Sydved.se
Möt Sydved
Vardagshjältar på mitten – Henrikssons Skogsentreprenad, med framtiden runt hörnet

 Uffe Arvidsson utanför cockpit till sin John Deere 1070E.

Vardagshjältar på mitten – Henrikssons Skogsentreprenad

På temat vardagshjältar i skogen hittar sydved.se Henrikssons Skogsentreprenad i en eftersatt grangallring i Falkenbergs inland. Ulf är distriktets färskaste fullblodsproffs med både skördare och skotare.

​Han navigerar sin JD 1070 E som om han aldrig gjort annat. I kölvattnet smyger delägaren, tillika farsan Anders, mjukt fram med sin JD 810 E och lastar vant massaved och timmer längs stickvägen.

– Jag trivs fantastiskt bra med det jag gör idag, svarar Ulf spontant på frågan om hur han ser på sin yrkesroll och kontakterna med uppdragsgivare i form av skogsägare och Sydved.

Utmaningen att, i samråd med dessa, få förädla ett skogsbestånd via exempelvis gallring triggar mig varje dag. Ända sedan starten har vi också haft förmånen att gallra åt ett av de större godsen i Halmstadstrakten. Jag upplever det som extra stimulerande att få jobba med godsets egen personal och förutom arbete i traditionella gran- och tallbestånd också gallra  sitka, lärk och douglas med mera.

Sydved i framkant i sydsvensk drivningsteknik

Förbättringsområden enligt Ulf är branschens och Sydveds förmåga att kommunicera budskapet om fördelarna med ett aktivt skogsbruk, och att visa på och nå ut med vad vi är duktiga på.                                                                                                                                                                       

Han anser att S​ydved ligger fortsatt i framkant i kunskap om skogsskötsel och sydsvensk drivningsteknik, och vill att Sydved blir ännu bättre på att förmedla det.

​Han vill använda samma teknik för att locka fler unga till skogen: information och positiv beslutspåverkan om varierande yrkesval, alltifrån biologi till high tech i kombination med frihet och förmånen att få vistas i det gröna rummet.

Lite mer, lite bättre ...

På frågan vad han gör du om fem år svarar Ulf utan betänketid:

– Samma som idag, kanske lite mer, kanske lite bättre, kanske lite snabbare.                                                                                                  

Vad han exakt menar får tiden utvisa och sydved.se önskar honom och företaget all lycka till  framöver.

Anders i cockpit på 810E.
Henrikssons in action i halländsk grangallring.

Anders Hernriksson inne i cockpiten på John Deere 810E. Henrikssons in action i halländsk grangallring.

Dela gärna artikeln

Just nu på Sydved.se

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.
Axel Salbo är ny skogshuggare på distrikt Älmhult.

Ny skogshuggare anställd hos distrikt Älmhult

Distrikt Älmhult utökar nu sitt eget lag av skogshuggare och nyanställer Axel Salbo. Sydved har under en längre tid sett en ökad efterfrågan av kompetenta skogshuggare för ädellövsavverkning från skogsägare runt om i Skåne och Blekinge. Nu kan vi ge en bättre service till alla.
Tomtelycka och framtidstro på Skeinge Säteri

Tomtelycka och framtidstro på Skeinge Säteri

På Skeinge Säteri hade familjen Brunnström precis genomfört ett generationsskifte när ödet drog ur proppen. I valet mellan fritt fall och hårt arbete valde Katarina Brunnström det senare och nu är livspusslet på Skeinge omlagt. Annorlunda, men lika vackert.

Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Sakta rullar jag fram på skogsbilvägen. Och precis längs vägen ser jag Torgny Pettersson i sin skördare. Vi ska tillsammans med skogsägare Karl von Schewen och Sydveds inköpare Carl-Erik Ohlsson prata framgångsfaktorer i en lyckad slutavverkning.

Äta länge, jaga lite

Äta länge, jaga lite

​På frågan varför jag jagar, blir svaret oftast; gemenskap, naturupplevelse och spänning. Fika vid en brasa och möte med vilda djur. Men man måste uppleva för att förstå. Gärna då den ursvenska jakten, äkta "bonnajakt" som jag upplevde den med Karsbo-Långarums byalag.

Checklista för distansskogsägaren

Checklista för dig som äger skog på distans

​Här får du som äger skog på distans, och kanske inte besöker din fastighet så ofta, tips på skogliga aktiviteter som det är bra att ha koll på.

Lyxigare matsäck till höstutflykten

Lyxigare matsäck till höstutflykten

​Hösten är tiden att lockas ut i skog och mark för att jaga, plocka bär och svamp, fiska eller bara vandra. Här bjuder vi på lite inspiration till matsäcken. Till exempel denna goda tonfiskrulle.

What a tree can do – skogsråvaran behövs

What a tree can do – skogsråvaran behövs!

​What a tree can do är en kort film om skogen som en del i lösningen av klimatfrågan. Filmen kommer från Stora Enso, som är en av Sydveds ägare, och visar att det framtida behovet av svensk skogsråvara är stort.

Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat med produktionsfokus och mat för jakten

Bläddra i Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till ett aktivt skogsbruk.

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Morgonen gryr på älgpasset i Harshult
Sydveds VD Lars gabrielsson var en av föredragshållarna på skogskvällen i Hässleholm.

Välbesökt skogskväll i Hässleholm

Torsdagen den 8 november hölls en skogskväll i Hässleholm.
Fakta skogsbränsle

Fakta skogsbränsle

​Biobränsle är ett miljömässigt uthålligt bränsle som mer och mer ersätter olja och kol för uppvärmning och elproduktion. Med stor sannolikhet kommer vi i framtiden att se en ökad efterfrågan av denna energikälla.

Nötskrika

Nötskrika

​Nötskrikan är en skygg fågel som för det mesta håller till inne i de täta skogarna. Men dess hesa skränande brukar man kunna höra. I Skåne kallas den ibland regnkråka, då den förr sades skrika före regn.

Skogen konung

Skogens konung

​En mycket ståtlig herre vilar ut i mossan. ​Denna granna tjur sågs i Härna. Kan han ha överlevt jakten?

Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Artikelbild

Distrikt Jönköping utbildas i kultur- och miljöhänsyn

Sydveds distrikt Jönköping har i veckan genomfört en grönt kort-utbildning, för att öka kunskapen om värden i skogen som rör kultur och miljö. Utbildningen är ett krav för att kunna bedriva ett certifierat skogsbruk.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.

Sydved söker entreprenörer för avverkning.

Sydved söker entreprenörer för avverkning

​Sydved söker entreprenörer för avverkning i främst västra Blekinge. Avverkningarbetet i området avser gallring av barr och löv samt slutavverkning.