Sydved.se
Möt Sydved
Tiveds hembygdsförening och Sydved arrangerade kolmiledag.

Tiveds hembygdsförening och Sydved arrangerade kolmiledag

Sedan många år bygger Tiveds hembydsförening årligen upp en kolmila i Dammtorp. I år arrangerades den tillsammans med Sydved.

​Sedan många år bygger Tiveds hembygdsförening årligen upp en kolmila i Dammtorp. I år arrangerades den tillsammans med Sydved.

Storleken på årets mila har beräknats till omkring 85 m3. Den är därmed dubbelt så stor som tidigare års milor. Milan har döpts till Ines. Namnet fick milan efter Ines 7 månader´, som är barnbarn till Christer Olson, inköpare på distrikt Aspa. 

Välkomsthälsning till Kolmiledagen

Björn Palmqvist, som var dagens speaker, Ulla Carlsson, ordförande i Tiveds hembygdsförening, kolarbasen Tommy Callmyr samt Andreas Rönnqvist och Christer Olson från distrikt Aspa hälsade alla välkomna.

Kolartroll som vinst

Ett kolartroll fanns också här dagen till ära. Sydved anordnade två lotterier; ett lotteri med förslag till kolartrollets namn och ett lotteri med kolartrollet som vinst. Namnet blev Kålle Kol och trollet vanns av Margareta Ahlström i Finnerödja.

Det ordnades även en vedhuggartävling vid milan. I finalen tävlade tre herrar och segrare i tävlingen blev Tommy Callmyr. Roland Karlsson blev tvåa och Christer Olson från distrikts Aspa kom på tredje plats. Duktiga killar!

Kolbullar med fläsk

Kolbullar med fläsk och lingonsylt smakade bra! Duktiga medarbetare såg till att ingen behövde köa allt för länge. Rykande färska kolbullar smakades av tillsammans med lingondricka. En härlig och solig Kolmiledag med förnämlig utspisning. Även varm korv , kaffe och bulle fanns att tillgå vid milan.

Milarbetet fortgår

Så fortgår milarbetet ännu några dagar efter Kolmiledagen. I runt en vecka pågår milarbetet innan kolarna får vila ut. Nästa fas vid milan blir att släcka ner den och kontinuerligt vattna milan under cirka 14 dagar. Detta görs för att avsluta kolningsprocessen. Milarbetarna får turas om att sova i kolarkojan när de har nattvakten.

Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
co kolmilan troll3.jpg
Artikelbild
co kolmilan koltrollet.jpg

Överst: Fullt upp med kolmilan. Milan fick namnet Ines efter Sydvedaren Christers Olsons barnbarn.
Mitten: Vedhuggartävling och två spisar där kolbullar gräddas.
Nederst: Kolarkojan och kolartrollet Kålle Kol.

Dela gärna artikeln

Just nu på Sydved.se

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.
Axel Salbo är ny skogshuggare på distrikt Älmhult.

Ny skogshuggare anställd hos distrikt Älmhult

Distrikt Älmhult utökar nu sitt eget lag av skogshuggare och nyanställer Axel Salbo. Sydved har under en längre tid sett en ökad efterfrågan av kompetenta skogshuggare för ädellövsavverkning från skogsägare runt om i Skåne och Blekinge. Nu kan vi ge en bättre service till alla.
Nötskrika

Nötskrika

​Nötskrikan är en skygg fågel som för det mesta håller till inne i de täta skogarna. Men dess hesa skränande brukar man kunna höra. I Skåne kallas den ibland regnkråka, då den förr sades skrika före regn.

Tomtelycka och framtidstro på Skeinge Säteri

Tomtelycka och framtidstro på Skeinge Säteri

På Skeinge Säteri hade familjen Brunnström precis genomfört ett generationsskifte när ödet drog ur proppen. I valet mellan fritt fall och hårt arbete valde Katarina Brunnström det senare och nu är livspusslet på Skeinge omlagt. Annorlunda, men lika vackert.

Äta länge, jaga lite

Äta länge, jaga lite

​På frågan varför jag jagar, blir svaret oftast; gemenskap, naturupplevelse och spänning. Fika vid en brasa och möte med vilda djur. Men man måste uppleva för att förstå. Gärna då den ursvenska jakten, äkta "bonnajakt" som jag upplevde den med Karsbo-Långarums byalag.

Checklista för distansskogsägaren

Checklista för dig som äger skog på distans

​Här får du som äger skog på distans, och kanske inte besöker din fastighet så ofta, tips på skogliga aktiviteter som det är bra att ha koll på.

Lyxigare matsäck till höstutflykten

Lyxigare matsäck till höstutflykten

​Hösten är tiden att lockas ut i skog och mark för att jaga, plocka bär och svamp, fiska eller bara vandra. Här bjuder vi på lite inspiration till matsäcken. Till exempel denna goda tonfiskrulle.

What a tree can do – skogsråvaran behövs

What a tree can do – skogsråvaran behövs!

​What a tree can do är en kort film om skogen som en del i lösningen av klimatfrågan. Filmen kommer från Stora Enso, som är en av Sydveds ägare, och visar att det framtida behovet av svensk skogsråvara är stort.

Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat med produktionsfokus och mat för jakten

Bläddra i Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till ett aktivt skogsbruk.

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Morgonen gryr på älgpasset i Harshult
Sydveds VD Lars gabrielsson var en av föredragshållarna på skogskvällen i Hässleholm.

Välbesökt skogskväll i Hässleholm

Torsdagen den 8 november hölls en skogskväll i Hässleholm.
Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Sakta rullar jag fram på skogsbilvägen. Och precis längs vägen ser jag Torgny Pettersson i sin skördare. Vi ska tillsammans med skogsägare Karl von Schewen och Sydveds inköpare Carl-Erik Ohlsson prata framgångsfaktorer i en lyckad slutavverkning.

Fakta skogsbränsle

Fakta skogsbränsle

​Biobränsle är ett miljömässigt uthålligt bränsle som mer och mer ersätter olja och kol för uppvärmning och elproduktion. Med stor sannolikhet kommer vi i framtiden att se en ökad efterfrågan av denna energikälla.

Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Artikelbild

Distrikt Jönköping utbildas i kultur- och miljöhänsyn

Sydveds distrikt Jönköping har i veckan genomfört en grönt kort-utbildning, för att öka kunskapen om värden i skogen som rör kultur och miljö. Utbildningen är ett krav för att kunna bedriva ett certifierat skogsbruk.
Skogen konung

Skogens konung

​En mycket ståtlig herre vilar ut i mossan. ​Denna granna tjur sågs i Härna. Kan han ha överlevt jakten?

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.

Sydved söker entreprenörer för avverkning.

Sydved söker entreprenörer för avverkning

​Sydved söker entreprenörer för avverkning i främst västra Blekinge. Avverkningarbetet i området avser gallring av barr och löv samt slutavverkning.