Sydved.se
Möt Sydved
Skogskunskap för de som ska ärva vår skog

Skogskunskap för de som ska ärva vår skog

I arbetet som virkesinköpare för Sydved handlar det inte bara om att göra affärer och hjälpa skogsägare med avverkning och sälja virke. Du har också ansvar att representera skogsbruket gentemot omvärlden. Så när Sydvedaren Jon Persson blev tillfrågad om han kunde berätta om skogen och vad som kan göras av skog för en dagisklass tackade han givetvis ja, och tog med sig kottar, grenar och en gedigen produktportfölj och tillbringade en eftermiddag med barnen på dagis. Uppskattat av de små!

​Skogen fyller stor nytta för oss i Sverige, på många olika sätt, och vi har en lång tradition att vistas och bruka skogen.

Alla i Sverige har på ett eller annat sätt skog omkring sig i sin vardag, men trots detta har långt ifrån alla koll på att det finns ett samband mellan Sveriges djupa skogar och svensk skogsindustri.

Och för en vetgirig fyra-femåring finns det hur mycket som helst att lära från en skogsman som Sydvedaren Jon Persson.

Skogskundskap för yngre

Jon visade grenar, kottar och ekollon från många av Sveriges olika trädslag. Han berättade vad det är för skillnad på barr- och lövträd, hur de växer och åldras

Jon hade också med sig kapsnitt från träd och visade hur trädet, när det växer, lämnar efter sig årsringar i ved. Ett för varje år och på det sättet vet man hur gammalt trädet blev. De flesta träden blir betydligt äldre än vi människor.

Vad som helst kan göras av ett träd

Han berättade också att vi från grova träd i skogen gör plank, brädor och reglar som vi bland annat bygger hus av som vi sen bor i. Andra delar av trädet kan vi använda till flis, så att vi får värme till husen.

Klena träd blir massaved och av massaved blir det papper. Papper är bra till många saker; det går att rita på det medan en annan typ av papper kan rädda dig när du behöver gå på toa.

Jon visade också upp glasspinnar, mjölkförpackningar och tändstickor som också är gjorda från trä.

Multicopy var bäst!

Trots alla intressanta och spännande saker som Jon hade med sig eller visade på film var det allra bästa pappret Multicopy från Stora Ensos Nymölla. För efter allt prat var det kul att rita, tyckte barnen.

Och förhoppningsvis fanns det ett par framtida skogstjänstemän, markägare och entreprenörer bland alla åhörare.

Men framförallt fick barnen upp ögonen för hur mycket nytta som skogen ger i vardagen, genom alla miljövänliga och praktiska produkter som kommer från den. En mycket viktig lärdom i livet!

Artikelbild
Artikelbild

Dela gärna artikeln

Just nu på Sydved.se

Virkesköpare till distrikt Falköping: Vill du bli en Sydvedare?

Sydved satsar framåt och söker nu två virkesköpare till områdena kring Tidaholm och Borås, inom distrikt Falköping.
Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Bästa kollen på din skog får du med en skogsbruksplan. Ett smart verktyg för dig som vill bedriva ett aktivt skogsbruk.
Vid jägarbrasan i blek decembersol

Vid jägarbrasan i blek decembersol

Dagarna blir allt kortare och det känns viktigt att ta vara på varje solglimt i december. För den frilufts- och jaktintresserade är det mycket värt att kunna fånga dagen och njuta av en stunds småviltsjakt nu när jakten på högvilt börjar klinga ut.
Udda träd i skogarna kring Kalmar

Udda träd i skogarna kring Kalmar

​Ibland händer det, när vi är ute och tittar på skog eller planerar för skogliga åtgärder, att vi stöter på träd som avviker från det normala.
Föryngringsavverkning av tall

Föryngringsavverkning av tall

När cirkeln ska slutas och en tallskog föryngras måste man börja med att välja föryngringsmetod. Du väljer då mellan naturlig föryngring, frösådd eller plantering av täckrotplantor. Avvecklingen av tallbeståndet anpassas sen därefter.
Skogsbränsle från liten avverkning värmer 3 - 4 villor

Skogsbränsle från liten avverkning värmer 3-4 villor

Fler och fler skogsägare tar ut grot, grenar och toppar, när de slutavverkar i sin skog. En förhållandevis liten avverkning kan ge en stor mängd energi.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.
Älggulasch med rönnbär, timjan och kummin

Älggulasch med rönnbär, timjan och kummin

​En bra gryta som alltid går hem. Precis som en traditionell gulasch smakar den här rätten mycket kummin, men den har också smak av rönnbär, rökt paprika och timjan. Servera med en klick krämigt och ett långjäst bröd.

Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat med produktionsfokus och mat för jakten

Bläddra i Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till ett aktivt skogsbruk.

Nyheter nära dig

Hämtar in nyheter...

Fler nyheter​​​​​​

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Fakta miljö och naturvård

Fakta miljö och naturvård

​Skogen måste brukas på ett långsiktigt och ansvarsfullt sätt för att vara värdefull även för framtida generationer. Sydved förespråkar ett hållbart skogsbruk där det råder en balans mellan miljö och produktion.

Skogshare

Skogshare

​Skogsharen är skogens sprinter och kan komma upp i hastigheter på 70 km/h om en fara hotar. Bäst trivs skogsharen i gran- eller björkskogar med växlande vegetation, där den kan få både föda och skydd mot sina fiender.

Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Decemberljus som lyser upp i skogen

Decemberljus som lyser upp i skogen

Decemberljus i decembermörkret.
Skogslandet Sverige

Skogslandet Sverige

Vi bor i ett land med mycket skog. Halva Sveriges landyta, det vill säga runt 23 miljoner hektar är skog. Det finns ca privata 328 000 skogsägare i Sverige som tillsammans äger ca 12 miljoner hektar, den andra halvan ägs av skogsbolag och staten.

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.

Artikelbild

Byggnadsvård – hämta materialet från din egen skog

​Trä är byggnadsmaterialet för alla tider – och byggnadsvårdarens bästa vän. Nya träfiberbaserade isoleringsmaterial gör det lätt att renovera smart och hållbart. Och brädorna till panel och golv hämtas förstås ur egen skog. Det är lättare än du tror!