Sydved.se
Kunskap

 

 

Enkelt att deklarera fastigheten på nätet

Nu är det dags för den förenklade fastighetsdeklarationen av Sveriges alla skogs- och jordbruksfastigheter. Erik Rydelid på Skatteverket förordar att man deklarerar via nätet och uppmanar också skogsägarna att extra kontrollera uppgifterna om virkesförrådet.

Under 2014 ska alla skogs- och jordbruksfastigheter få ett nytt taxeringsvärde. Senast det skedde var 2011. I början av oktober får alla ägare av lantbruksfastigheter ett utskick med en deklarations­blankett eller förslag till fastighetstaxering. En stor majoritet får ett färdigt förslag som de bara behöver kontrollera och sedan godkänna.

Stämmer inte alla uppgifter kan man redan nu göra en rättelse, så kommer den med i beslutet som skickas ut i juni 2014. Om alla uppgifter är korrekta behöver man inte göra något alls; då blir uppgifterna i det utskickade förslaget grund för beslut om nytt taxeringsvärde. 

Erik Rydelid på Skatteverket förordar att man deklarerar via Skatteverkets e-tjänst "fastighetsdeklaration lantbruk".

– Vi har förbättrat e-tjänsten avsevärt så att den är mer användarvänlig. Jämfört med att deklarera på vanligt sätt, så går det fortare att deklarera via nätet samtidigt som det minskar risken för fel.

Det beror bland annat på att man i e-tjänsten har tillgång till information och hjälptexter. En annan fördel är att alla delägare får tillgång till de förtryckta uppgifterna.

– Kontrollera framför allt om de förtryckta uppgifterna om virkesförrådet stämmer. De baseras ju på den förra taxeringen 2011 plus att vi lägger till en beräknad tillväxt. Har du då under dessa år avverkat skog så måste ju uppgifterna justeras.

Det är viktigt att det blir korrekta uppgifter, då taxeringsvärdet används till en rad andra uppgifter; bland annat för försäkringar, kreditupplysningar och fastighetsvärdering. Till exempel är det viktigt att ha rätt virkesförråd när man värderar fastigheten inför ett  generationsskifte.
För att använda e-tjänsten måsta man ha e-legitimation, men en nyhet är att man via deklarationsombud kan använda e-tjänsten.

– Vem som helst kan vara ombud. Genom vår e-tjänst "Anmäla behörig person" kan man skicka in en ansökan om att bli deklarationsombud. Hanteringen av ärendet går snabbt och enkelt, försäkrar Erik Rydelid.

Deklarationen eller eventuella förändringar på förslaget ska sedan lämnas till Skatteverket senast 1 november 2013. Kontakta Skatteverkets kundtjänst på telefon 0771-567567 eller gå in på skv.se om det är något du undrar över.

Läs mer om skoglig ekonomi och juridik

Dela gärna artikeln

Just nu på Sydved.se
Artikelbild

Nygallrat utanför Brösarp

Gyllebo Skogsentreprenad har gjort en tredje gallring i ett tallbestånd utanför Brösarp.
Ny trend: Nu återupptäcker vi utflykten

Ny trend: Nu återupptäcker vi utflykten

​Under 2000-talet har allt färre svenskar rört sig i skog och mark. Men nu vänder trenden. Friluftsfrämjandet noterar en rekordökning i medlemsantalet och barnen står på kö till Skogsmulle. Det är dags att återupptäcka utflykten!

Intervju med Sanna Gudmunsson, student från Stora Segerstad

Intervju med Sanna Gudmunsson, student från Stora Segerstad

Strax före jul var Stora Segerstad-studenten Sanna Gudmundsson på praktik hos oss på distrikt Älmhult. Sanna fick då följa med oss ut i skog och mark för att se och uppleva stora delar av en vanlig arbetsvardag.
Vill du gå en grundkurs i att äga skog?

Vill du gå en grundkurs i att äga skog?

Vill du få en större inblick i ditt skogsägande? Då kan du passa på och gå en grundkurs i att äga skog. Sydveds Fredrik Samuelsson är en av föredragshållarna under fem innehållsrika sommardagar i Hjortseryd.
Mustig gulaschsoppa

Mustig gulaschsoppa

Efter en härlig tur i skidspåret eller en rask promenad i skogen kan man behöva fylla på energin. Njut av en mustig gulaschsoppa med doft av kummin efter välförrättat värv.

Artikelbild

Spår av varg i nysnön

En snöig morgon i januari såg Sydveds inköpare Christer Olsson dessa tydliga spår av varg precis framför sin bil.
Minst 500 000 skogskubikmeter fälldes av Alfrida

Minst 500 000 skogskubikmeter fälldes av Alfrida

Stormen Alfrida fällde minst 500 000 skogskubikmeter skog visar Skogsstyrelsens första övergripande inventering. Hårdast drabbat är Stockholms län.
Se upp för granbarkborren i vår!

Se upp för granbarkborren i vår!

Allt tyder på att vi under 2019 får hantera omfattande angrepp av granbarkborren i södra Sverige. Nu är barkborrarna invintrade, men för att ligga steget före och kunna agera snabbt i vår kan du som skogsägare redan i vinter kartlägga områden i din skog där du upptäckt angrepp av barkborren.
Hannah Elversson – med passion för jakt

Hannah Elversson – med passion för jakt

​Jakten intresserar allt fler i Sverige. Hannah Elversson är en av dem som längtar efter att jaktsäsongen ska dra i gång. "Det är en speciell känsla av frihet blandat med spänning när man sitter där på jaktpasset hundra procent fokuserad och väntar", säger hon.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.
Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Virkesköpare till distrikt Falköping: Vill du bli en Sydvedare?

Sydved satsar framåt och söker nu två virkesköpare till områdena kring Tidaholm och Borås, inom distrikt Falköping.
Sommarjobba på Sydved sommaren 2019?

Vi söker sommarjobbare till Sydved!

Vill du jobba på Sydved i sommar? Nu söker vi ett antal sommarjobbare till våra distriktskontor. Ett jobb som kan ge dig värdefull erfarenhet och viktiga kontakter för framtiden.
Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydveds virkeschef går efter många år på företaget i pension efter sommaren 2019. Vi söker nu hans efterträdare. Rätt person ges en utvecklande roll med stora möjligheter att påverka verksamheten vid ett av landets mest intressanta skogsföretag.

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.