Sydved.se
Kunskap

 

 

Enkelt att deklarera fastigheten på nätet

Nu är det dags för den förenklade fastighetsdeklarationen av Sveriges alla skogs- och jordbruksfastigheter. Erik Rydelid på Skatteverket förordar att man deklarerar via nätet och uppmanar också skogsägarna att extra kontrollera uppgifterna om virkesförrådet.

Under 2014 ska alla skogs- och jordbruksfastigheter få ett nytt taxeringsvärde. Senast det skedde var 2011. I början av oktober får alla ägare av lantbruksfastigheter ett utskick med en deklarations­blankett eller förslag till fastighetstaxering. En stor majoritet får ett färdigt förslag som de bara behöver kontrollera och sedan godkänna.

Stämmer inte alla uppgifter kan man redan nu göra en rättelse, så kommer den med i beslutet som skickas ut i juni 2014. Om alla uppgifter är korrekta behöver man inte göra något alls; då blir uppgifterna i det utskickade förslaget grund för beslut om nytt taxeringsvärde. 

Erik Rydelid på Skatteverket förordar att man deklarerar via Skatteverkets e-tjänst "fastighetsdeklaration lantbruk".

– Vi har förbättrat e-tjänsten avsevärt så att den är mer användarvänlig. Jämfört med att deklarera på vanligt sätt, så går det fortare att deklarera via nätet samtidigt som det minskar risken för fel.

Det beror bland annat på att man i e-tjänsten har tillgång till information och hjälptexter. En annan fördel är att alla delägare får tillgång till de förtryckta uppgifterna.

– Kontrollera framför allt om de förtryckta uppgifterna om virkesförrådet stämmer. De baseras ju på den förra taxeringen 2011 plus att vi lägger till en beräknad tillväxt. Har du då under dessa år avverkat skog så måste ju uppgifterna justeras.

Det är viktigt att det blir korrekta uppgifter, då taxeringsvärdet används till en rad andra uppgifter; bland annat för försäkringar, kreditupplysningar och fastighetsvärdering. Till exempel är det viktigt att ha rätt virkesförråd när man värderar fastigheten inför ett  generationsskifte.
För att använda e-tjänsten måsta man ha e-legitimation, men en nyhet är att man via deklarationsombud kan använda e-tjänsten.

– Vem som helst kan vara ombud. Genom vår e-tjänst "Anmäla behörig person" kan man skicka in en ansökan om att bli deklarationsombud. Hanteringen av ärendet går snabbt och enkelt, försäkrar Erik Rydelid.

Deklarationen eller eventuella förändringar på förslaget ska sedan lämnas till Skatteverket senast 1 november 2013. Kontakta Skatteverkets kundtjänst på telefon 0771-567567 eller gå in på skv.se om det är något du undrar över.

Läs mer om skoglig ekonomi och juridik

Dela gärna artikeln

Just nu på Sydved.se
Ingen kan gallring som vi

Ingen kan gallring som vi

​Just nu har vi ett starkt erbjudande för din gallring. För mer informationom vilka fördelar det innebär i just din skog är du välkommen att vända dig direkt till din Sydvedare. Klicka på kartan överst på sidan så hittar du din Sydvedare.

Lek och artkunskap ska ge unga bättre skogskunskap

Lek och artkunskap ska ge unga bättre skogskunskap

​250 blivande förskollärare. Två dagar. Sex stationer. En bokskog. Det var minst sagt ett intensivt schema när branschorganisationen Skogen i Skolan testade ett nytt grepp för att nå framtidens pedagoger.

Sydved söker en logistiker

​Vill du jobba i en framtidsbransch i ett av landets mest intressanta skogsföretag? Trivs du med att ha många olika kontakter och uppskattar ett varierande och fartfyllt jobb? Då kanske du är vår nya logistiker!

Stora Enso och Gasum ingår samarbete om att göra förnybar energi av spillvatten.

Satsning på biogas på Nymölla: förnybar energi av spillvatten

​Stora Enso och energibolaget Gasum bygger en biogasanläggning vid Stora Ensos pappersbruk i Nymölla. Anläggningen kommer att förvandla brukets spillvatten till förnybar energi.

Sydved söker entreprenörer för avverkning.

Sydved söker entreprenörer för avverkning

​Sydved söker entreprenörer för avverkning i främst västra Blekinge. Avverkningarbetet i området avser gallring av barr och löv samt slutavverkning.

Allemansrätten

Vad vet du om allemansrätten?

​Med allemansrätten rör man sig fritt på annans mark – men den ställer också krav på att visa hänsyn både till djur och natur och till markägare. Vet du vad som gäller? Testa dig här!

Artikelbild

Nu är jakten i gång

Hösten börjar göra sitt intåg och i måndags drog älgjakten igång i de södra delarna av landet. I ett jaktlag i skogarna runt Älmhult är älgtjuren inte lovligt, men ett fotografi i farten förevigade händelsen.
Plocka trattkantareller och gör en krämig soppa.

Trattkantarellsoppa med ädelost

​Hittade du många trattkantareller i skogen? Då kan du göra denna underbara trattkantarellsoppa till familjen. Svampsoppan blir krämig och matig tack vare tomatpuré, grädde och ädelost som du rör ner före du serverar soppan toppad med persilja.

Föryngringsavverkning av tall

Föryngringsavverkning av tall

När cirkeln ska slutas och en tallskog föryngras måste man börja med att välja föryngringsmetod. Du väljer då mellan naturlig föryngring, frösådd eller plantering av täckrotplantor. Avvecklingen av tallbeståndet anpassas sen därefter.
Tänk långsiktigt – underhåll skogens näringskretslopp

Tänk långsiktigt – underhåll skogens näringskretslopp

​ I jordbruket är näringskompensering lika självklart som begreppet är okänt och outnyttjat i skogsbruket. Ändå har möjligheten funnits sedan början av 90 talet och Skogsstyrelsen rekommenderar att näringskompensering ska ske vid uttag av bioenergi. 

Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat med produktionsfokus och mat för jakten

Bläddra i Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till ett aktivt skogsbruk.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Fakta miljö och naturvård

Fakta miljö och naturvård

​Skogen måste brukas på ett långsiktigt och ansvarsfullt sätt för att vara värdefull även för framtida generationer. Sydved förespråkar ett hållbart skogsbruk där det råder en balans mellan miljö och produktion.

Instagram: En vacker höstdag i skogen
Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Julgransskötsel i Degeberga

Julgransskötsel i Degeberga

Efter ett distriktsmöte gjorde distikt Hässleholm ett studiebesök hos Gunnars Granar i Degeberga. Tillsammans träffade distriktet Gunnar Göthner och besökte hans julgransodling som går under namnet Gunnars granar.​

Skogsdag i Ebbehult utanför Nybro. Skogsskötsel i fokus.

Skogsskötsel i fokus på skogsdag i Ebbehult

​Skogsskötsel och spår av sommarens torka var ämnen som engagerade besökarna på skogsdagen i Ebbehult den 28 september.

Sydved på Instagram: Nu 1000 följare!

1000 följare på Sydveds Instagram

​Nu firar vi att Sydved har fått 1000 följare på Instagram. Ett stort tack till alla som följer oss!

Artikelbild

Höstbetraktelse: Ibland gör det vackra ont

​Sydvedaren Tina delar med sig av sin betraktelse om hösten, och livet. På fritiden skriver hon bland annat i tidskriften Populär Poesi.

Petit basset griffon vendéen

Petit basset griffon vendéen

​Stor jaktlust, mod och förkärlek för snår och buskage är några utmärkande drag för den strävhåriga lilla kaninjägaren från Frankrike.

På Lugnås utanför Mariestad: Nygallrat med produktionsfokus

Nygallrat med produktionsfokus i Lugnås

​Med starkt produktionsfokus och åtta kilometers strandgräns mot Vänern är gallringen strategiskt viktig på Sjöberg. Rätt gallrad, i rätt tid får granen en rejäl skjuts i tillväxten och goda chanser att klara de friska vindarna. Möt  skogsägarna som gallrar tidigt för att få stabila bestånd.