Sydved.se
Möt Sydved
Vårens skogsaktiviteter

Välkommen till vårens skogsaktiviteter!

Dagarna blir ljusare och ljusare och våren börjar göra sitt intåg. Runt om i skogarna planeras för olika skogsaktiviteter i vår. Sydveds distrikt Älmhult är med på flera av dessa. Passa gärna på att besöka oss under någon av dessa dagar! Den första redan på lördag i Virestad.

Här är några av vårens aktiviteter på distrikt Älmhult:

 • Skogsdag LRF i Virestad, Linnefälle, Virestad.

  Lördag 19 mars kl. 10.00-14.00


  Skogsdag som arrangeras av LRF i Virestad hos Mikael Högberg i Linnefälle. Sydved, tillsammans med våra åkerier och vägentreprenörer är med och pratar skogsbilvägar och vägbyggnation med mera. En rad andra utställare är också på plats och ärtsoppa serveras.
 • Småskalig skogsmässa, Siggaboda, Södra Småland.
  Fredag 6 maj och lördag 7 maj.

  Gösta Gustafsson Skogsmaskiner arrangerar återigen en småskalig skogsmässa i Siggaboda i södra Småland. Förra gången det begav sig var år 2010 och då lockade mässan över 3 500 besökare. Denna gång utlovar Gösta en stor utställning med småskaliga maskiner, föreläsningar och shower. Besök oss gärna i vår monter och prata skog.
  Mer information: Gösta Gustafsson Skogsmässa 2016
 • Lönsbodadagen                                                                                                                           
  Lördag 7 maj

  Familjedag från morgon till kväll i Lönsboda. Årligt återkommande arrangemang med mycket aktiviteter för både stora och små. På kvällen bjuds det till dans, grill och öltält. Sydved, tillsammans med våra lokala entreprenörer finns med under dagen och visar upp vår verksamhet i området.
 • SM i Skog, Osby Naturbruksgymnasium, Osby.
  Fredag 27 maj och lördag 28 maj.

  Osby Naturbruksgymnasium står 2016 som värd för SM i skog. Tävlingarna arrangeras av Förbundet Skog och Ungdom och innehåller en skolklass samt en öppen klass. Sydved är ansvarig för ett av tävlingsmomenten under fredagen. Lördag 28 maj arrangeras även en mässa i samband med tävlingsområdet på Naturbruksgymnasiet i Osby med en rad olika utställare. Mer information: Förbundet Skog och Ungdom

Håll utkik på sydved.se för mer information om vårens aktiviteter!

Dela gärna artikeln

Just nu på Sydved.se
Hon är med och bekämpar barkborrarna

Hon är med och bekämpar granbarkborren

Kerstin Ström från Skogsstyrelsen i Växjö, är en av dem som jobbar med granbarkborrefrågan.
Se upp för granbarkborren i vår!

Se upp för granbarkborren i vår!

Allt tyder på att vi under 2019 får hantera omfattande angrepp av granbarkborren i södra Sverige. Nu är barkborrarna invintrade, men för att ligga steget före och kunna agera snabbt i vår kan du som skogsägare redan i vinter kartlägga områden i din skog där du upptäckt angrepp av barkborren.

Virkesköpare till distrikt Falköping: Vill du bli en Sydvedare?

Sydved satsar framåt och söker nu två virkesköpare till områdena kring Tidaholm och Borås, inom distrikt Falköping.
Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydveds virkeschef går efter många år på företaget i pension efter sommaren 2019. Vi söker nu hans efterträdare. Rätt person ges en utvecklande roll med stora möjligheter att påverka verksamheten vid ett av landets mest intressanta skogsföretag.
En resa bakåt i tiden

En resa bakåt i tiden

En undanskymd jordkällargrund har huggits fram av ett maskinlag på distrikt Kalmar.
Julgranen, en riktigt grann ljusspridare.

Julgranen – från granruska till pyntad prydnad

​En grann ljusspridare. Förr var den ett tecken på julens ankomst och ett skydd mot onda krafter. Traditionen med julgran är djupt rotad hos oss svenskar och många av oss skulle inte kunna tänka sig en jul utan pyntad gran. Kan du historien om julgranen?

Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Bästa kollen på din skog får du med en skogsbruksplan. Ett smart verktyg för dig som vill bedriva ett aktivt skogsbruk.
Lussekatter till Luciafirandet

Lussekatter till Luciafirandet

​Lussekatter, lussebullar eller saffranskusar – kär bulle har många namn. Vad vore julen utan saffransbröd? Här får du ett recept på saftiga och goda bullar.

Kura skymning i vinter

Kura skymning i vinter

​Att "kura skymning" är en gammal nordisk tradition som är lätt att  ta till sig även för stressade nutidsmänniskor. En stunds lugn och stillhet innan ljusen tänds och kvällens sysslor tar vid.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.
Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Fakta miljö och naturvård

Fakta miljö och naturvård

​Skogen måste brukas på ett långsiktigt och ansvarsfullt sätt för att vara värdefull även för framtida generationer. Sydved förespråkar ett hållbart skogsbruk där det råder en balans mellan miljö och produktion.

Udda träd i skogarna kring Kalmar

Udda träd i skogarna kring Kalmar

​Ibland händer det, när vi är ute och tittar på skog eller planerar för skogliga åtgärder, att vi stöter på träd som avviker från det normala.
Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Skogslandet Sverige

Skogslandet Sverige

Vi bor i ett land med mycket skog. Halva Sveriges landyta, det vill säga runt 23 miljoner hektar är skog. Det finns ca privata 328 000 skogsägare i Sverige som tillsammans äger ca 12 miljoner hektar, den andra halvan ägs av skogsbolag och staten.

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.