Sydved.se
Kunskap
Här får du en guide till några av de vanligaste måtten i skogen.

Har du koll på måtten i skogen?

Det finns gott om skogliga mått, både på träden i skogen och på avverkad skog. Här får du en enkel guide till några av de vanligaste!

I skogen

Hektar – en yta i skogen

Används för att ange storleken på en yta i skogen. Ett hektar är 100×100 meter (eller 10000 kvadratmeter). Storlek på skogsfastigheter anges i hektar.

Skogskubikmeter – mått på stående skog

Skogskubikmeter (m3sk). Ett mått på den växande stående skogen. Trädets volym, utan grenar och ovanför det tänkta stubbskäret. Barken och toppen av trädet räknas med. Används till exempel vid inventering av skog till en skogsbruksplan.

 

När träden har avverkats

Fastkubikmeter – verklig volym på stocken

Fastkubikmeter under bark (m3fub). Här beräknas den verkliga vedvolymen. Toppen av trädet, grenarna och barken räknas inte med. Används vid all handel med massaved och även för sågtimmer.

fastkubikmeter.jpg 

Toppkubikmeter – en cylinder av stocken

Toppkubikmeter (m3to). Volymen på en kvistad stock, när man utgår från en cylinder med toppens diameter (mäts 10 cm från toppändan). Ett vanligt mått för att mäta sågtimmer.

toppkubikmeter.jpg 

Stjälpt – för skogsbränsle

Kubikmeter stjälpt mått (m³s). Ett mått för att mäta skogsbränsle. Volymen av till exempel flis och spån, mätt i olika transportkärl eller högar. Anger materialets yttre volym. Flistransportörer räknar med stjälpt mått när de lastar sina fordon. Nu väger man ofta flisen och beräknar torrsubstanshalten genom provtagning i lasset.

Travat – för brasved

Kubikmeter travat mått (m³t). Ett mått som bland annat används för handel med brasved. Virkestravens bredd, höjd och längd multipliceras. I volymen ingår också luften mellan veden.

Omvandlingstabell

Virkeshandel görs inte bara mellan skogsföretag som Sydved, och enskilda skogsägare, utan också sågverk kan vara inblandade i en affär. I virkesredovisningen kan det därför förekomma att en affär som gjorts upp i fastkubikmeter redovisas på annat sätt. Det finns då omvandlingstabeller som man kan använda för att kunna jämföra siffrorna.

Läs mer om att sälja virke

​Omräkningstal skogliga mått

På Skogsstyrelsens hemsida finns en tabell med omräkningstal för omvandling mellan olika volymenheter.

 

 

 

Dela gärna artikeln

Just nu på Sydved.se
Virkesköpare till områdena kring Tidaholm och Borås sökes.

Virkesköpare till distrikt Falköping: Vill du bli en Sydvedare?

Sydved satsar framåt och söker nu två virkesköpare till områdena kring Tidaholm och Borås, inom distrikt Falköping.
Föryngringsavverkning av tall

Föryngringsavverkning av tall

När cirkeln ska slutas och en tallskog föryngras måste man börja med att välja föryngringsmetod. Du väljer då mellan naturlig föryngring, frösådd eller plantering av täckrotplantor. Avvecklingen av tallbeståndet anpassas sen därefter.
Decemberljus som lyser upp i skogen

Decemberljus som lyser upp i skogen

Decemberljus i decembermörkret.
Skogskväll i Skavböke bygdegård

Marknad och biokomposit på skogskväll i Skavböke bygdegård

I veckan som gick anordnade Swedbank en skogskväll i Skavböke bygdegård strax norr om Oskarström. Sydved var på plats och informerade om både biokomposit och om läget på marknaden.
Skogsbränsle från liten avverkning värmer 3 - 4 villor

Skogsbränsle från liten avverkning värmer 3-4 villor

Fler och fler skogsägare tar ut grot, grenar och toppar, när de slutavverkar i sin skog. En förhållandevis liten avverkning kan ge en stor mängd energi.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.
Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.
Älggulasch med rönnbär, timjan och kummin

Älggulasch med rönnbär, timjan och kummin

​En bra gryta som alltid går hem. Precis som en traditionell gulasch smakar den här rätten mycket kummin, men den har också smak av rönnbär, rökt paprika och timjan. Servera med en klick krämigt och ett långjäst bröd.

Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat med produktionsfokus och mat för jakten

Bläddra i Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till ett aktivt skogsbruk.

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Snart en ny Ecolog 574 i skogarna kring Hultsfred

Snart en ny Ecolog 574 i skogarna kring Hultsfred

Persson Skog & Trädgård i Virserum har investerat i en ny allroundskotare, en Ecolog 574. Det är en skotare som passar utmärkt till både gallring och slutavverkning.
Fakta miljö och naturvård

Fakta miljö och naturvård

​Skogen måste brukas på ett långsiktigt och ansvarsfullt sätt för att vara värdefull även för framtida generationer. Sydved förespråkar ett hållbart skogsbruk där det råder en balans mellan miljö och produktion.

Planera för vårplantering

Förberedelser inför vårens planteringar

Förberedelserna inför vårens planteringar är igång. Markberedarna kör så mycket de bara kan för hinna med alla hyggen som skall planteras till våren.
Skogshare

Skogshare

​Skogsharen är skogens sprinter och kan komma upp i hastigheter på 70 km/h om en fara hotar. Bäst trivs skogsharen i gran- eller björkskogar med växlande vegetation, där den kan få både föda och skydd mot sina fiender.

Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Skogslandet Sverige

Skogslandet Sverige

Vi bor i ett land med mycket skog. Halva Sveriges landyta, det vill säga runt 23 miljoner hektar är skog. Det finns ca privata 328 000 skogsägare i Sverige som tillsammans äger ca 12 miljoner hektar, den andra halvan ägs av skogsbolag och staten.

Artikelbild

Byggnadsvård – hämta materialet från din egen skog

​Trä är byggnadsmaterialet för alla tider – och byggnadsvårdarens bästa vän. Nya träfiberbaserade isoleringsmaterial gör det lätt att renovera smart och hållbart. Och brädorna till panel och golv hämtas förstås ur egen skog. Det är lättare än du tror!

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.