Inspiration / Djur och natur

Titta in i skogens barnkammare

En ny generation har fötts och börjar göra sig redo för det tuffa livet i skogen. Och går du ofta i skog och mark – och är utrustad med en stor portion tur – kanske du får syn på någon av vårens ungar. En som ofta, och med lyckosamt resultat, vistas i skogen är naturfotograf Kenneth Johansson. Här visar vi några av hans fantastiska djurmöten med skogens yngsta.

Med passion för djur och natur

Kenneth Johansson, naturfotograf bosatt i Skillingaryd, har vuxit upp med skogen, djuren och naturen. En viktig del i hans fotograferande är planeringen och att söka efter intressanta platser för djurmöten. Kenneth sätter upp holkar och bygger små gömslen i plywood där han kan krypa in och vänta på djuren. Även bilen fungerar som ett gömsle. Han åker sakta runt på små skogsbilvägar och spanar efter rådjur, älgar, rävar och annat vilt. Mest intensivt är det under våren, då det blir många tidiga mornar och sena kvällar …

Nyfödda rådjurskid

Nyfödda rådjurskid "Jag stod bakom ett par enebuskar när jag fick syn på ryggen på ett rådjur. Plötsligt flög det upp och jag såg att det var en get. Jag kikade fram och såg två helt nyfödda kid. De var inte mer än tre decimeter långa och reste sig nog för första gången."

Sex rävungar i Assarebo

Sex rävungar i Assarebo "På väg till ett grävlingsgryt fick jag fick syn på det här rävgrytet. En efter en kom ungarna fram ur grytet. De var nyfikna och två av ungarna kom nästan ända fram till mig. Jag fotade där i flera dagar; ofta lekte de i några timmar, för att sedan somna allihop i en hög."

Nio små storskrakar i Aneby

Nio små storskrakar i Aneby "Inte mer än ett dygn är dessa storskrakar då de utan att tveka hoppar från boet i eken och tar sina första vingtag.

Harpalt i gröngräset

Harpalt i gröngräset "Den här harungen som föddes i maj var ungefär två dygn gammal. Under en sommar kan en hona föda två till tre kullar.

Text: Annsofie Öhman Foto: Kenneth Johansson