Sydved.se
Möt Sydved
Så hittar du granbarkborren.

Så hittar du granbarkborren

Den mycket torra och varma sommaren har gjort att granbarkborren har börjat angripa granskog i större skala, vilket är första gången sen stormarna Gudrun och Per. För att rädda virkesvärden och minska spridningen av granbarkborren krävs nu att vi sätter in åtgärder snabbt. Men först måste angreppen hittas.

​Här är Sydveds guide för att du ska hitta dina granbarkborrar snabbt och effektivt, och samtidigt få ett bra underlag som kan nyttjas för avverkningsplanering.

  1. Utgå från en karta eller skogsbruksplan som är aktuell. Har du ingen bra karta kan du enkelt logga in och skriva ut en från Min Skog på Sydveds hemsida.
  2. Granbarkborren angriper endast gran. Äldre skog och skog i dålig kondition är mest intressant för granbarkborren. Identifiera dessa områden på kartan innan du går ut i fält, så du vet var du ska leta och blir effektiv i ditt sökande.
  3. Ta med dig märkfärg med synbarhet när du går i fält. Märk alla träd angripna träd. OBS! Minst från två håll så att de är lätta att hitta igen.
  4. I bestånden är det platser som hyggeskanter, torrare höjder och normalt sett blöta områden som ofta får angrepp först. Finns kvarlämnade vindfällor från förra vintern så ska du titta även där.
  5. Till sist, märk ut alla punkter och områden där hittar angrepp på din karta.

Ett tips är att använda dig av Sydved skogsägarapp Min skog och markera angreppen på kartan som finns i appen.

Glöm inte att kontakta din inköpare redan i ett tidigt läge! 

Hur ser ett granbarkborreangrepp ut just nu?

De angrepp av granbarkborre som hittas just nu avslöjas oftast av en eller några få röda granar där barken börjat falla av. Men angreppet är nästa alltid betydligt större än så. För runtomkring brukar det finnas 10 gånger så många träd som är angripna under sensommaren.

Det är dessa som är farliga, då granbarkborren håller på att föröka sig i dem just nu!

Träden är extra svåra att se just nu, då regnet har spolat bort det annars så avslöjande bruna borrmjölet som annars bruka ligga på marken i riklig mängd kring trädet.

Istället får vi titta efter är de 3-4 mm stora borrhålen som granbarkborren gjorde när de borrade sig in i trädet.

granbb7.jpg De små borrhålen är inte alltid lätta att se även om man tittar på nära håll.

Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild

Barkborrarna kan vara svåra att hitta när angreppet är nytt. Det gäller att ha ögonen med sig i skogen, för att se de första tecknen på ett angrepp. När barken har börjat falla på granarna är det försent att hindra spridningen av granbarkborrana, och att rädda hem virkesvärdet.

Märk ut träden väl så att de går att hitta igen, som här där varje angripet träd är markerat med en blå ring.

Dela gärna artikeln

Just nu på Sydved.se

Virkesköpare till distrikt Falköping: Vill du bli en Sydvedare?

Sydved satsar framåt och söker nu två virkesköpare till områdena kring Tidaholm och Borås, inom distrikt Falköping.
Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Bästa kollen på din skog får du med en skogsbruksplan. Ett smart verktyg för dig som vill bedriva ett aktivt skogsbruk.
Vid jägarbrasan i blek decembersol

Vid jägarbrasan i blek decembersol

Dagarna blir allt kortare och det känns viktigt att ta vara på varje solglimt i december. För den frilufts- och jaktintresserade är det mycket värt att kunna fånga dagen och njuta av en stunds småviltsjakt nu när jakten på högvilt börjar klinga ut.
Udda träd i skogarna kring Kalmar

Udda träd i skogarna kring Kalmar

​Ibland händer det, när vi är ute och tittar på skog eller planerar för skogliga åtgärder, att vi stöter på träd som avviker från det normala.
Föryngringsavverkning av tall

Föryngringsavverkning av tall

När cirkeln ska slutas och en tallskog föryngras måste man börja med att välja föryngringsmetod. Du väljer då mellan naturlig föryngring, frösådd eller plantering av täckrotplantor. Avvecklingen av tallbeståndet anpassas sen därefter.
Skogsbränsle från liten avverkning värmer 3 - 4 villor

Skogsbränsle från liten avverkning värmer 3-4 villor

Fler och fler skogsägare tar ut grot, grenar och toppar, när de slutavverkar i sin skog. En förhållandevis liten avverkning kan ge en stor mängd energi.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.
Älggulasch med rönnbär, timjan och kummin

Älggulasch med rönnbär, timjan och kummin

​En bra gryta som alltid går hem. Precis som en traditionell gulasch smakar den här rätten mycket kummin, men den har också smak av rönnbär, rökt paprika och timjan. Servera med en klick krämigt och ett långjäst bröd.

Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat med produktionsfokus och mat för jakten

Bläddra i Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till ett aktivt skogsbruk.

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Fakta miljö och naturvård

Fakta miljö och naturvård

​Skogen måste brukas på ett långsiktigt och ansvarsfullt sätt för att vara värdefull även för framtida generationer. Sydved förespråkar ett hållbart skogsbruk där det råder en balans mellan miljö och produktion.

Skogshare

Skogshare

​Skogsharen är skogens sprinter och kan komma upp i hastigheter på 70 km/h om en fara hotar. Bäst trivs skogsharen i gran- eller björkskogar med växlande vegetation, där den kan få både föda och skydd mot sina fiender.

Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Decemberljus som lyser upp i skogen

Decemberljus som lyser upp i skogen

Decemberljus i decembermörkret.
Skogslandet Sverige

Skogslandet Sverige

Vi bor i ett land med mycket skog. Halva Sveriges landyta, det vill säga runt 23 miljoner hektar är skog. Det finns ca privata 328 000 skogsägare i Sverige som tillsammans äger ca 12 miljoner hektar, den andra halvan ägs av skogsbolag och staten.

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.

Artikelbild

Byggnadsvård – hämta materialet från din egen skog

​Trä är byggnadsmaterialet för alla tider – och byggnadsvårdarens bästa vän. Nya träfiberbaserade isoleringsmaterial gör det lätt att renovera smart och hållbart. Och brädorna till panel och golv hämtas förstås ur egen skog. Det är lättare än du tror!