Njut av lummiga lövskogar i Söderåsen! 
Foto: Peter Johnsen.

Njut av lummiga lövskogar i Söderåsen! Foto: Peter Johnsen.

Inspiration / Djur och natur

Tips på utflykter: 8 magiska skogar

Publicerad 2024-06-19

Från lummiga ädellövskogar till karga myrhav. Från grönskande hedar till dramatiska dalar och djupa raviner. Här hittar du några skogspärlor som kan vara värda ett besök i sommar.

1. Söderåsen – mäktig storhet

I Söderåsens nationalpark, öster om Helsingborg, upplever du lummiga lövskogar, mäktiga rasbranter, strömmande vattendrag och fantastiska utsikter. Särskilt spännande är Skäralid som är en sprickdal med lodräta klippor. Här finns en mångfasetterad insektsfauna och ett rikt djur- och fågelliv.

2. Tiveden – vilt och vackert

Sveriges sydligaste vildmark hittar du i Tiveden. Här finns ett kuperat och vilt skogslandskap med dramatiska sprickdalar, vackra skogssjöar och klippblock upp till tio meter höga. I området hittar du också många intressanta grottor. I Tivedens nationalpark finns nästan 3,5 mil markerade leder, från rundor som inte är mer än 1 km till 9,5 km.

3. Stenshuvud – lummig ädellövskog

400 hektar stort erbjuder Stenshuvud en mycket varierad upplevelse. Själva berget som mäter 97 meter över havet består av tre toppar med magnifik utsikt över Hanöbukten. Du behöver sedan inte gå långt för att befinna dig i vacker ängsmark, rik och lummig ädellövskog, havsmiljö eller på sand- och klippstrand.

4. Böda backar

Norr om Böda på norra Öland ligger naturreservatet Böda backar, ett av Sveriges största flygsandområden. Böda backars skog är i dag hem för en lång rad växter och djur som är knutna till gamla träd och sandiga miljöer. Här finns allt från karga sandhedar med stormvridna tallar, till kalkrika ängstallsskogar med en mångfald av orkidéer och frodiga lövlundar med jätteekar. Den som gillar att vandra hittar flera fina leder och motionsspår här.

5. Sveriges största skogliga nationalpark

Muddus eller Muttos på samiska är Sveriges största skogliga nationalpark. Nationalparken är en del av världsarvet Laponia och ligger i Lappland. Här finns gammelskogen bevarad med jättefuror, kulturlämningar, enorma mosaiker av myrmark, vattenfall och djupa raviner.

6. Världens äldsta träd

Uppe på Fulufjället i nordvästra Dalarna kan du se Old Tjikko, världens äldsta träd som varit med i hela 9 550 år. Granen har överlevt så länge genom att slå nya rötter från grenarna. I februari 2023 knäcktes Old Tjikkos topp av under en vinterstorm, men den har bevarats på Fulufjällets Naturrum. Fulufjällets nationalpark bjuder också på färggranna lavar, urskogar och det imponerande vattenfallet Njupeskär.

7. Ett varierande landskap i Skuleskogen

Storslagna utsikter över Höga Kusten, gamla granskogar, branta berg och vackra stränder. I Skuleskogens nationalpark vid kusten mellan Örnsköldsvik och Härnösand kan du njuta av ett varierat landskap och fina vandringsleder. Skuleskogen ger ett trolskt intryck, insprängd i fält som en gång i tiden var stränder i havet.

8. 180 trädarter i Ekolsund

Silvergran, kustgran, makedonisk tall, lärk, poppel, tulpanträd, humlebok och äkta Ornäsbjörkar. Vid Ekolsunds slott i Enköpings kommun nära Mälaren finns ett så kallat arboretum fyllt av olika trädslag. Här finns totalt runt 180 olika trädarter! Stora Enso hjälper till med skötsel av parken. Ekolsunds slott som var Gustav den tredjes favoritresidens bjuder också på spännande historia!

Utsikt i Skuleskogen. Foto Klaus Steinkamp.

Utsikt i Skuleskogen. Foto Klaus Steinkamp.

Skogsmård på stam i Tiveden. Foto Lars-Goran Abrahamsson.

Skogsmård på stam i Tiveden. Foto Lars-Goran Abrahamsson.

Text: Annsofie Öhman & Sanna Casson