Sydved.se
Kunskap
Ett tufft arbete under tidspress

Ett tufft arbete under tidspress

Redan innan stormen Per var granbarkborren ett allvarligt hot för skogarna i Götaland. Ytterligare 12 miljoner kubikmeter yngelmaterial i skogarna förvärrar en redan pressad situation. Nu måste stormvirket och det redan barkborreskadade virket bort från skogarna innan sommaren.

Vi hade lämnat upparbetningen av stormen Gudrun bakom oss och stod inför nästa stora utmaning till följd av den stormiga januarinatten för närmare två år sedan – granbarkborren. Skogsstyrelsens uppgifter från i höstas visade att minst 1,5 miljoner kubikmeter levande skog redan har dödats av granbarkborren. Och sedan kom nästa slag, den kraftiga stormen Per, som nu gör att det finns mängder av perfekt yngelmaterial för granbarkborren utspritt över hela Götaland.  

Övervintring i träden

Tidigare har man trott att barkborren till stor del övervintrar nere i marken, men nya upptäckter från Sveriges Lantbruksuniversitet visar att 60–70 procent av granbarkborrarna i Götaland har övervintrat under barken i träden istället för i marken. Det betyder att man kan oskadliggöra dem under deras vintervila, genom att avverka angripna granar och transportera ut dessa ur skogen under vintern (sök- och plockmetod).

Upparbetning under tidspress

För att undvika katastrofala angrepp av granbarkborren under de närmaste åren är det nödvändigt att upparbeta och borttransportera allt stormvirke före sommaren.

Skogsstyrelsen har satt den 1 juli i år som tidsgräns för upparbetning och transport av stormvirket. Tidsgränsen kommer också att gälla skog som angrips under våren 2007.

För angripna träd från den senaste svärmningen 2006, som fortfarande har barken kvar, gäller att de måste tas om hand redan till mitten av april, det vill säga före nästa svärmning.

Träd som angrips under våren 2007 bör helst tas om hand inom två veckor. Då kan både föräldradjuren och avkomman oskadliggöras. Tar man bort dessa träd bort senare, inom sex till åtta veckor, oskadliggör man endast avkomman.

Inventera själv

Sydved uppmanar alla leverantörer som har möjlighet att själva inventera var man har stormfälld eller angripen skog, och sen ta kontakt med sin Sydvedare.

– Vi kan då planera avverkningarna, så att det blir så effektivt som möjligt. De angripna träden bör tas ut samtidigt som övriga vindfällen upparbetas på fastigheten. För att lyckas med bekämpningen av granbarkborren är det viktigt att alla skogsägare ser över sin skog och tar hand om eventuellt skadade träd. Du som bor långt från din fastighet kan kontakta din Sydvedare för rådgivning och hjälp, upplyser Leif Olofsson.

Fakta

Det finns risk att ytterligare mellan 1–60 miljoner kubikmeter levande skog dödas. Stormen Per har ytterligare ökat risken för framtida angrepp.

Vad avgör hur stora skadorna kan bli?

  • Hur stor mängd vindfällen som inte upparbetas och transporteras bort från bilväg före våren/för- sommaren.
  • Hur stor del av träden med granbarkborrar som fortfarande finns kvar vid svärmningen i maj.
  • Effekterna av bekämpningsåtgärderna.
  • Vädret under sommarhalvåret; en torr och varm sommar gynnar populationen.

Dela gärna artikeln

Just nu på Sydved.se
Artikelbild

Nygallrat utanför Brösarp

Gyllebo Skogsentreprenad har gjort en tredje gallring i ett tallbestånd utanför Brösarp.
Ny trend: Nu återupptäcker vi utflykten

Ny trend: Nu återupptäcker vi utflykten

​Under 2000-talet har allt färre svenskar rört sig i skog och mark. Men nu vänder trenden. Friluftsfrämjandet noterar en rekordökning i medlemsantalet och barnen står på kö till Skogsmulle. Det är dags att återupptäcka utflykten!

Nya maskiner hos Persson Skog i Virserum

Nya maskiner hos Persson Skog i Virserum

Under 2018 har Persson Skog & Trädgård med bas i Virserum investerat i nyare maskiner. Det har gjort att produktionskapaciteten ökat avsevärt, och för att klara det så investerade man även i en ny skotare.
Vill du gå en grundkurs i att äga skog?

Vill du gå en grundkurs i att äga skog?

Vill du få en större inblick i ditt skogsägande? Då kan du passa på och gå en grundkurs i att äga skog. Sydveds Fredrik Samuelsson är en av föredragshållarna under fem innehållsrika sommardagar i Hjortseryd.
Älgryggbiff med syltade kantareller och madeirasås

Älgryggbiff med syltade kantareller och madeirasås

​Här bjuder vi på en festlig rätt som passar alldeles utmärkt till nyårsfirandet eller till någon annan av helgerna.

Full fart på virkestransporterna!

Full fart på virkestransporterna!

En av Skogslogistiks timmerbilar lastar bok i det härliga vintervädret.
Minst 500 000 skogskubikmeter fälldes av Alfrida

Minst 500 000 skogskubikmeter fälldes av Alfrida

Stormen Alfrida fällde minst 500 000 skogskubikmeter skog visar Skogsstyrelsens första övergripande inventering. Hårdast drabbat är Stockholms län.
Se upp för granbarkborren i vår!

Se upp för granbarkborren i vår!

Allt tyder på att vi under 2019 får hantera omfattande angrepp av granbarkborren i södra Sverige. Nu är barkborrarna invintrade, men för att ligga steget före och kunna agera snabbt i vår kan du som skogsägare redan i vinter kartlägga områden i din skog där du upptäckt angrepp av barkborren.
Hannah Elversson – med passion för jakt

Hannah Elversson – med passion för jakt

​Jakten intresserar allt fler i Sverige. Hannah Elversson är en av dem som längtar efter att jaktsäsongen ska dra i gång. "Det är en speciell känsla av frihet blandat med spänning när man sitter där på jaktpasset hundra procent fokuserad och väntar", säger hon.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.
Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Virkesköpare till distrikt Falköping: Vill du bli en Sydvedare?

Sydved satsar framåt och söker nu två virkesköpare till områdena kring Tidaholm och Borås, inom distrikt Falköping.
Sommarjobba på Sydved sommaren 2019?

Vi söker sommarjobbare till Sydved!

Vill du jobba på Sydved i sommar? Nu söker vi ett antal sommarjobbare till våra distriktskontor. Ett jobb som kan ge dig värdefull erfarenhet och viktiga kontakter för framtiden.
Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydveds virkeschef går efter många år på företaget i pension efter sommaren 2019. Vi söker nu hans efterträdare. Rätt person ges en utvecklande roll med stora möjligheter att påverka verksamheten vid ett av landets mest intressanta skogsföretag.

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.