Inspiration / Djur och natur

Nyckelpigan avslöjar framtiden

Enligt sägnen släpps du in genom himlens portar om du låter en infångad nyckelpiga flyga iväg. Nyckelpigan ansågs hjälpa Jungfru Maria med att hålla nycklarna till himmelriket. Maria är ju förknippad med de sju dygderna och prickarna på den karakteristiska skalbaggen är just sju.

Den sjuprickiga nyckelpigan är vanligast, men det finns 69 olika arter bara i Sverige och över 4500 i hela världen. Färgen behöver faktiskt inte vara röd utan kan variera i svart, gul eller brun. Helst äter nyckelpigan bladlöss eller sköldlöss. Vissa arter äter också växter eller svamp. Nyckelpigans klara färg fungerar som varningssignal.

Dessutom kan den avsöndra blod (gul vätska) från benens leder genom så kallad reflexblödning – vätskan är giftig och har en besk smak. Vissa fåglar och rovinsekter äter emellertid nyckelpigor ändå. I svensk folktro förekommer nyckelpigan i flera sammanhang.

Bland annat ansågs guldhönan, som den också kallas, spå väder: "Gullhöna, gullhöna flyg, flyg, så blir det sommar och gott, gott, vä’r" lät det bland annat i Bohuslän. I andra delar av landet var det precis tvärtom, om nyckelpigan flög väntade regn.

Enligt andra gamla sägner kunde nyckelpigor avslöja framtiden. Om en nyckelpiga landar på din hand och kryper utefter fingrarna mäter den upp nya handskar åt dig. Det innebär att du antingen ska på bröllop eller begravning, men vilket av det avslöjas dock inte...

Text: David Söderlind Foto: Kerstin Jonsson