Inspiration / Hem och lantliv

Väck det gröna till liv!

Publicerad 2023-03-18

Längtar du efter en egen köksträdgård och prunkande blommor ? Här tipsar vi om hur du lyckas med förodling och återupplivande av trötta krukväxter!

Dags att få liv i övervintrade pelargoner! Klipp bort torra stjälkar och plantera sedan om i ny fin jord. Börja vattna mer och ställ blommorna ljust i rumstemperatur. Tillför näring i vattnet. När frostrisken är över kan de sakta få vänja sig vid uteliv på altan eller i trädgård.

Plantera om inne

Våren är en bra tid för att plantera om eller dela hemmets gröna växter som börjar växa ur sina krukor. Stora växter som är svåra att plantera om ger du en nystart genom att fylla på lite ny jord.

Gör så här: Vattna växten innan omplantering, helst dagen innan. Välj en något större kruka än den gamla. Lägg lecakulor i botten av krukan och sedan lite jord.
Ta försiktigt bort en del av den gamla jorden från växten. Sätt växten i nya krukan och fyll på med mer jord. Tryck till och vattna, så att jorden sätter sig. Fyll eventuellt på med mer jord. Efter några veckor kan du tillsätta ny näring.

Så förodlar du

Vissa blommor och grönsaker bör förodlas inomhus för att hinna blomma eller ge skörd.

  1. Börja i rätt tid. Läs på fröpåsen. Välj planteringskärl/-krukor med dräneringshål. Fyll med såjord (en näringsfattig jord). Vattna igenom jorden och följ påsens råd för sådjup.
  2. Täck sådden med plast eller använd miniväxthus. Frön gror bäst i värme och hög luftfuktighet. Sådden får inte torka ut, så vattna försiktigt med stril.
  3. När bladen börjar visa sig kan man flytta till en lite svalare plats och göra hål i plasten. Nu vill plantorna ha mycket ljus.
  4. När plantorna vuxit till sig, plantera om i större krukor. Använd gödslad jord som blomjord eller planteringsjord. En del plantor kan behöva omskolas två gånger. Lägg lecakulor i krukan, om den inte ska planteras ut i trädgården.
  5. När risken för nattfrost är över kan man plantera ut plantorna. Vänj dem gradvis vid kyla och skarpt solljus. Ställ ut krukorna på dagarna, och ta in dem under natten. En vecka brukar räcka.

Odla på nytt sätt

Hydroponisk odling, det vill säga att odla i vatten helt utan jord, blir allt mer och mer populärt. Kanske för att du slipper jord inomhus och kan odla året runt.

Du behöver bara vatten och näring. Lite större växter stöttas upp med lecakulor eller liknande. Rotsystemet blir inte så stort, då växten inte behöver lägga energi på att leta vatten. Det betyder att det går att odla mer på mindre yta.

Passar att odla allt som växer ovan jord, men bäst för sallad och kryddor.

Startset för hydroponisk odling
Innehåller allt du behöver för att starta odla. Med 8 krukor, gödningsmedel, pimpsten och odlingsinsatser. Lägg bara till de frön du vill ha från serien Växer på Ikea. Finns för 894 kr på ikea.se

Text: Annsofie Öhman