Sydved.se
Möt Sydved
Artikelbild

Naturhänsyn

Sydveds naturvårdsstandard Generell naturvård är utgångsläget vid alla våra avverkningar.  Det är då viktigt att fundera på hur man ska utföra avverkningen.

​Vid alla typer av avverkningar är man skyldig att ta en viss naturvårdshänsyn enligt skogsvårdslagen. Sydveds naturvårdsstandard Generell naturvård, som ställer högre krav, är utgångsläget vid Sydveds alla avverkningar.

Exempel på vad man lämnar är naturliga högstubbar, tillskapande högstubbar, blöta områden i avverkningen, äldre löv- och barrträd, döda stående och liggande träd, evighetsträd, kantzoner med mera.

När man planerar en avverkning så ska man tänka till var man lämnar hänsyn för att få ut så mycket av skogen som möjligt.

På bilden ser vi hur en av Sydveds avverkningar kan bli efteråt. Här har man koncentrerat hänsynen till det blöta partiet i avverkningen, lämnat en hel del löv samt lite döda träd.

För att du som skogsägare ska få ut så mycket av skogen som möjligt följer här några tips på hur man kan tänka kring generell naturvård.

 • Blöta/sanka områden
  Här går det oftast inte att köra med maskinerna. Alternativt blir det dyrare att avverka denna bit då det blir en del manuellt jobb. Du tjänar på att lämna detta område som hänsynsyta
 • Branta områden
  Här kan man oftast räkna med att avverkningskostnaden ökar. Förslag är att lämna
 • Placering
  Avverkningsplanera så att du skapar hänsynen i beståndsgränsen. Då kan även beståndet bredvid nyttja den hänsyn du ställt i kanten mellan bestånden.
 • Äldre träd
  Dessa är oftast stora och grova och utviker sig från de övriga delarna i beståndet. Dessa kan då lämnas som evighetsträd då de ändå är för stora och svårhanterliga i virkesledet. De är mycket vackare och mäktigare att bara lämna dessa för fri utveckling.
 • Döda träd
  Gör stor nytta för naturvården, varför dessa ska lämnas. Låt dem stå kvar, alternativt fäll  dem och låta dem ligga.

Det är bra att tänka till lite innan avverkningen startar så att du inte själv förlorar på avverkningen vad avser både ekonomi och hänsyn. En bra planering av avverkningen innan start är att föredra så att resultatet blir så bra som möjligt. 

Våra entreprenörer är duktiga på att planera avverkningen innan start så att vi gör rätt från början till slut.

Generell naturvård är anpassad till den svenska FSC® - och PEFC-standarden.

Dela gärna artikeln

Just nu på Sydved.se
Intervju med Sanna Gudmunsson, student från Stora Segerstad

Intervju med Sanna Gudmunsson, student från Stora Segerstad

Strax före jul var Stora Segerstad-studenten Sanna Gudmundsson på praktik hos oss på distrikt Älmhult. Sanna fick då följa med oss ut i skog och mark för att se och uppleva stora delar av en vanlig arbetsvardag.
Ny trend: Nu återupptäcker vi utflykten

Ny trend: Nu återupptäcker vi utflykten

​Under 2000-talet har allt färre svenskar rört sig i skog och mark. Men nu vänder trenden. Friluftsfrämjandet noterar en rekordökning i medlemsantalet och barnen står på kö till Skogsmulle. Det är dags att återupptäcka utflykten!

Vill du gå en grundkurs i att äga skog?

Vill du gå en grundkurs i att äga skog?

Vill du få en större inblick i ditt skogsägande? Då kan du passa på och gå en grundkurs i att äga skog. Sydveds Fredrik Samuelsson är en av föredragshållarna under fem innehållsrika sommardagar i Hjortseryd.
Rökt vilt på helgmenyn

Rökt vilt på helgmenyn

​Förr rökte man köttet eller fisken för att maten skulle hålla längre. Nuförtiden väljer vi rökt mat för den goda smakens skull. Här tipsar vi om tillbehören som ger det lilla extra till det rökta och vilda!  

Artikelbild

Spår av varg i nysnön

En snöig morgon i januari såg Sydveds inköpare Christer Olsson dessa tydliga spår av varg precis framför sin bil.
Korsberga Skogsentreprenad har investerat i ny lastbilshugg

Korsberga Skogsentreprenad har investerat i ny lastbilshugg

Nu finns det en ny lastbilshugg som kör i Skaraborgs skogar. Det är Korsberga Skogsentreprenad som i decmeber fick sin nya lastbilshugg.
Minst 500 000 skogskubikmeter fälldes av Alfrida

Minst 500 000 skogskubikmeter fälldes av Alfrida

Stormen Alfrida fällde minst 500 000 skogskubikmeter skog visar Skogsstyrelsens första övergripande inventering. Hårdast drabbat är Stockholms län.
Se upp för granbarkborren i vår!

Se upp för granbarkborren i vår!

Allt tyder på att vi under 2019 får hantera omfattande angrepp av granbarkborren i södra Sverige. Nu är barkborrarna invintrade, men för att ligga steget före och kunna agera snabbt i vår kan du som skogsägare redan i vinter kartlägga områden i din skog där du upptäckt angrepp av barkborren.
Hannah Elversson – med passion för jakt

Hannah Elversson – med passion för jakt

​Jakten intresserar allt fler i Sverige. Hannah Elversson är en av dem som längtar efter att jaktsäsongen ska dra i gång. "Det är en speciell känsla av frihet blandat med spänning när man sitter där på jaktpasset hundra procent fokuserad och väntar", säger hon.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.

Nyheter nära dig

Hämtar in nyheter...

Fler nyheter​​​​​​

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Virkesköpare till distrikt Falköping: Vill du bli en Sydvedare?

Sydved satsar framåt och söker nu två virkesköpare till områdena kring Tidaholm och Borås, inom distrikt Falköping.
Sommarjobba på Sydved sommaren 2019?

Vi söker sommarjobbare till Sydved!

Vill du jobba på Sydved i sommar? Nu söker vi ett antal sommarjobbare till våra distriktskontor. Ett jobb som kan ge dig värdefull erfarenhet och viktiga kontakter för framtiden.
Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydveds virkeschef går efter många år på företaget i pension efter sommaren 2019. Vi söker nu hans efterträdare. Rätt person ges en utvecklande roll med stora möjligheter att påverka verksamheten vid ett av landets mest intressanta skogsföretag.

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.