Sydved.se
Möt Sydved
Motorsågskurs i Östergötland

Motorsågskurs i Östergötland

Under våren anordnade Sydveds inköpare Mikael Svensson en motorsågskurs. Handledare var Håkan Johansson och examinator Kjell Eriksson.

​Under våren anordnade Sydveds inköpare Mikael Svensson en motorsågskurs. Handledare var Håkan Johansson, Kvarsebo och examinator var Kjell Eriksson från Söderköping.

Dag 1

Kursen hölls på Röstens Gård i Grebo, och inleddes med ett teoripass på förmiddagen och lite praktiskt handhavande med sågen på eftermiddagen. 

Dag 2

Nästa tillfälle var vid en Sydvedsavverkning i Yxnerum. Det fina var att de slapp att kvista och hugga upp alla träden efter att de fällt dem. Det fick skördaren göra några dagar senare.

Det var en uppskattad dag i fält då alla verkligen fick träna på riktskär och fällskär. Då stormen dragit fram fanns det en del svåra träd som Håkan visade hur man ska bära sig åt för att få ner på ett säkert och rätt sätt.

Nu var det ju A- och B-kort som de skulle ta och för att ge sig på svårare träd krävs C-nivå, men det var intressant och nyttigt att se Håkans handlag med sågen på de träden som låg i spänn.

Dag 3 och 4

Då hölls kursen på Mikaels gård, Kätterstad i Skärkind. Håkan hade med intressanta filmer som visade hur man ska göra, men även hur man inte ska göra. En film handlade allmänt om olyckor som kan förekomma i skogen och i lantbruket. Alla blev införstådda med att en olycka kan hända när man minst anar det. Det gäller att tänka säkerhet hela tiden ...

Alla klarade kursen!

Alla klarade både det praktiska och teoretiska provet bra. En del glänste med all rätt givetvis samt att det var två stycken som faktiskt träffade "pinnen" vid fällmomentet.

Mikael vill tacka samtliga för en mycket trevlig kurs. Med facit i hand blev den mycket lyckad, högt i tak och mycket skratt. De flesta är också intresserade av att ta C-nivån under våren 2017.

På kortet är samtliga deltagare med och även nästa generation skogsbrukare på Kätterstad Gård, Meja och Loa Svensson-Edberg. 

 

Dela gärna artikeln

Just nu på Sydved.se
Rekordstora angrepp av granbarkborre även nästa år

Rekordstora angrepp av granbarkborre även nästa år

Även nästa år kommer skadorna av granbarkborre på skogen i Sydsverige att ligga på årets rekordnivåer. I bästa fall. Blir sommaren torr och varm kan skadorna femdubblas. Det visar nya beräkningar. Därför bildas nu en krisgrupp tillsammans med skogsbruket för att om möjligt begränsa skadorna.
Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydveds virkeschef går efter många år på företaget i pension efter sommaren 2019. Vi söker nu hans efterträdare. Rätt person ges en utvecklande roll med stora möjligheter att påverka verksamheten vid ett av landets mest intressanta skogsföretag.
Hon är med och bekämpar barkborrarna

Hon är med och bekämpar granbarkborren

Kerstin Ström från Skogsstyrelsen i Växjö, är en av dem som jobbar med granbarkborrefrågan.
Udda träd i skogarna kring Kalmar

Udda träd i skogarna kring Kalmar

​Ibland händer det, när vi är ute och tittar på skog eller planerar för skogliga åtgärder, att vi stöter på träd som avviker från det normala.
Se upp för granbarkborren i vår!

Se upp för granbarkborren i vår!

Allt tyder på att vi under 2019 får hantera omfattande angrepp av granbarkborren i södra Sverige. Nu är barkborrarna invintrade, men för att ligga steget före och kunna agera snabbt i vår kan du som skogsägare redan i vinter kartlägga områden i din skog där du upptäckt angrepp av barkborren.
En resa bakåt i tiden

En resa bakåt i tiden

En undanskymd jordkällargrund har huggits fram av ett maskinlag på distrikt Kalmar.
Julgranen, en riktigt grann ljusspridare.

Julgranen – från granruska till pyntad prydnad

​En grann ljusspridare. Förr var den ett tecken på julens ankomst och ett skydd mot onda krafter. Traditionen med julgran är djupt rotad hos oss svenskar och många av oss skulle inte kunna tänka sig en jul utan pyntad gran. Kan du historien om julgranen?

Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Bästa kollen på din skog får du med en skogsbruksplan. Ett smart verktyg för dig som vill bedriva ett aktivt skogsbruk.
Lussekatter till Luciafirandet

Lussekatter till Luciafirandet

​Lussekatter, lussebullar eller saffranskusar – kär bulle har många namn. Vad vore julen utan saffransbröd? Här får du ett recept på saftiga och goda bullar.

Kura skymning i vinter

Kura skymning i vinter

​Att "kura skymning" är en gammal nordisk tradition som är lätt att  ta till sig även för stressade nutidsmänniskor. En stunds lugn och stillhet innan ljusen tänds och kvällens sysslor tar vid.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.
Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Skogslandet Sverige

Skogslandet Sverige

Vi bor i ett land med mycket skog. Halva Sveriges landyta, det vill säga runt 23 miljoner hektar är skog. Det finns ca privata 328 000 skogsägare i Sverige som tillsammans äger ca 12 miljoner hektar, den andra halvan ägs av skogsbolag och staten.

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Virkesköpare till distrikt Falköping: Vill du bli en Sydvedare?

Sydved satsar framåt och söker nu två virkesköpare till områdena kring Tidaholm och Borås, inom distrikt Falköping.

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.