Sydved.se
Möt Sydved
Tiveds hembygdsförening och Sydved arrangerade kolmiledag.

Tiveds hembygdsförening och Sydved arrangerade kolmiledag

Sedan många år bygger Tiveds hembydsförening årligen upp en kolmila i Dammtorp. I år arrangerades den tillsammans med Sydved.

​Sedan många år bygger Tiveds hembygdsförening årligen upp en kolmila i Dammtorp. I år arrangerades den tillsammans med Sydved.

Storleken på årets mila har beräknats till omkring 85 m3. Den är därmed dubbelt så stor som tidigare års milor. Milan har döpts till Ines. Namnet fick milan efter Ines 7 månader´, som är barnbarn till Christer Olson, inköpare på distrikt Aspa. 

Välkomsthälsning till Kolmiledagen

Björn Palmqvist, som var dagens speaker, Ulla Carlsson, ordförande i Tiveds hembygdsförening, kolarbasen Tommy Callmyr samt Andreas Rönnqvist och Christer Olson från distrikt Aspa hälsade alla välkomna.

Kolartroll som vinst

Ett kolartroll fanns också här dagen till ära. Sydved anordnade två lotterier; ett lotteri med förslag till kolartrollets namn och ett lotteri med kolartrollet som vinst. Namnet blev Kålle Kol och trollet vanns av Margareta Ahlström i Finnerödja.

Det ordnades även en vedhuggartävling vid milan. I finalen tävlade tre herrar och segrare i tävlingen blev Tommy Callmyr. Roland Karlsson blev tvåa och Christer Olson från distrikts Aspa kom på tredje plats. Duktiga killar!

Kolbullar med fläsk

Kolbullar med fläsk och lingonsylt smakade bra! Duktiga medarbetare såg till att ingen behövde köa allt för länge. Rykande färska kolbullar smakades av tillsammans med lingondricka. En härlig och solig Kolmiledag med förnämlig utspisning. Även varm korv , kaffe och bulle fanns att tillgå vid milan.

Milarbetet fortgår

Så fortgår milarbetet ännu några dagar efter Kolmiledagen. I runt en vecka pågår milarbetet innan kolarna får vila ut. Nästa fas vid milan blir att släcka ner den och kontinuerligt vattna milan under cirka 14 dagar. Detta görs för att avsluta kolningsprocessen. Milarbetarna får turas om att sova i kolarkojan när de har nattvakten.

Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
co kolmilan troll3.jpg
Artikelbild
co kolmilan koltrollet.jpg

Överst: Fullt upp med kolmilan. Milan fick namnet Ines efter Sydvedaren Christers Olsons barnbarn.
Mitten: Vedhuggartävling och två spisar där kolbullar gräddas.
Nederst: Kolarkojan och kolartrollet Kålle Kol.

Dela gärna artikeln

Just nu på Sydved.se
Artikelbild

Nygallrat utanför Brösarp

Gyllebo Skogsentreprenad har gjort en tredje gallring i ett tallbestånd utanför Brösarp.
Ny trend: Nu återupptäcker vi utflykten

Ny trend: Nu återupptäcker vi utflykten

​Under 2000-talet har allt färre svenskar rört sig i skog och mark. Men nu vänder trenden. Friluftsfrämjandet noterar en rekordökning i medlemsantalet och barnen står på kö till Skogsmulle. Det är dags att återupptäcka utflykten!

Intervju med Sanna Gudmunsson, student från Stora Segerstad

Intervju med Sanna Gudmunsson, student från Stora Segerstad

Strax före jul var Stora Segerstad-studenten Sanna Gudmundsson på praktik hos oss på distrikt Älmhult. Sanna fick då följa med oss ut i skog och mark för att se och uppleva stora delar av en vanlig arbetsvardag.
Vill du gå en grundkurs i att äga skog?

Vill du gå en grundkurs i att äga skog?

Vill du få en större inblick i ditt skogsägande? Då kan du passa på och gå en grundkurs i att äga skog. Sydveds Fredrik Samuelsson är en av föredragshållarna under fem innehållsrika sommardagar i Hjortseryd.
Mustig gulaschsoppa

Mustig gulaschsoppa

Efter en härlig tur i skidspåret eller en rask promenad i skogen kan man behöva fylla på energin. Njut av en mustig gulaschsoppa med doft av kummin efter välförrättat värv.

Artikelbild

Spår av varg i nysnön

En snöig morgon i januari såg Sydveds inköpare Christer Olsson dessa tydliga spår av varg precis framför sin bil.
Minst 500 000 skogskubikmeter fälldes av Alfrida

Minst 500 000 skogskubikmeter fälldes av Alfrida

Stormen Alfrida fällde minst 500 000 skogskubikmeter skog visar Skogsstyrelsens första övergripande inventering. Hårdast drabbat är Stockholms län.
Se upp för granbarkborren i vår!

Se upp för granbarkborren i vår!

Allt tyder på att vi under 2019 får hantera omfattande angrepp av granbarkborren i södra Sverige. Nu är barkborrarna invintrade, men för att ligga steget före och kunna agera snabbt i vår kan du som skogsägare redan i vinter kartlägga områden i din skog där du upptäckt angrepp av barkborren.
Hannah Elversson – med passion för jakt

Hannah Elversson – med passion för jakt

​Jakten intresserar allt fler i Sverige. Hannah Elversson är en av dem som längtar efter att jaktsäsongen ska dra i gång. "Det är en speciell känsla av frihet blandat med spänning när man sitter där på jaktpasset hundra procent fokuserad och väntar", säger hon.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.
Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Virkesköpare till distrikt Falköping: Vill du bli en Sydvedare?

Sydved satsar framåt och söker nu två virkesköpare till områdena kring Tidaholm och Borås, inom distrikt Falköping.
Sommarjobba på Sydved sommaren 2019?

Vi söker sommarjobbare till Sydved!

Vill du jobba på Sydved i sommar? Nu söker vi ett antal sommarjobbare till våra distriktskontor. Ett jobb som kan ge dig värdefull erfarenhet och viktiga kontakter för framtiden.
Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydveds virkeschef går efter många år på företaget i pension efter sommaren 2019. Vi söker nu hans efterträdare. Rätt person ges en utvecklande roll med stora möjligheter att påverka verksamheten vid ett av landets mest intressanta skogsföretag.

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.