och intressanta diskussioner kring skogsskötsel.

​Skogsdagen bestod av ett par olika stationer där det diskuterades förröjning inför gallring, gallringsutförande och gallringsuppföljning. Vid varje station hölls först ett mindre föredrag och därefter bjöds det till allmän diskussion.

Bestäm skötselstrategin från start

Ola Persson var tydlig med att skogsägaren bör tänka först och handla sen när det kommer till gallring. Hur många gånger beståndet ska gallras och vilket slutresultat man vill uppnå, är frågeställningar som bör besvaras redan innan förstagallringen.

Helst ska skogsägaren ha sin strategi klar redan innan första åtgärden. Om skogsägaren vill göra två eller tre gallringar under omloppstiden påverkar uttaget i gallringarna. Det är viktigt att veta hur många stammar som bör vara kvar till slutavverkning och på så sätt anpassa gallringarna för att nå ner till slutmålet stammar per hektar. Att gallra flera gånger och i rätt tid är avgörande åtgärder för att minska risken för stormfällning och driva på tillväxten för att minska omloppstiden och på sikt få ut mer timmer vid slutavverkning.

Sundins Skogsplantor pratade röjning

Sundins Skogsplantors representant Jan-Olle Winqvist pratade om vikten av röjning; en viktig del i förberedandet inför gallring. Beroende på skogens utseende och beskaffenhet kan vi välja mellan om vi bara ska slutröja eller också förröja inför gallring.

Slutröjningen bör göras 10-15 år innan gallring för att gynna och tillföra näring till de stammar som skall fortsätta växa. Förröjning kallas den röjning som utförs precis inför en gallring. Den stora skillnaden är att stammarna från slutröjningen som utförs flera år innan gallring hinner komma skogen till gagn. Inför en gallring är förröjningen i de flesta fall nödvändig för att skördarföraren ska få bättre sikt i beståndet och inte hindras av röjstammar nära skördaraggregatet.

Sydved stark gallringspecialist

Sydved fokuserar starkt på gallring och vill att gallring ska vara en självklar åtgärd för att hålla en friskare och bättre skog. Gallringen ska utföras för att bibehålla en hög tillväxt och höja värdeutvecklingen såväl i det enskilda beståndet som på hela skogsfastigheten.

Nya produkter och stark framtidstro

Massaved står för det största sortimentsutfallet vid gallring och förädlas på en industri till pappersmassa och papper. Idag arbetas det stort för att kunna utvinna ytterligare produkter av massaveden. På Stora Enso Hylte har man lyckats ta fram ett nytt material vid namn biokomposit som på sikt ska kunna ersätta platsen med träfibrer.

Den stora utvecklingen har bara börjat och framtidstron är stark på att flera pastbaserade samhällsprodukter på sikt kommer ersättas med Stora Ensos biokomposit.

Sydved tackar markägarna Margret och Bengt Winkvist för förtroendet till att få gallra på fastigheten i Kräbbleboda och önskar alla besökare en trevlig sommar.

Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild

Dela gärna artikeln

Just nu på Sydved.se

Virkesköpare till distrikt Falköping: Vill du bli en Sydvedare?

Sydved satsar framåt och söker nu två virkesköpare till områdena kring Tidaholm och Borås, inom distrikt Falköping.
Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Bästa kollen på din skog får du med en skogsbruksplan. Ett smart verktyg för dig som vill bedriva ett aktivt skogsbruk.
Vid jägarbrasan i blek decembersol

Vid jägarbrasan i blek decembersol

Dagarna blir allt kortare och det känns viktigt att ta vara på varje solglimt i december. För den frilufts- och jaktintresserade är det mycket värt att kunna fånga dagen och njuta av en stunds småviltsjakt nu när jakten på högvilt börjar klinga ut.
Udda träd i skogarna kring Kalmar

Udda träd i skogarna kring Kalmar

​Ibland händer det, när vi är ute och tittar på skog eller planerar för skogliga åtgärder, att vi stöter på träd som avviker från det normala.
Föryngringsavverkning av tall

Föryngringsavverkning av tall

När cirkeln ska slutas och en tallskog föryngras måste man börja med att välja föryngringsmetod. Du väljer då mellan naturlig föryngring, frösådd eller plantering av täckrotplantor. Avvecklingen av tallbeståndet anpassas sen därefter.
Skogsbränsle från liten avverkning värmer 3 - 4 villor

Skogsbränsle från liten avverkning värmer 3-4 villor

Fler och fler skogsägare tar ut grot, grenar och toppar, när de slutavverkar i sin skog. En förhållandevis liten avverkning kan ge en stor mängd energi.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.
Älggulasch med rönnbär, timjan och kummin

Älggulasch med rönnbär, timjan och kummin

​En bra gryta som alltid går hem. Precis som en traditionell gulasch smakar den här rätten mycket kummin, men den har också smak av rönnbär, rökt paprika och timjan. Servera med en klick krämigt och ett långjäst bröd.

Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat med produktionsfokus och mat för jakten

Bläddra i Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till ett aktivt skogsbruk.

Nyheter nära dig

Hämtar in nyheter...

Fler nyheter​​​​​​

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Fakta miljö och naturvård

Fakta miljö och naturvård

​Skogen måste brukas på ett långsiktigt och ansvarsfullt sätt för att vara värdefull även för framtida generationer. Sydved förespråkar ett hållbart skogsbruk där det råder en balans mellan miljö och produktion.

Skogshare

Skogshare

​Skogsharen är skogens sprinter och kan komma upp i hastigheter på 70 km/h om en fara hotar. Bäst trivs skogsharen i gran- eller björkskogar med växlande vegetation, där den kan få både föda och skydd mot sina fiender.

Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Decemberljus som lyser upp i skogen

Decemberljus som lyser upp i skogen

Decemberljus i decembermörkret.
Skogslandet Sverige

Skogslandet Sverige

Vi bor i ett land med mycket skog. Halva Sveriges landyta, det vill säga runt 23 miljoner hektar är skog. Det finns ca privata 328 000 skogsägare i Sverige som tillsammans äger ca 12 miljoner hektar, den andra halvan ägs av skogsbolag och staten.

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.

Artikelbild

Byggnadsvård – hämta materialet från din egen skog

​Trä är byggnadsmaterialet för alla tider – och byggnadsvårdarens bästa vän. Nya träfiberbaserade isoleringsmaterial gör det lätt att renovera smart och hållbart. Och brädorna till panel och golv hämtas förstås ur egen skog. Det är lättare än du tror!