Sydved.se
Kunskap
Ett tufft arbete under tidspress

Ett tufft arbete under tidspress

Redan innan stormen Per var granbarkborren ett allvarligt hot för skogarna i Götaland. Ytterligare 12 miljoner kubikmeter yngelmaterial i skogarna förvärrar en redan pressad situation. Nu måste stormvirket och det redan barkborreskadade virket bort från skogarna innan sommaren.

Vi hade lämnat upparbetningen av stormen Gudrun bakom oss och stod inför nästa stora utmaning till följd av den stormiga januarinatten för närmare två år sedan – granbarkborren. Skogsstyrelsens uppgifter från i höstas visade att minst 1,5 miljoner kubikmeter levande skog redan har dödats av granbarkborren. Och sedan kom nästa slag, den kraftiga stormen Per, som nu gör att det finns mängder av perfekt yngelmaterial för granbarkborren utspritt över hela Götaland.  

Övervintring i träden

Tidigare har man trott att barkborren till stor del övervintrar nere i marken, men nya upptäckter från Sveriges Lantbruksuniversitet visar att 60–70 procent av granbarkborrarna i Götaland har övervintrat under barken i träden istället för i marken. Det betyder att man kan oskadliggöra dem under deras vintervila, genom att avverka angripna granar och transportera ut dessa ur skogen under vintern (sök- och plockmetod).

Upparbetning under tidspress

För att undvika katastrofala angrepp av granbarkborren under de närmaste åren är det nödvändigt att upparbeta och borttransportera allt stormvirke före sommaren.

Skogsstyrelsen har satt den 1 juli i år som tidsgräns för upparbetning och transport av stormvirket. Tidsgränsen kommer också att gälla skog som angrips under våren 2007.

För angripna träd från den senaste svärmningen 2006, som fortfarande har barken kvar, gäller att de måste tas om hand redan till mitten av april, det vill säga före nästa svärmning.

Träd som angrips under våren 2007 bör helst tas om hand inom två veckor. Då kan både föräldradjuren och avkomman oskadliggöras. Tar man bort dessa träd bort senare, inom sex till åtta veckor, oskadliggör man endast avkomman.

Inventera själv

Sydved uppmanar alla leverantörer som har möjlighet att själva inventera var man har stormfälld eller angripen skog, och sen ta kontakt med sin Sydvedare.

– Vi kan då planera avverkningarna, så att det blir så effektivt som möjligt. De angripna träden bör tas ut samtidigt som övriga vindfällen upparbetas på fastigheten. För att lyckas med bekämpningen av granbarkborren är det viktigt att alla skogsägare ser över sin skog och tar hand om eventuellt skadade träd. Du som bor långt från din fastighet kan kontakta din Sydvedare för rådgivning och hjälp, upplyser Leif Olofsson.

Fakta

Det finns risk att ytterligare mellan 1–60 miljoner kubikmeter levande skog dödas. Stormen Per har ytterligare ökat risken för framtida angrepp.

Vad avgör hur stora skadorna kan bli?

  • Hur stor mängd vindfällen som inte upparbetas och transporteras bort från bilväg före våren/för- sommaren.
  • Hur stor del av träden med granbarkborrar som fortfarande finns kvar vid svärmningen i maj.
  • Effekterna av bekämpningsåtgärderna.
  • Vädret under sommarhalvåret; en torr och varm sommar gynnar populationen.

Dela gärna artikeln

Just nu på Sydved.se
Ingen kan gallring som vi

Ingen kan gallring som vi

​Just nu har vi ett starkt erbjudande för din gallring. För mer informationom vilka fördelar det innebär i just din skog är du välkommen att vända dig direkt till din Sydvedare. Klicka på kartan överst på sidan så hittar du din Sydvedare.

Spotify hjälper oss förstå skogsindustrins digitalisering

Spotify hjälper oss förstå skogsindustrins digitalisering

​Den digitala omvandlingen som successivt förändrar vår vardag och vårt sätt att leva kan knappast ha undgått någon. Våra bankärenden blir digitala, samtidigt som vi anammar musik- och underhållningstjänster som Spotify och Netflix. På Sydved finns Frida Magnusdotter Ivarsson som genomför ett forskningsprojekt om digitalisering och svensk skogsindustri.

Sydved söker en logistiker

​Vill du jobba i en framtidsbransch i ett av landets mest intressanta skogsföretag? Trivs du med att ha många olika kontakter och uppskattar ett varierande och fartfyllt jobb? Då kanske du är vår nya logistiker!

Sydved söker entreprenörer för avverkning.

Sydved söker entreprenörer för avverkning

​Sydved söker entreprenörer för avverkning i främst västra Blekinge. Avverkningarbetet i området avser gallring av barr och löv samt slutavverkning.

Artikelbild

Byggnadsvård – hämta materialet från din egen skog

​Trä är byggnadsmaterialet för alla tider – och byggnadsvårdarens bästa vän. Nya träfiberbaserade isoleringsmaterial gör det lätt att renovera smart och hållbart. Och brädorna till panel och golv hämtas förstås ur egen skog. Det är lättare än du tror!

Artikelbild

Nu är jakten i gång

Hösten börjar göra sitt intåg och i måndags drog älgjakten igång i de södra delarna av landet. I ett jaktlag i skogarna runt Älmhult är älgtjuren inte lovligt, men ett fotografi i farten förevigade händelsen.
Inspiration Viltkorv i bröd med rökig majonnäs

Viltkorv i bröd med rökig majonnäs

​Det enkla är det goda! Och enklast av allt är korv med bröd! Gärna serverad vid en eld utomhus. Briljera lite extra i vinter och bjud på viltkorv med raffinerat rustika tillbehör, som inlagd kål, rökig majonnäs och rostad scharlottenlök.

Så planerar du din andragallring

Så planerar du din andragallring

Allt för många skogsägare väntar för länge med andra gallringen. När den väl blir av har tillväxten ofta tagit stryk och stormkänsligheten ökat. Den som planerar sin andragallring i god tid har allt att vinna. Bra netto, hög gagnvirkesproduktion och en skog som står stadigt. Kom i gång med hela gallringsprogrammet i tid!

Tänk långsiktigt - underhåll skogens näringskretslopp

Tänk långsiktigt - underhåll skogens näringskretslopp

​ I jordbruket är näringskompensering lika självklart som begreppet är okänt och outnyttjat i skogsbruket. Ändå har möjligheten funnits sedan början av 90 talet och Skogsstyrelsen rekommenderar att näringskompensering ska ske vid uttag av bioenergi. 

Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat med produktionsfokus och mat för jakten

Bläddra i Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till ett aktivt skogsbruk.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Kunskap Fakta gallring

Fakta gallring

​Gallring är den viktigaste åtgärden du kan göra i skogen. Genom att ta ut svaga och skadade träd och koncentrera tillväxten till de mest kvalitativa stammarna skapar du ett värdefullt bestånd. Dessutom kan du göra lönsamma virkesuttag flera gånger under skogens omloppstid.

Instagram: En vacker höstdag i skogen
Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Julgransskötsel i Degeberga

Julgransskötsel i Degeberga

Efter ett distriktsmöte gjorde distikt Hässleholm ett studiebesök hos Gunnars Granar i Degeberga. Tillsammans träffade distriktet Gunnar Göthner och besökte hans julgransodling som går under namnet Gunnars granar.​

Skogsdag i Ebbehult utanför Nybro. Skogsskötsel i fokus.

Skogsskötsel i fokus på skogsdag i Ebbehult

​Skogsskötsel och spår av sommarens torka var ämnen som engagerade besökarna på skogsdagen i Ebbehult den 28 september.

Sydved på Instagram: Nu 1000 följare!

1000 följare på Sydveds Instagram

​Nu firar vi att Sydved har fått 1000 följare på Instagram. Ett stort tack till alla som följer oss!

Artikelbild

Höstbetraktelse: Ibland gör det vackra ont

​Sydvedaren Tina delar med sig av sin betraktelse om hösten, och livet. På fritiden skriver hon bland annat i tidskriften Populär Poesi.

Spillkråka

Spillkråka

​Vår största hackspett spillkråkan är med sin svarta fjäderdräkt och klarröda hjässa lätt att känna igen. Trumningarna på våren är kraftfulla och kan höras på flera kilometers avstånd.

På Lugnås utanför Mariestad: Nygallrat med produktionsfokus

Nygallrat med produktionsfokus i Lugnås

​Med starkt produktionsfokus och åtta kilometers strandgräns mot Vänern är gallringen strategiskt viktig på Sjöberg. Rätt gallrad, i rätt tid får granen en rejäl skjuts i tillväxten och goda chanser att klara de friska vindarna. Möt  skogsägarna som gallrar tidigt för att få stabila bestånd.

Spotify hjälper oss förstå skogsindustrins digitalisering

Spotify hjälper oss förstå skogsindustrins digitalisering

​Den digitala omvandlingen som successivt förändrar vår vardag och vårt sätt att leva kan knappast ha undgått någon. Våra bankärenden blir digitala, samtidigt som vi anammar musik- och underhållningstjänster som Spotify och Netflix. På Sydved finns Frida Magnusdotter Ivarsson som genomför ett forskningsprojekt om digitalisering och svensk skogsindustri.