Sydved.se
Möt Sydved
Sydved besöker Stora Enso Nymölla.

Nytt år nya möjligheter!

Efter jul- och nyårshelgen går vi nu in ett nytt och fräscht år 2016. För att summera 2015 och se fram mot ett nytt år träffades distrikt Älmhults inköpare, entreprenörsägare och åkeriägare en heldag sista arbetsdagarna innan jul.

Förmiddagen var lokaliserad till Bykrogen i Österslöv och ägnades åt ett produktionsmöte. På agendan för dagen stod bland annat det lokala samarbetet mellan inköpare, entreprenör och åkeri och Sydveds informationschef Daniel Fellenius bidrog med några infallsvinklar.

Uppföljningar för bättre avverkningar

Dessutom presenterades och diskuterades en rad uppföljningar gällande aptering, naturvård, stubbehandling med mera, som ett led i att ständigt bli strået vassare gällande utförandet av framtidens avverkningar.

Sammantaget kunde konstateras att vi kommit en bra bit på vägen under året och förbättrat bland annat längdmätningen på skördarna, men att det också fortfarande finns många punkter att förbättra ytterligare. 

Besök på Stora Enso Nymölla

Efter en god lunch förflyttades delegationen sedan till Stora Enso Paper och Nymölla Bruk. På bruket fick entreprenörerna och åkerierna en inblick i verksamheten på vedgården samt i renseriet.

Marknad och framtid för Nymölla

VD Michael Lindemann berättade sedan om marknaden för Nymöllas produkter, nya produkter på bruket och framtidstro på både Nymölla, men även för Stora Enso i stort. Ett ämne som engagagerade deltagarna och Michael fick svara på många kluriga frågor och även möjligheten att se in i kristallkulan och spåna om hur han såg på framtidens skogsprodukter.

De som var med under eftermiddagen fick med sig en hel del hem att fundera kring hur skogens produkter kan användas idag och i framtiden samt vilka möjligheter som finns med den fantastiska vedfibern.

Liten bild

Deltagarna innanför grindarna.

Liten bild

Nymöllas flisstack i bakgrunden.

Liten bild

Vedtruck på väg att fylla på med bokved på inmatningen till renseriet.

Liten bild

Michael  Lindemann berättar om Nymölla Bruk och Stora Ensos strategier i stort.

Dela gärna artikeln

Just nu på Sydved.se
Hon är med och bekämpar barkborrarna

Hon är med och bekämpar granbarkborren

Kerstin Ström från Skogsstyrelsen i Växjö, är en av dem som jobbar med granbarkborrefrågan.
Se upp för granbarkborren i vår!

Se upp för granbarkborren i vår!

Allt tyder på att vi under 2019 får hantera omfattande angrepp av granbarkborren i södra Sverige. Nu är barkborrarna invintrade, men för att ligga steget före och kunna agera snabbt i vår kan du som skogsägare redan i vinter kartlägga områden i din skog där du upptäckt angrepp av barkborren.

Virkesköpare till distrikt Falköping: Vill du bli en Sydvedare?

Sydved satsar framåt och söker nu två virkesköpare till områdena kring Tidaholm och Borås, inom distrikt Falköping.
Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydveds virkeschef går efter många år på företaget i pension efter sommaren 2019. Vi söker nu hans efterträdare. Rätt person ges en utvecklande roll med stora möjligheter att påverka verksamheten vid ett av landets mest intressanta skogsföretag.
En resa bakåt i tiden

En resa bakåt i tiden

En undanskymd jordkällargrund har huggits fram av ett maskinlag på distrikt Kalmar.
Julgranen, en riktigt grann ljusspridare.

Julgranen – från granruska till pyntad prydnad

​En grann ljusspridare. Förr var den ett tecken på julens ankomst och ett skydd mot onda krafter. Traditionen med julgran är djupt rotad hos oss svenskar och många av oss skulle inte kunna tänka sig en jul utan pyntad gran. Kan du historien om julgranen?

Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Bästa kollen på din skog får du med en skogsbruksplan. Ett smart verktyg för dig som vill bedriva ett aktivt skogsbruk.
Saffransbiscotti

Biscotti med smak av saffran

​Biscotti, den italienska skorpan, har blivit en svensk klassiker. Passar utmärkt till glöggen!

Kura skymning i vinter

Kura skymning i vinter

​Att "kura skymning" är en gammal nordisk tradition som är lätt att  ta till sig även för stressade nutidsmänniskor. En stunds lugn och stillhet innan ljusen tänds och kvällens sysslor tar vid.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.
Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Fakta miljö och naturvård

Fakta miljö och naturvård

​Skogen måste brukas på ett långsiktigt och ansvarsfullt sätt för att vara värdefull även för framtida generationer. Sydved förespråkar ett hållbart skogsbruk där det råder en balans mellan miljö och produktion.

Udda träd i skogarna kring Kalmar

Udda träd i skogarna kring Kalmar

​Ibland händer det, när vi är ute och tittar på skog eller planerar för skogliga åtgärder, att vi stöter på träd som avviker från det normala.
Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Skogslandet Sverige

Skogslandet Sverige

Vi bor i ett land med mycket skog. Halva Sveriges landyta, det vill säga runt 23 miljoner hektar är skog. Det finns ca privata 328 000 skogsägare i Sverige som tillsammans äger ca 12 miljoner hektar, den andra halvan ägs av skogsbolag och staten.

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.