Sydved.se
Möt Sydved
Artikelbild

Ny app för Sydveds entreprenörer

I december lanseras Sydveds app för entreprenörer. Appen är en förlängning av den populära appen för skogsägare, Min skog, och sedan tidigare finns även en app för Sydveds virkesinköpare. Nu tar vi steget fullt ut och lanserar en efterlängtad version för entreprenörer. Det här är appen som vet allt om uppdraget i din skog.

Inför arbetet får entreprenören Sydvedarens uppdragsbeskrivning digitalt i appen. Här finns all information; flygfoto, gränser, nyckelbiotoper, kulturlämningar och annan hänsyn, säger Urban Kloberg,  systemadministratör på Sydved.

Entreprenören kan också komplettera med egen information när uppdraget planeras; från bas- och stickvägar till genomgångar som gjorts tillsammans med skogsägaren. Information som sedan enkelt kan föras vidare till skördarföraren och skotarföraren. Det handlar om informationssäkring i alla led, förklarar Urban Kloberg.

I appen har entreprenören tillgång till fastighetsgränserna inom två kilometer från området som ska åtgärdas, samt kontaktuppgifter till grannarna om man av någon anledning skulle behöva nå dem.

Det är givetvis bara Sydveds entreprenörer som kan komma åt uppgifterna om ditt uppdrag och säkerheten är hög. Appen kommer att finnas tillgänglig för alla som jobbar för Sydved i din skog, alltså även de som röjer, markbereder och planterar.

En testpilot är röjningsexperten och manuellhuggaren Peter "Spiggen" Johansson. Han är mycket nöjd med utfallet. 

Appen underlättar mycket i planeringsarbetet. Häromdagen gick jag före en skördare och avverkade fröträd i en föryngring, då var det perfekt att bara mata över informationen i appen och skicka den vidare till skördarföraren. Appen bidrar till ytterligare effektivisering och kvalitetssäkring, vilket givetvis gynnar skogsägaren.  

 

Bilderna visar detta:

  • Så här kan uppdragslistan se ut för en skördarförare. Färgerna anger informationsstatusen på uppdraget.
  • En avverkning ritad av inköparen kompletterad med bro, basväg och kulturlämning tillagda i appen.
  • Entreprenören har planerat basvägar, stickvägar, broar och avlägg. Detta kan entreprenören sedan skicka till skördarföraren och skotarföraren.

 

Uppdragslista för skördarförare.      Avverkning ritad av inköparen. 

Entreprenören har planerat avverkningen. 

Dela gärna artikeln

Just nu på Sydved.se
Se upp för granbarkborren i vår!

Se upp för granbarkborren i vår!

Allt tyder på att vi under 2019 får hantera omfattande angrepp av granbarkborren i södra Sverige. Nu är barkborrarna invintrade, men för att ligga steget före och kunna agera snabbt i vår kan du som skogsägare redan i vinter kartlägga områden i din skog där du upptäckt angrepp av barkborren.

Virkesköpare till distrikt Falköping: Vill du bli en Sydvedare?

Sydved satsar framåt och söker nu två virkesköpare till områdena kring Tidaholm och Borås, inom distrikt Falköping.
Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydveds virkeschef går efter många år på företaget i pension efter sommaren 2019. Vi söker nu hans efterträdare. Rätt person ges en utvecklande roll med stora möjligheter att påverka verksamheten vid ett av landets mest intressanta skogsföretag.
Julgranen, en riktigt grann ljusspridare.

Julgranen – från granruska till pyntad prydnad

​En grann ljusspridare. Förr var den ett tecken på julens ankomst och ett skydd mot onda krafter. Traditionen med julgran är djupt rotad hos oss svenskar och många av oss skulle inte kunna tänka sig en jul utan pyntad gran. Kan du historien om julgranen?

Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Bästa kollen på din skog får du med en skogsbruksplan. Ett smart verktyg för dig som vill bedriva ett aktivt skogsbruk.
Julbocken – föregångare till tomten

Julbocken – föregångare till tomten

Julbocken har en lång tradition i svenskt julfirandet och förekom förr i tiden i olika skepnader under juletid.

Saffransbiscotti

Biscotti med smak av saffran

​Biscotti, den italienska skorpan, har blivit en svensk klassiker. Passar utmärkt till glöggen!

Kura skymning i vinter

Kura skymning i vinter

​Att "kura skymning" är en gammal nordisk tradition som är lätt att  ta till sig även för stressade nutidsmänniskor. En stunds lugn och stillhet innan ljusen tänds och kvällens sysslor tar vid.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.
Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Fakta miljö och naturvård

Fakta miljö och naturvård

​Skogen måste brukas på ett långsiktigt och ansvarsfullt sätt för att vara värdefull även för framtida generationer. Sydved förespråkar ett hållbart skogsbruk där det råder en balans mellan miljö och produktion.

Udda träd i skogarna kring Kalmar

Udda träd i skogarna kring Kalmar

​Ibland händer det, när vi är ute och tittar på skog eller planerar för skogliga åtgärder, att vi stöter på träd som avviker från det normala.
Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Decemberljus som lyser upp i skogen

Decemberljus som lyser upp i skogen

Decemberljus i decembermörkret.
Skogslandet Sverige

Skogslandet Sverige

Vi bor i ett land med mycket skog. Halva Sveriges landyta, det vill säga runt 23 miljoner hektar är skog. Det finns ca privata 328 000 skogsägare i Sverige som tillsammans äger ca 12 miljoner hektar, den andra halvan ägs av skogsbolag och staten.

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.