Sydved.se
Kunskap
Momsredovisningen senareläggs för skogsägare

Momsredovisningen senareläggs för skogsägare

​Regeringen vill senarelägga momsredovisningen för de som redovisar momsen årsvis. Det betyder att momsredovisningen flyttas fram till 12 maj, strax efter det att inkomstdeklarationen ska vara lämnad. Ett förslag som förenklar för många skogsägare.

Den nya skatteförfarandelagen, som gäller från och med år 2012, innebar att att alla enskilda näringsidkare som redovisar moms en gång per år skulle ha lämnat in momsdeklarationen den 26 februari och inkomstdeklarationen den 2 maj.

Momsdeklaration flyttas fram

Efter påtryckningar från bland annat LRF och Sveriges Redovisningskonsulters Förbund, SRF, föreslår nu regeringen att lagen ändras så att tidpunkten för momsdeklarationen och inkomstdeklarationen samordnas.

Förslaget är att momsdeklarationen flyttas fram till 12 maj, medan inkomstdeklaration ska vara lämnad senast 2 maj som tidigare. För juridiska personer som aktiebolag och handelsbolag gäller andra tidpunkter för avlämnande av momsdeklaration.

Det här innebär att de flesta privatpersoner som är skogsägare kan fortsätta göra bokslut, deklaration och momsredovisning samtidigt, vilket underlättar administrationen och förenklar för många.

Separat momsdeklaration

En nyhet för i år är att man nu ska upprätta och lämna en separat momsdeklaration. Tidigare år har de flesta kunnat deklarera momsen direkt i inkomstdeklarationen.

Liksom tidigare kan man få anstånd (skjuta fram tidpunkten) med att lämna inkomst- och momsdeklaration. Dock krävs ett godtagbart skäl, ett sådant exempel är byråanstånd för den som anlitar extern deklarationshjälp.

Börja i tid!

Per Larsson, redovisningsansvarig på Sydved, säger att senareläggningen av momsdeklarationen kommer att underlätta för många skogsägare. Samtidigt vill han understryka vikten av att påbörja bokföringen i god tid så att deklarationerna kan upprättas och avlämnas på ett tillförlitligt sätt.

De nya reglerna för momsdeklaration tillämpas för moms­deklarationer som ska avlämnas efter 1 januari 2014.

Om man vill kontrollera sin momsregistrering eller har några frågor kring momshantering i övrigt, kan man kontakta Skatteverket på telefon 0771-567 567.

Läs mer om skoglig ekonomi och juridik

Dela gärna artikeln

Just nu på Sydved.se

Virkesköpare till distrikt Falköping: Vill du bli en Sydvedare?

Sydved satsar framåt och söker nu två virkesköpare till områdena kring Tidaholm och Borås, inom distrikt Falköping.
Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Bästa kollen på din skog får du med en skogsbruksplan. Ett smart verktyg för dig som vill bedriva ett aktivt skogsbruk.
Vid jägarbrasan i blek decembersol

Vid jägarbrasan i blek decembersol

Dagarna blir allt kortare och det känns viktigt att ta vara på varje solglimt i december. För den frilufts- och jaktintresserade är det mycket värt att kunna fånga dagen och njuta av en stunds småviltsjakt nu när jakten på högvilt börjar klinga ut.
Udda träd i skogarna kring Kalmar

Udda träd i skogarna kring Kalmar

​Ibland händer det, när vi är ute och tittar på skog eller planerar för skogliga åtgärder, att vi stöter på träd som avviker från det normala.
Föryngringsavverkning av tall

Föryngringsavverkning av tall

När cirkeln ska slutas och en tallskog föryngras måste man börja med att välja föryngringsmetod. Du väljer då mellan naturlig föryngring, frösådd eller plantering av täckrotplantor. Avvecklingen av tallbeståndet anpassas sen därefter.
Skogsbränsle från liten avverkning värmer 3 - 4 villor

Skogsbränsle från liten avverkning värmer 3-4 villor

Fler och fler skogsägare tar ut grot, grenar och toppar, när de slutavverkar i sin skog. En förhållandevis liten avverkning kan ge en stor mängd energi.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.
Älggulasch med rönnbär, timjan och kummin

Älggulasch med rönnbär, timjan och kummin

​En bra gryta som alltid går hem. Precis som en traditionell gulasch smakar den här rätten mycket kummin, men den har också smak av rönnbär, rökt paprika och timjan. Servera med en klick krämigt och ett långjäst bröd.

Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat med produktionsfokus och mat för jakten

Bläddra i Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till ett aktivt skogsbruk.

Nyheter nära dig

Hämtar in nyheter...

Fler nyheter​​​​​​

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Fakta miljö och naturvård

Fakta miljö och naturvård

​Skogen måste brukas på ett långsiktigt och ansvarsfullt sätt för att vara värdefull även för framtida generationer. Sydved förespråkar ett hållbart skogsbruk där det råder en balans mellan miljö och produktion.

Skogshare

Skogshare

​Skogsharen är skogens sprinter och kan komma upp i hastigheter på 70 km/h om en fara hotar. Bäst trivs skogsharen i gran- eller björkskogar med växlande vegetation, där den kan få både föda och skydd mot sina fiender.

Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Decemberljus som lyser upp i skogen

Decemberljus som lyser upp i skogen

Decemberljus i decembermörkret.
Skogslandet Sverige

Skogslandet Sverige

Vi bor i ett land med mycket skog. Halva Sveriges landyta, det vill säga runt 23 miljoner hektar är skog. Det finns ca privata 328 000 skogsägare i Sverige som tillsammans äger ca 12 miljoner hektar, den andra halvan ägs av skogsbolag och staten.

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.

Artikelbild

Byggnadsvård – hämta materialet från din egen skog

​Trä är byggnadsmaterialet för alla tider – och byggnadsvårdarens bästa vän. Nya träfiberbaserade isoleringsmaterial gör det lätt att renovera smart och hållbart. Och brädorna till panel och golv hämtas förstås ur egen skog. Det är lättare än du tror!