Sydved.se
Kunskap
Artikelbild

Skogsriket Sverige

Även om regeringens handlingsplan «Skogsriket – med värden för världen» innehåller få konkreta mål är det ändå mycket positivt att regeringen uppmärksammar skogsnäringen. Skogsriket är en bra grund för en fortsatt utveckling av idéer och förslag inom näringen – och det finns alla skäl till att välkomna initiativet!

Ledare

Sverige är ett skogsland! I stort sett alla svenskar har på något sätt en relation till skogen. Skogsnäringen är landets största exportbransch och det sammanlagda exportvärdet av produkterna från skogen uppgår till nästan 130 miljarder kronor. Sammanlagt arbetar över 100000 människor i näringen. De som brukar skogen eller är aktiva inom skogsindustrin är oftast medvetna om sektorns stora ekonomiska betydelse, medan andra i första hand ser skogens värde i form av möjligheterna till rekreation och friluftsliv.

Vision för skogen

Sverige har skapat en egen «svensk modell» för skogsbruk där skogsägarna ges en stor frihet under ansvar. Det innebär att varje skogsägare inom skogsvårdslagens ram har frihet att sätta upp sina egna mål för skogsbruket, men det innebär samtidigt ett ansvar för att göra rimliga avvägningar mellan de enligt lagen jämställda skogspolitiska målen för produktion och miljö.

För några veckor sedan presenterade regeringen genom Landsbygdsdepartementet en uppföljare till «Matriket», och den här gången handlar handlingsplanen om «Skogsriket – med värden för världen».

Skogsriket är snarare en vision för hur skogens olika värden kan utvecklas än en konkret handlingsplan. Utgångspunkten för denna är ett fortsatt långsiktigt, hållbart brukande samtidigt som de båda skogspolitiska huvudmålen uppfylls. Skogsriket har fyra grenar i form av hållbart brukande, förädling och innovation, upplevelser och rekreation samt Sverige i världen.

Bred dialog om miljöhänsyn

Det hållbara brukandet handlar bland annat om att skogsmarkens produktionsförmåga, den biologiska mångfalden och den genetiska variationen i skogen ska bevaras.

Under senare tid har skogsbrukets förmåga att leva upp till acceptabla miljöhänsyn ifrågasatts med utgångspunkt från Skogsstyrelsens uppföljningar genom så kallad polytax. Trots att fler träd lämnas på föryngringsytorna än vad lagen kräver anger polytaxuppföljningarna att miljöhänsynen vid avverkningar i alltför många fall är otillfredsställande. Eftersom dessa resultat och slutsatser inte alls överensstämmer med de ofta ambitiösa företagsinterna uppföljningarna av miljöhänsyn tyder detta på otydlighet och olika tolkningar av målbilderna för hur god miljöhänsyn ska se ut.

För att bland annat klara ut orsakerna till avvikelserna och för att gemensamt diskutera hur uppföljningssystemen kan utgöra en gemensam grund för en fortsatt utvecklings- och lärprocess har Skogsstyrelsen bjudit in till en bred dialog med skogssektorn. Ett bra och helt nödvändigt initiativ!

Sprida den svenska modellen

Förädling och innovation handlar om att produktionsvärdet på skogsråvaror ska öka, bland annat genom att satsa på en högteknologisk nisch som tar fram nya material från skogen. Men det handlar också om att vidareutveckla ett klimatsmart byggande genom till exempel flervåningshus och offentliga byggnader av trä. För att stärka företagandet inom sektorn utser Landsbygdsdepartementet så kallade bransch-ambassadörer. Arbetet med att förenkla alla krångliga regelverk fortsätter också.

Grenen upplevelser och rekreation handlar om att utveckla den svenska skogens unika värden i form av till exempel jakt- och viltvård, friluftsliv och sportfiske.

Med Sverige i världen vill regeringen sprida kunskap om den svenska modellen och om hållbart skogsbruk. Här har man också en konkret ambition; att den svenska skogssektorn bör kunna öka exporten av skogsprodukter och tekniskt kunnande med 20 procent till år 2020.

Även om handlingsplanen innehåller få konkreta mål är det ändå mycket positivt att regeringen med Skogsriket uppmärksammar skogsnäringen, och lägger en grund för en fortsatt utveckling av idéer och förslag inom näringen. Det finns alla skäl till att välkomna initiativet!

Leif Olofsson, VD Sydved

«En konkret ambition är att den svenska skogssektorn bör kunna öka exporten av skogsprodukter och tekniskt kunnande med 20 procent till år 2020.»  

Dela gärna artikeln

Just nu på Sydved.se
Kunskap Så planerar du din andragallring

Så planerar du din andragallring

Allt för många skogsägare väntar för länge med andra gallringen. När den väl blir av har tillväxten ofta tagit stryk och stormkänsligheten ökat. Den som planerar sin andragallring i god tid har allt att vinna. Bra netto, hög gagnvirkesproduktion och en skog som står stadigt. Kom i gång med hela gallringsprogrammet i tid!

Inspiration Lördagsgodis på Häradsköp

Lördagsgodis på Häradsköp

Tre generationer Gärskog på Häradsköp Gård söder om Skillingaryd. Gården är ett levande KRAV-certifierat lantbruk med ekologisk mjölk- och köttproduktion, gårdsbutik och skogsbruk.

Möt Sydved Här är de motormanuella huggarna som slår skördaren

Här är de motormanuella huggarna som slår skördaren

​Det finns få professionella motormanuella huggare kvar i Sverige, men efterfrågan är stor.  Stefan Johnsson och Matti Hänninen tillhör proffsen, och har arbetat tillsammans i över 30 år.

Möt Sydved Hur påverkas egentligen träden av torkan?

Hur påverkas egentligen träden av torkan?

​En rekordvarm maj månad har ökat brandrisken i våra skogar, men också skogens välmående i allmänhet påverkas av väderleken.

Inspiration Nygallrat i Mörkhult - Gott och blandat

Nygallrat i Mörkhult – gott och blandat

​När man är van att hugga själv, så tänker man efter både en och två gånger innan man släpper in nytt folk i sin skog. Men för Anna-Lena Påhlsson i Mörkhult norr om Laholm blev vårens gallring en positiv upplevelse. "Jag var lite orolig när maskinen kom. Men när jag hade pratat med Peter och Jan-Christer så släppte det. De tänkte precis som jag – och det kändes tryggt."

Inspiration Abborren – tydliga ränder och taggiga fenor

Abborren – tydliga ränder och taggiga fenor

​Praktfull med sina tydliga ränder och taggiga fenor. Enligt sägnen fick abborren sin vackra teckning när Sankte Per tappade sina nycklar i en damm och abborren vägrade hjälpa till att ta upp dem. De andra fiskarna blev då så arga att de randade (slog) abborren så hårt att ränderna sitter i än idag.

Inspiration Prylarna för sommarjobbet i din skog

Prylarna för sommarjobbet i din skog

​Dygnets ljusa timmar blir fler. Med det ökar också lusten att göra dagsverken. Här har vi samlat produkter för dig som laddar för att jobba på den egna gården, i den egna skogen och vill ha det senaste för sommarens pass.

Kunskap Artikelbild

Snytbaggeskydd: mekaniska skydd ersätter kemisk behandling

​Har du en FSC® (C015573)-certifierad fastighet? Kom då ihåg att 2018 är sista året som
det är tillåtet att sätta kemiskt behandlade plantor.

Möt Sydved Ny gallringsskördare hos Vidigssons skogsavverkningar

Ny gallringsskördare hos Vidigssons skogsavverkningar

​Lagom till midsommar anlände Vidigssons skogsavverkningars nya skördare till skogen och måndag morgon kunde den starta upp sitt första gallringsuppdrag. Den nya skördaren är en John Deere 1070G. Maskinens hemområde kommer att vara i skogarna runt Hallaryd och Osby, i gränstrakterna mellan Skåne och Småland.

Möt Sydved Smygpremiär på den nya lastbilshuggen utanför Växjö

Smygpremiär på den nya lastbilshuggen utanför Växjö

​Distrikt Älmhults och Stora Enso Bioenergis flisentreprenör Skabe flis AB har under senaste veckan provkört den nya lastbilshuggen i trakterna runt Växjö.

Möt Sydved Tävling: Fota din skogskoja!

Tävling: Fota din skogskoja!

I skogen finns det många olika skogskojor, byggda av både barn och vuxna. Nu kan du tävla med din skogskoja i vår "kojtävling". Skicka in ditt bidrag och var med i utlottningen av en termos och två träkåsor.

Möt Sydved Johan Olsson förstärker distrikt Älmhult

Johan Olsson förstärker distrikt Kalmar

​Johan Olsson är ny inköpare på distrikt Kalmar. Kontakta gärna Johan om du har skogliga frågor eller vill att han kommer ut till dig och din fastighet.

Inspiration Vanilshjärtan med jordgubbar

Vaniljhjärtan med jordgubbar

​Vill du överraska din käresta med något gott kan du pröva vårt enkla men festliga recept på vaniljhjärtan fyllda med bär eller frukt.

Möt Sydved Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Digital innovationskraft och unikt gallringsläge i Aktivt Skogsbruk

Bläddra och läs i sommarnumret av Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till att bedriva ett aktivt skogsbruk.

Min skog – dina personliga sidor
Kunskap Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Därför Sydved Vill du bli inköpare i Ljungby och Värnamo kommun?

Vill du bli inköpare i Ljungby och Värnamo kommun?

Sydved satsar framåt och söker en utåtriktad virkesinköpare i främst Kronobergs län. Inköpsområdet omfattar delar av Ljungby kommun och Värnamo kommun.
Vill du jobba på Sydved?
Kunskap Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Möt Sydved Ett rådjurskid.

Oväntat möte med storögt rådjurskid

​Sydvedaren Josef Karlsson gjorde en gullig upptäckt på ett besök i Bredaryd. När han promenerade runt och inventerade plantor fick han plötsligt syn på ett ensamt rådjurskid som låg en bit bort.

Kunskap Fakta skogsbruk

Fakta skogsbruk

Ett aktivt skogsbruk skapar en värdefull skog. Här får du grundläggande fakta om viktiga åtgärder i din skog.

Registrera dig för Sydveds nyhetsbrev!
Inspiration Påfågelöga

Påfågelöga

​Med sin djupa, brunröda färg och vackra blå ögonfläckar på vingarnas ovansidor kan
påfågelöga inte förväxlas med någon annan svensk fjäril. "Ögonen" har dessutom en viktig funktion i att skrämma bort eventuella angripare.

Möt Sydved Älgkalvar på väg

Älgkalvar på väg

​Full fart i skogen – och på skogsvägarna. Sydvedare Tobias Pettersson mötte häromdagen den här orädda älgfamiljen.

Därför Sydved Distrikt Falköping söker en skogsbruksplanläggare

Distrikt Falköping söker en skogsbruksplanläggare

​Sydveds distrikt Falköping söker nu en självständig och målinriktad skogsbruksplanläggare.

Kunskap Fakta föryngringsavverkning

Fakta slutavverkning

Slutavverkningen är åtgärden som ger störst intäkter från skogsbruket. Det är nu du skördar allt arbete och alla pengar som har investerats i din skog under många år. Kunniga och erfarna avverkningslag använder effektiva metoder för avverkning i din skog. Det gör att vi kan garantera hög kvalitet på det utförda arbetet.

Inspiration Skogsråvara förnyar skönhetsindustrin

Skogsråvara förnyar skönhetsindustrin

​Krossad tallbark, björksav och sprängticka är bärande ingredienser när nya, innovativa hudvårdsprodukter ska utvecklas. Det finska beautyföretaget Lumene har valt skogen som sin skönhetskälla – och hämtar råvaran direkt från massaindustrin.

Därför Sydved GDPR på Sydved

GDPR på Sydved

​I slutet av maj 2018 började den nya dataskyddsförordningen, GDPR, att gälla. Här läser du om Sydved och GDPR.

Kunskap Spotify hjälper oss förstå skogsindustrins digitalisering

Spotify hjälper oss förstå skogsindustrins digitalisering

​Den digitala omvandlingen som successivt förändrar vår vardag och vårt sätt att leva kan knappast ha undgått någon. Våra bankärenden blir digitala, samtidigt som vi anammar musik- och underhållningstjänster som Spotify och Netflix. På Sydved finns Frida Magnusdotter Ivarsson som genomför ett forskningsprojekt om digitalisering och svensk skogsindustri.

Möt Sydved Följ Sydved på Instagram!

Följ Sydved på Instagram!

​Nu kan du följa Sydved på Instagram.

Kunskap Så här höjer vi nettot

Så höjer vi nettot i gallringen

Lägre kostnader för Sydved och entreprenören innebär högre netton för skogsägaren. Så höjer vi nettot på gallringen i framtiden.

Möt Sydved Vill du beställa trycksaker från Sydved?

Beställ trycksaker

Vill du beställa trycksaker från Sydved eller få en provprenumeration av Aktivt Skogsbruk?