Sydved.se
Möt Sydved

Snabba ryck

En vecka in i Juni påbörjades en slutavverkning strax utanför Simlångsdalen och en månad senare är samma hygge färdigskotat, riset utkört, markberedning gjord samt plantor i backen.

​Runt den 10 juni påbörjade Sydgallringar AB avverkningen på uppdrag av Sydveds distrikt Hylte.

Deras Ecolog 590 avverkade totalt ca 1400 m3fub gran. Riset lades i hög för att kunna köras ut och läggas upp vid bilväg för flisning.

Några dagar efter avverkningsstart landade Sällstorps skog AB med förare/ägare Mikael Johansson in med sin skotare Rottne F13. Skotning pågick under c 2 veckor och runt månadsskiftet var allt virke utskotat. 

Efter hand som virke kom ut till bilväg påbörjades avtransporten där timmer och kubb kördes till Vislanda resp Alvesta samt massaveden till Hylte bruk. För virkestransporterna svarade Mjälahults åkeri för merparten

När Micke var färdig med virket startade han om från början för att skota ut riset som nu börjat torka till. Det blev ca 700 m3s ris som täcktes med papp för att kunna flisas till eldningssäsongen 2017/2018.

Micke var knappt klar med risskotningen när Laholms markberedning och Fredrik Törnkvist anlände med markberedaren. De ca 7 hektaren körde han över på en dryg dag och marken låg klar för plantering.

Svenska Skogsplantor stod för leveransen av granplantor. Vi valde en täckrotsplanta som var behandlad mot snytbaggeskador i detta fallet.

Fyra rappa plantörer såg till att plantorna var i backen på två dagar. De tyckte markberedningen var väl utförd och det var lätt att sätta plantorna eftersom marken var förhållandevis fri från sten.

Det ska bli spännande att se hur den nya skogen kommer att utvecklas.

 

Dela gärna artikeln

Just nu på Sydved.se
Rekordstora angrepp av granbarkborre även nästa år

Rekordstora angrepp av granbarkborre även nästa år

Även nästa år kommer skadorna av granbarkborre på skogen i Sydsverige att ligga på årets rekordnivåer. I bästa fall. Blir sommaren torr och varm kan skadorna femdubblas. Det visar nya beräkningar. Därför bildas nu en krisgrupp tillsammans med skogsbruket för att om möjligt begränsa skadorna.
Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydveds virkeschef går efter många år på företaget i pension efter sommaren 2019. Vi söker nu hans efterträdare. Rätt person ges en utvecklande roll med stora möjligheter att påverka verksamheten vid ett av landets mest intressanta skogsföretag.
Hon är med och bekämpar barkborrarna

Hon är med och bekämpar granbarkborren

Kerstin Ström från Skogsstyrelsen i Växjö, är en av dem som jobbar med granbarkborrefrågan.
Udda träd i skogarna kring Kalmar

Udda träd i skogarna kring Kalmar

​Ibland händer det, när vi är ute och tittar på skog eller planerar för skogliga åtgärder, att vi stöter på träd som avviker från det normala.
Se upp för granbarkborren i vår!

Se upp för granbarkborren i vår!

Allt tyder på att vi under 2019 får hantera omfattande angrepp av granbarkborren i södra Sverige. Nu är barkborrarna invintrade, men för att ligga steget före och kunna agera snabbt i vår kan du som skogsägare redan i vinter kartlägga områden i din skog där du upptäckt angrepp av barkborren.
En resa bakåt i tiden

En resa bakåt i tiden

En undanskymd jordkällargrund har huggits fram av ett maskinlag på distrikt Kalmar.
Julgranen, en riktigt grann ljusspridare.

Julgranen – från granruska till pyntad prydnad

​En grann ljusspridare. Förr var den ett tecken på julens ankomst och ett skydd mot onda krafter. Traditionen med julgran är djupt rotad hos oss svenskar och många av oss skulle inte kunna tänka sig en jul utan pyntad gran. Kan du historien om julgranen?

Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Bästa kollen på din skog får du med en skogsbruksplan. Ett smart verktyg för dig som vill bedriva ett aktivt skogsbruk.
Lussekatter till Luciafirandet

Lussekatter till Luciafirandet

​Lussekatter, lussebullar eller saffranskusar – kär bulle har många namn. Vad vore julen utan saffransbröd? Här får du ett recept på saftiga och goda bullar.

Kura skymning i vinter

Kura skymning i vinter

​Att "kura skymning" är en gammal nordisk tradition som är lätt att  ta till sig även för stressade nutidsmänniskor. En stunds lugn och stillhet innan ljusen tänds och kvällens sysslor tar vid.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.