Inspiration / Hem och lantliv

Fixa veden i vinter

Publicerad 2025-12-04

Nu i juletid och under årets kalla månader eldar vi lite extra i öppna spisen eller kaminen. Kanske lika mycket för värmen som för myskänslan. Som skogsägare har du förmånen att kunna ta ved från den egna skogen. Här tipsar vi om när och hur du ska göra för bästa resultat!

Torr ved är A och O

I grund och botten handlar det om att få till en torr och fin ved, då brinner brasan som bäst.

Fäll träden vintertid

Vintertid, oktober till mars, är bästa perioden för att fälla träd. Träden är i vila och saven har dragit sig tillbaka. Veden innehåller mindre vatten vilket gör att den torkar snabbare. Lite klenare träd, upp till 25 cm i omkrets, klarar man av att fälla med motorsåg.

Kör veden till gården

Se till att träden kommer hem till gården, med fyrhjuling eller traktor. Där kan den ligga fram tills vårvärmen kommer.

Kapning och klyvning

I mars, april är det dags för kapning och klyvning. En del gör det med vedyxa och huggkubb, men är det en större mängd ved är det vanligt att man använder vedkap och vedklyv.

Samla veden i luftig hög

Lägg den kluvna veden i en luftig hög. Luften och solen måste kunna torka veden. Om du hellre vill stapla veden, gör det inte för noggrant så det blir för tätt, vinden måste kunna nå veden. Det gör inget att det regnar lite på veden under våren, porerna öppnar sig, och veden torkar ännu bättre då.

Vedboden innan midsommar

Innan midsommar ska veden vara inne i vedboden, för att skyddas mot väta. Vid den tiden börjar det bli dagg och luftfuktigheten ökar. I vedboden kan man stapla veden noggrannare om man vill. Sedan är det bara att elda till hösten och vintern!

    Så eldar du i öppna spisen

    • Elda med torr och bra ved. Gärna björk, som brinner mjukt och värmer milt. Bäst funkar det med rumstempererad ved.
    • Starta gärna brasan med gran, som är rik på kåda och lättare antänds.
    • Spänta veden fint, börja med fina stickor.
    • Elda intensivt till en början, för att få till bra lufttillförsel.
    • När brasan brunnit ut – lägg sot och aska i en plåthink med lock. Askan kan fortsätta glöda i flera dagar efter eldningen.
Text: Annsofie Öhman