Sydved.se
Möt Sydved
Tänk långsiktigt - underhåll skogens näringskretslopp

Tänk långsiktigt – underhåll skogens näringskretslopp

Vilken jordbrukare förväntar sig på att kunna skörda lika stora skördar av grödor på samma fält år efter år utan att tillföra något tillbaka till jorden som grödan kom ifrån? I jordbruket är näringskompensering lika självklart som begreppet är okänt och outnyttjat i skogsbruket. Ändå har möjligheten funnits sedan början av 90 talet och Skogsstyrelsen rekommenderar att näringskompensering ska ske vid uttag av bioenergi. Nu finns stora möjligheter att få detta utfört tack vare Stora Enso Nymölla.

​Allt virke som lämnar skogen tar också med sig en del av den i form av de näringsämnen som trädet använt sig av föra att växa. Rundved som timmer och massaved innehåller dock ytterst små mängder utan den riktigt stora andelen av de näringsämnen som träden tar upp hamnar i grenar och barr.

När grot samlas upp tas också stora mängder av näringsämnena bort från marken, som annars hade återanvänts av den nya skogen.

Förlusten av näringsämnen är även vid ett rätt utfört grotuttag så stor att nästa generation skog på marken inte växer lika bra som den gamla skogen. Tas dessutom grot ut grönt är påverkan på nästa generations skogs tillväxt ännu större.

Genom att marken har fråntagits näringsämnena har också marken försurats och erhållit ett lägre pH vilket också påverkar skogsmarken negativt och orsakar ytterligare näringsförluster i form av läckage.

"Men tack vare att vi tar ut grot finns också möjligheten till att  kompensera näringsförlusterna."

Aska en naturlig lösning

Askan från bioenergieldade värmepannor innehåller alla de så värdefulla näringsämnena som försvann med grotuttaget förutom kväve. Kväve finns det dock ett generellt överskott på i södra delarna av Sverige tack vare ett stort nedfall från luften men är också lagrad i marken och begränsar under normala förhållanden inte tillväxten på skogen.

Nymölla erbjuder möjligheten att till att nyttja brukets aska

Varje år förbränner Stora Enso stora mängder flis och ved i Nymölla bruk och detta ger en stor mängd aska som restprodukt. Istället för att lämna askan till annan användning eller deponi har Stora Enso valt att erbjuda askåterföring på skogsmark till skogsägare i närområdet. Allt i ett led i företagets hållbarhetstänk.

Projektet sker i samarbete med Askungen vital AB som sen börjar av 90 talet har utfört askspridning på skogsmark och har idag kapacitet att sprida 35 000 ton aska årligen. Deras verksamhetsområde är över hela södra Sverige upp till Örebro.

Hur går det till?

Askan sprids normalt i gallrade bestånd men kan även med fördel spridas på hyggen med små plantor eller kalytor med hjälp av en skotare utrustad med en gödselspridare. På detta sätt kan askan spridas relativt jämt över skogsmarken som möjligt och säkra en god täckning av behandlingen. Dosen aska som sprids uppgår till 3 ton per hektar och all aska som får spridas måste vara biobränsleaska. Askan får inte innehålla kemikalier eller andra föroreningar, för att undvika detta testas all aska innan den är godkänd för spridning.

Hänsynsytor och andra olämpliga miljöer som kan påverkas negativt behandlas inte, aska på fel ställe kan nämligen påverka känsliga system som till exempel rinnande vatten eller arter kopplade till magra marker negativt.

Vid planering av askspridning måste alltid ett samråd göras med Skogsstyrelsen vilket tar sex veckor.

Enligt Skogsstyrelsen rekommendationer får aska spridas max två gånger per omloppstid och med minst 20 år mellan spridningarna. Ett tätare intervall behövs inte heller då studier har visat att den positiva effekten av askan i normala fall finns kvar i över 20 år.

Mervärden från askspridning

Studier av askspridning har visat att marken ofta inte bara återtar den minskade tillväxten utan också höjer den med upp till 10 %. Hur mycket tillväxten ökar beror på hur mycket kväve som finns lagrat i marken sen tidigare. Men på torvmarker där det av naturliga skäl finns brist på alla näringsämnen förutom kväve får tillväxten sig ännu större kick uppåt.

Är du intresserad av att sprida aska på din mark?

 Ta då kontakt med din inköpare på distrikt Älmhult så hjälper vi dig!

Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild

Askungen vitals chaufför Per Unnesson sprider askan med hjälp av den specialbyggda Rottneskotaren. Varje resa tar ha med sig cirka 7 ton aska ut i skogen vilket räcker till lite mer än 2 hektar.
Många val för skogsägaren, om skötslen ska hålla i längden får man överväga att återföra näring till den mark som skördas om inte utfallet ska bli sämre för nästa generation.

Dela gärna artikeln

Just nu på Sydved.se
Artikelbild

Nygallrat utanför Brösarp

Gyllebo Skogsentreprenad har gjort en tredje gallring i ett tallbestånd utanför Brösarp.
Ny trend: Nu återupptäcker vi utflykten

Ny trend: Nu återupptäcker vi utflykten

​Under 2000-talet har allt färre svenskar rört sig i skog och mark. Men nu vänder trenden. Friluftsfrämjandet noterar en rekordökning i medlemsantalet och barnen står på kö till Skogsmulle. Det är dags att återupptäcka utflykten!

Intervju med Sanna Gudmunsson, student från Stora Segerstad

Intervju med Sanna Gudmunsson, student från Stora Segerstad

Strax före jul var Stora Segerstad-studenten Sanna Gudmundsson på praktik hos oss på distrikt Älmhult. Sanna fick då följa med oss ut i skog och mark för att se och uppleva stora delar av en vanlig arbetsvardag.
Vill du gå en grundkurs i att äga skog?

Vill du gå en grundkurs i att äga skog?

Vill du få en större inblick i ditt skogsägande? Då kan du passa på och gå en grundkurs i att äga skog. Sydveds Fredrik Samuelsson är en av föredragshållarna under fem innehållsrika sommardagar i Hjortseryd.
Mustig gulaschsoppa

Mustig gulaschsoppa

Efter en härlig tur i skidspåret eller en rask promenad i skogen kan man behöva fylla på energin. Njut av en mustig gulaschsoppa med doft av kummin efter välförrättat värv.

Artikelbild

Spår av varg i nysnön

En snöig morgon i januari såg Sydveds inköpare Christer Olsson dessa tydliga spår av varg precis framför sin bil.
Minst 500 000 skogskubikmeter fälldes av Alfrida

Minst 500 000 skogskubikmeter fälldes av Alfrida

Stormen Alfrida fällde minst 500 000 skogskubikmeter skog visar Skogsstyrelsens första övergripande inventering. Hårdast drabbat är Stockholms län.
Se upp för granbarkborren i vår!

Se upp för granbarkborren i vår!

Allt tyder på att vi under 2019 får hantera omfattande angrepp av granbarkborren i södra Sverige. Nu är barkborrarna invintrade, men för att ligga steget före och kunna agera snabbt i vår kan du som skogsägare redan i vinter kartlägga områden i din skog där du upptäckt angrepp av barkborren.
Hannah Elversson – med passion för jakt

Hannah Elversson – med passion för jakt

​Jakten intresserar allt fler i Sverige. Hannah Elversson är en av dem som längtar efter att jaktsäsongen ska dra i gång. "Det är en speciell känsla av frihet blandat med spänning när man sitter där på jaktpasset hundra procent fokuserad och väntar", säger hon.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.

Nyheter nära dig

Hämtar in nyheter...

Fler nyheter​​​​​​

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Virkesköpare till distrikt Falköping: Vill du bli en Sydvedare?

Sydved satsar framåt och söker nu två virkesköpare till områdena kring Tidaholm och Borås, inom distrikt Falköping.
Sommarjobba på Sydved sommaren 2019?

Vi söker sommarjobbare till Sydved!

Vill du jobba på Sydved i sommar? Nu söker vi ett antal sommarjobbare till våra distriktskontor. Ett jobb som kan ge dig värdefull erfarenhet och viktiga kontakter för framtiden.
Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydveds virkeschef går efter många år på företaget i pension efter sommaren 2019. Vi söker nu hans efterträdare. Rätt person ges en utvecklande roll med stora möjligheter att påverka verksamheten vid ett av landets mest intressanta skogsföretag.

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.