Sydved.se
Möt Sydved
Sydveds stora skogsdag i Tived. Skogsmaskin i full gång.

Sydveds stora skogsdag i Tived

Sydveds skogsdag i Tived den 28 oktober i härligt höstväder blev mycket lyckad, med många nöjda besökare. Ett 50-tal utställare fanns på plats, det bjöds på pytt i panna, kokkaffe och bullar. Markägarna Anders och Barbro Olofsson fanns på plats och hjälpte till under hela dagen.

Skogsdagen började redan innan solen gått upp, och man hörde  maskiner och bilar som ställdes iordning på sina utställningsplatser. Vid åttatiden började besökare komma till parkeringen, där inköpare från distrikt Aspa visade hur de skulle parkera och delade ut matbiljetter.

50-tal utställare

Vid första platsen på slingan bjöds besökarna på kokkaffe och kanelbulle, vilket verkligen uppskattades på morgonen innan solen hade börjat värma. Slingan var ca 3 km lång och det fanns ett 50-tal externa utställare inom segmentet natur, jakt, lantbruk och skogsbruk. Sydved fanns på flera platser längs slingan och visade upp hela vår verksamhet.

Efter halva slingan bjöd Tiveds Handel på pytt i panna. Där fick besökarna också kaffe efter maten hos markägaren Barbro, medan Anders åkte omkring bland utställarna och kollade så att allt fungerade och servade med matlådor till dem som inte kunde lämna sin plats. 

Mycket lyckad skogsdag!

Många besökare tyckte dagen hade varit lyckad med många intressanta företag som visade upp och pratade om sina produkter. Familjen Olofsson hade även fått samtal och sms om att det varit en mycket trevlig och intressant skogsdag.

Det gick åt ca 1000 st matportioner och 800 st kanelbullar, så det kom många intresserade den dagen. Titta på denna film där ni kan följa vad som hände under dagen!

Vi på distrikt Aspa får tacka Barbro och Anders för en mycket lyckad skogsdag!

Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild

Överst: Sydvedare. Här fanns möjlighet att testa sin hund på björn, med en så kallad permobilbjörn.
Mittenrad: Pytt i panna i mängder. Janne Rickard visar sina fina träskulpturer.
Nederst: Sydveds åkare Roger Bodin på Finnerödjas Virkesfrakt AB med sin nya virkesbil.  Markägaren Anders Olofsson i sin servicebil.

Dela gärna artikeln

Just nu på Sydved.se

Virkesköpare till distrikt Falköping: Vill du bli en Sydvedare?

Sydved satsar framåt och söker nu två virkesköpare till områdena kring Tidaholm och Borås, inom distrikt Falköping.
Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Bästa kollen på din skog får du med en skogsbruksplan. Ett smart verktyg för dig som vill bedriva ett aktivt skogsbruk.
Vid jägarbrasan i blek decembersol

Vid jägarbrasan i blek decembersol

Dagarna blir allt kortare och det känns viktigt att ta vara på varje solglimt i december. För den frilufts- och jaktintresserade är det mycket värt att kunna fånga dagen och njuta av en stunds småviltsjakt nu när jakten på högvilt börjar klinga ut.
Udda träd i skogarna kring Kalmar

Udda träd i skogarna kring Kalmar

​Ibland händer det, när vi är ute och tittar på skog eller planerar för skogliga åtgärder, att vi stöter på träd som avviker från det normala.
Föryngringsavverkning av tall

Föryngringsavverkning av tall

När cirkeln ska slutas och en tallskog föryngras måste man börja med att välja föryngringsmetod. Du väljer då mellan naturlig föryngring, frösådd eller plantering av täckrotplantor. Avvecklingen av tallbeståndet anpassas sen därefter.
Skogsbränsle från liten avverkning värmer 3 - 4 villor

Skogsbränsle från liten avverkning värmer 3-4 villor

Fler och fler skogsägare tar ut grot, grenar och toppar, när de slutavverkar i sin skog. En förhållandevis liten avverkning kan ge en stor mängd energi.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.
Älggulasch med rönnbär, timjan och kummin

Älggulasch med rönnbär, timjan och kummin

​En bra gryta som alltid går hem. Precis som en traditionell gulasch smakar den här rätten mycket kummin, men den har också smak av rönnbär, rökt paprika och timjan. Servera med en klick krämigt och ett långjäst bröd.

Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat med produktionsfokus och mat för jakten

Bläddra i Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till ett aktivt skogsbruk.

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Fakta miljö och naturvård

Fakta miljö och naturvård

​Skogen måste brukas på ett långsiktigt och ansvarsfullt sätt för att vara värdefull även för framtida generationer. Sydved förespråkar ett hållbart skogsbruk där det råder en balans mellan miljö och produktion.

Skogshare

Skogshare

​Skogsharen är skogens sprinter och kan komma upp i hastigheter på 70 km/h om en fara hotar. Bäst trivs skogsharen i gran- eller björkskogar med växlande vegetation, där den kan få både föda och skydd mot sina fiender.

Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Decemberljus som lyser upp i skogen

Decemberljus som lyser upp i skogen

Decemberljus i decembermörkret.
Skogslandet Sverige

Skogslandet Sverige

Vi bor i ett land med mycket skog. Halva Sveriges landyta, det vill säga runt 23 miljoner hektar är skog. Det finns ca privata 328 000 skogsägare i Sverige som tillsammans äger ca 12 miljoner hektar, den andra halvan ägs av skogsbolag och staten.

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.

Artikelbild

Byggnadsvård – hämta materialet från din egen skog

​Trä är byggnadsmaterialet för alla tider – och byggnadsvårdarens bästa vän. Nya träfiberbaserade isoleringsmaterial gör det lätt att renovera smart och hållbart. Och brädorna till panel och golv hämtas förstås ur egen skog. Det är lättare än du tror!