Sydved.se
Möt Sydved
Artikelbild

Skogens Dag i gassande solsken

Söndagen den 7 september bjöd Skogsstyrelsen tillsammans med ett antal företag och organisationer in allmänheten till Skogens Dag på ängarna nedanför Teleborgs Slott i Växjö .

​2014 års upplaga av Skogens Dag i Växjö bjöd på ett fantastiskt septemberväder. Dagen blev mycket välbesökt och många av Växjös barnfamiljer och mor och farföräldrar tog tillfället i akt att besöka Teleborgsängarna. Under dagen kunde man bland annat besöka Jägareförbundet, Ryssbygymnasiet och Friluftsfrämjandet. Barnen kunde testsitta Växjö Kommuns skotare, skjuta luftgevär, åka häst och vagn, grilla korv eller testa kolbullar och mycket mera.

Sydved medverkade på dagen tillsammans med Stora Enso Bioenergi och entreprenören Verest AB. Verest hade med sin lastbilshugg och visade hur det blir flis av GRoT i skogen som sedan körs till Växjö Energi där den eldas och blir till värme i villor och lägenheter inne i Växjö. Barnen fick till mångas glädje testsitta lastbilens förarhytt och dessutom kunde man kasta pil eller lära sig mer om skogsskötsel. Alla barn som kastade pil fick ett russinpaket och kunde vinna en keps. Russinpaketen gick som smör i solsken och Sydved tömde både en och två stormarknader på små russinpaket.

Summerat var det en mycket lyckad dag med många glada barn som förhoppningsvis blir nyfikna på vad som händer i skogen. Sydved var nöjda med dagen och mötena med olika besökare och några av Växjös stormarknader fick mångdubbla sin helgförsäljning av russin. 

Liten bild

Sydveds monter på ängen nedanför slottet.

Liten bild

Kö för att få provsitta Verest lastbil.

Liten bild

Pilkastningstävling

Liten bild

Full koncentration vid pilkastning på lägsta höjden. 

Liten bild

Korvgrillning hos Växjö Kommun.

Liten bild

Skogshäst kör ut virke. 

Dela gärna artikeln

Just nu på Sydved.se
Se upp för granbarkborren i vår!

Se upp för granbarkborren i vår!

Allt tyder på att vi under 2019 får hantera omfattande angrepp av granbarkborren i södra Sverige. Nu är barkborrarna invintrade, men för att ligga steget före och kunna agera snabbt i vår kan du som skogsägare redan i vinter kartlägga områden i din skog där du upptäckt angrepp av barkborren.

Virkesköpare till distrikt Falköping: Vill du bli en Sydvedare?

Sydved satsar framåt och söker nu två virkesköpare till områdena kring Tidaholm och Borås, inom distrikt Falköping.
Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydveds virkeschef går efter många år på företaget i pension efter sommaren 2019. Vi söker nu hans efterträdare. Rätt person ges en utvecklande roll med stora möjligheter att påverka verksamheten vid ett av landets mest intressanta skogsföretag.
Julgranen, en riktigt grann ljusspridare.

Julgranen – från granruska till pyntad prydnad

​En grann ljusspridare. Förr var den ett tecken på julens ankomst och ett skydd mot onda krafter. Traditionen med julgran är djupt rotad hos oss svenskar och många av oss skulle inte kunna tänka sig en jul utan pyntad gran. Kan du historien om julgranen?

Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Bästa kollen på din skog får du med en skogsbruksplan. Ett smart verktyg för dig som vill bedriva ett aktivt skogsbruk.
Julbocken – föregångare till tomten

Julbocken – föregångare till tomten

Julbocken har en lång tradition i svenskt julfirandet och förekom förr i tiden i olika skepnader under juletid.

Saffransbiscotti

Biscotti med smak av saffran

​Biscotti, den italienska skorpan, har blivit en svensk klassiker. Passar utmärkt till glöggen!

Kura skymning i vinter

Kura skymning i vinter

​Att "kura skymning" är en gammal nordisk tradition som är lätt att  ta till sig även för stressade nutidsmänniskor. En stunds lugn och stillhet innan ljusen tänds och kvällens sysslor tar vid.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.
Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Fakta miljö och naturvård

Fakta miljö och naturvård

​Skogen måste brukas på ett långsiktigt och ansvarsfullt sätt för att vara värdefull även för framtida generationer. Sydved förespråkar ett hållbart skogsbruk där det råder en balans mellan miljö och produktion.

Udda träd i skogarna kring Kalmar

Udda träd i skogarna kring Kalmar

​Ibland händer det, när vi är ute och tittar på skog eller planerar för skogliga åtgärder, att vi stöter på träd som avviker från det normala.
Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Decemberljus som lyser upp i skogen

Decemberljus som lyser upp i skogen

Decemberljus i decembermörkret.
Skogslandet Sverige

Skogslandet Sverige

Vi bor i ett land med mycket skog. Halva Sveriges landyta, det vill säga runt 23 miljoner hektar är skog. Det finns ca privata 328 000 skogsägare i Sverige som tillsammans äger ca 12 miljoner hektar, den andra halvan ägs av skogsbolag och staten.

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.