Sydved.se
Kunskap
Artikelbild

Nu ska stormvirket ut ur skogen

Skadorna efter stormen Egon är mycket spridda i hela Götaland. Nu gäller det att få ut virket i tid för att minska risken för allvarliga insektsangrepp på den friska stående skogen.

Stormen Egon fällde enligt en gemensam inventering av berörda skogsföretag och Skogsstyrelsen mellan 2,5 och 3 miljoner skogskubikmeter skog i Götaland. Skadorna är mycket spridda, men mest drabbat är Västra Götalands län och Jönköpings län. Det är i huvudsak enstaka träd i bestånden och kantzoner i utsatta lägen som har fällts av stormen.

Spridda vindfällen

På Sydved pågår nu arbetet med att upparbeta det stormfällda virket. Upparbetningen försvåras av att volymerna är mycket spridda i hela Götaland. Leverantörer med stormfälld skog som ännu inte har kontaktat sin Sydvedare, uppmanas att snarast göra det. Det fortsatta avverkningarbetet kan då planeras så att det blir så effektivt som möjligt.

Risk för skogsskadeinsekter

Spridda vindfällen ökar också risken för omfattande angrepp av granbarkborren. För att klara den friska stående skogen är det därför viktigt att upparbeta vindfällena. Antingen med hjälp av Sydved eller på egen hand.

Stormskadat granvirke och övrigt granvirke avverkat före den 1 juni ska vara transporterat till industri eller terminal senast den 1 juli i år.

Till sist; upparbetning av stormfälld skog kräver mycket kunskap och erfarenhet. Arbeta aldrig ensam och sätt alltid säkerheten främst!

 

​Granbarkborren

En av granskogens allvarligaste skadegörare. Blir barkborrarna för många kan de angripa och döda stående levande granar.

Svärmar när temperaturen stiger över 18 grader, ofta i maj. De lämnar sina övervintringsplatser för att leta efter lämpliga träd – gärna vindfällen – att lägga sina ägg i.

Om det är ett stående levande träd som angrips möts barkborrarna av trädets försvar, bland annat rinnande kåda. För att övervinna trädets försvar måste många barkborrar angripa trädet samtidigt. När de borrar sig in genom barken infekterar de trädet med blånadssvampar som försämrar kvaliteten på virket.

Merparten av föräldradjuren lämnar yngelplatsen efter några veckor och gör ett nytt gångsystem, en så kallad syskonkullsvärmning. Efter det dör föräldradjuren. Den nya generationen övervintrar i marken eller under barken på den angripna granen. De lämnar trädet som de har utvecklats i genom runda hål som leder ut genom barken.

barkborre6_Annie Svensson.jpg Foto: Annie Svensson

 

Dela gärna artikeln

Just nu på Sydved.se

Virkesköpare till distrikt Falköping: Vill du bli en Sydvedare?

Sydved satsar framåt och söker nu två virkesköpare till områdena kring Tidaholm och Borås, inom distrikt Falköping.
Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Bästa kollen på din skog får du med en skogsbruksplan. Ett smart verktyg för dig som vill bedriva ett aktivt skogsbruk.
Vid jägarbrasan i blek decembersol

Vid jägarbrasan i blek decembersol

Dagarna blir allt kortare och det känns viktigt att ta vara på varje solglimt i december. För den frilufts- och jaktintresserade är det mycket värt att kunna fånga dagen och njuta av en stunds småviltsjakt nu när jakten på högvilt börjar klinga ut.
Udda träd i skogarna kring Kalmar

Udda träd i skogarna kring Kalmar

​Ibland händer det, när vi är ute och tittar på skog eller planerar för skogliga åtgärder, att vi stöter på träd som avviker från det normala.
Föryngringsavverkning av tall

Föryngringsavverkning av tall

När cirkeln ska slutas och en tallskog föryngras måste man börja med att välja föryngringsmetod. Du väljer då mellan naturlig föryngring, frösådd eller plantering av täckrotplantor. Avvecklingen av tallbeståndet anpassas sen därefter.
Skogsbränsle från liten avverkning värmer 3 - 4 villor

Skogsbränsle från liten avverkning värmer 3-4 villor

Fler och fler skogsägare tar ut grot, grenar och toppar, när de slutavverkar i sin skog. En förhållandevis liten avverkning kan ge en stor mängd energi.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.
Älggulasch med rönnbär, timjan och kummin

Älggulasch med rönnbär, timjan och kummin

​En bra gryta som alltid går hem. Precis som en traditionell gulasch smakar den här rätten mycket kummin, men den har också smak av rönnbär, rökt paprika och timjan. Servera med en klick krämigt och ett långjäst bröd.

Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat med produktionsfokus och mat för jakten

Bläddra i Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till ett aktivt skogsbruk.

Nyheter nära dig

Hämtar in nyheter...

Fler nyheter​​​​​​

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Fakta miljö och naturvård

Fakta miljö och naturvård

​Skogen måste brukas på ett långsiktigt och ansvarsfullt sätt för att vara värdefull även för framtida generationer. Sydved förespråkar ett hållbart skogsbruk där det råder en balans mellan miljö och produktion.

Skogshare

Skogshare

​Skogsharen är skogens sprinter och kan komma upp i hastigheter på 70 km/h om en fara hotar. Bäst trivs skogsharen i gran- eller björkskogar med växlande vegetation, där den kan få både föda och skydd mot sina fiender.

Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Decemberljus som lyser upp i skogen

Decemberljus som lyser upp i skogen

Decemberljus i decembermörkret.
Skogslandet Sverige

Skogslandet Sverige

Vi bor i ett land med mycket skog. Halva Sveriges landyta, det vill säga runt 23 miljoner hektar är skog. Det finns ca privata 328 000 skogsägare i Sverige som tillsammans äger ca 12 miljoner hektar, den andra halvan ägs av skogsbolag och staten.

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.

Artikelbild

Byggnadsvård – hämta materialet från din egen skog

​Trä är byggnadsmaterialet för alla tider – och byggnadsvårdarens bästa vän. Nya träfiberbaserade isoleringsmaterial gör det lätt att renovera smart och hållbart. Och brädorna till panel och golv hämtas förstås ur egen skog. Det är lättare än du tror!