Inspiration / Hem och lantliv

Vinterfint på skogsgården!

Publicerad 2021-12-09

Gräv där du står! Som skogsägare har du fina möjligheter att pynta inför vinterns alla högtider. Floristen Christian Abrahamsson visar hur du skapar vackra dekorationer med gran, tall, en och rönn.

– Naturmaterial är väldigt trendigt, konstaterar Christian Abrahamsson. Efter att ha jobbat i blomsterbutik i både större och mindre städer landade han i småländska Vaggeryd för ett tiotal år sedan. Här på tallmon, bara ett stenkast från skogsmässan SkogsElmia, driver han sin lilla blomsterbutik Acleja där han kombinerar traditionella snittblommor med det som naturen har att erbjuda.

Närproducerat material

Den som har egna marker att hämta material från är lyckligt lottad.

– Alla typer av naturliga inslag – från torkade kvistar till gräs, vass och vackra växter från skog och mark är väldigt populärt just nu. Bara att plocka in, arrangera och låta torka oavsett säsong, säger Christian vars hjärta ändå slår lite extra för de växter som är gröna året om. Till vinterns alla helger är det barrväxter som är det självklara valet. Och här gräver Christian där han står.

– De småländska skogarna bjuder på ett överflöd av gran och tall att skapa vackra arrangemang med. Det är traditionella material som är enkla att jobba med och ger fint resultat, även om man inte är proffs.

I floristbranschen arbetar man sedan länge med odlade material som köps via grossister. Ofta handlar det om barrväxter som har odlats fram av estetiska skäl och som är lätta att jobba med. Dessutom går de att få tag på i stora mängder.

– Även om jag bor och jobbar i skogrika trakter så kan jag ju faktiskt inte gå ut och klippa gran, tall och plocka mossa för att använda i min verksamhet, där sätter allemansrätten en tydlig gräns och det tycker jag är bra. Men hade vi haft större tillgång till svensk gran och tall så hade vi använt det mer, säger Christian.

Under åren har han dock lärt känna skogsägare i trakten och har därför möjlighet att samla in en viss mängd ”närproducerat” material för sina binderier och dekorationer.

Skattjakt på hygget

Om du har en avverkning eller en gallring på din fastighet i vinter så är det ett riktigt bra tillfälle att plocka in material till fina dekorationer. När tillfället ges besöker Christian ett hygge och klipper direkt från groten som ligger på backen.

  Dukning med skogstema, superenkel bordsdekorationen

 • Köp en rund oasis och en rulle grön spoltråd hos din blomsterhandlare. Täck oasisen med mossa och linda fast den med spoltråd.

  De små enarna skapar du genom att krama ihop klumpar av mossa som du sedan formar genom att linda spoltråden med olika tryck, lättare nere runt basen och hårdare i toppen.

  Stick i blomsterpinnar eller grenar som du hittat i skogen och placera sedan enarna i oasisen. Avsluta med att sticka i stearinljus.

  Håll mossan fuktig och glöm inte att släcka ljusen!

– Dels är det praktiskt och lättjobbat och dels skadar jag inte några levande träd. Mossa och vackra kottar har sin givna plats i vinterns dekorationer och Christian brukar även hålla ögonen öppna efter torkade grenar och kvistar som kan bli ett spännande inslag i arrangemangen. Men även som skogsägare gäller det förstås att vara uppmärksam så att du inte plockar fridlysta växter. Möjligheterna att skapa är oändliga, tycker
Christian.

– En tulpanbukett blir jättefin med granris eller tallris, olika typer av dörrdekorationer utomhus är lätta att göra och när helgerna sedan är över så kan du ta en kruka med krokus och klippa ner tallgrenar i för en härlig vårvinterkänsla.
Det här tänket kan du förstås ta med dig ut i skogen oavsett säsong. Till våren kan du skapa med sälg, vide och björkris. När våren kommer blir blommande fågelbär, rönn och fläder vackra inslag i buketterna.

– Sommartid använder jag mig gärna av hallonris för att skapa ett naturligt och lite busigt intryck, just hallonriset är lite underskattat, man tänker ofta inte på att det finns där.

Jobba som ett proffs

Hållbarheten på dekorationerna varierar förstås. Mossa som kan bindas på en oasis och hållas fuktig kan hålla länge, medan en julgran på dåligt humör kan barra ner hela vardagsrummet.

– Barrdekorationer utomhus brukar stå sig länge, särskilt om det är minusgrader. Är det plusgrader kan det vara bra att ge arrangemanget en skvätt vatten ibland.

En bukett snittblommor med gran eller tall håller omkring en vecka om buketten sköts rätt. Rensa grenar och stjälkar från material så att inga blad eller barr står i vatten. Byt gärna vatten och snitta om regelbundet så håller
dekorationen ännu längre. Och glöm inte att diska ur vasen samtidigt. Ett rent kärl och rent vatten uppskattas av växterna!

Bra redskap är A och O, både för resultatet och för hållbarheten.

– Med en riktig sekatör får du en fin snittyta som gör att växterna får lättare att dra åt sig vatten och därmed håller längre. Dessutom blir det mindre åverkan när du klipper från ett levande träd. Om materialet ligger ett tag innan du börjar skapa är det bra om du snittar om ytan med en vass kniv. Saxar och andra verktyg som klämmer ihop fibrerna ska man undvika eftersom det täpper till vattenflödet.

Gör det enkelt

Med fri tillgång till naturens material har du som skogsägare möjligheten att prova dig fram. Och det enkla är ofta det vackra, tycker Christian.

– Det viktiga är att man vågar – det finns ingen anledning att krångla till det. Utgå från materialets förutsättningar. Om du har en gren som är lite högre och tar plats – börja med den
och arrangera sedan det andra materialet på ett fint sätt runtomkring. Fördelen med skogens
material är att det finns en naturlig variation. Det ska vara lite lekfullt och rufsigt och det behöver inte vara perfekt. Tvärtom: det är ofta det udda som blir en snackis.

De småländska skogarna bjuder på ett överflöd av gran och tall att skapa vackra arrangemang med.
De vackraste julklapparna och gåbortpresenterna skapar du med material från din egen skog. Dekorera med kvistar av tall, gran och en, rönnbär och kottar.

De vackraste julklapparna och gåbortpresenterna skapar du med material från din egen skog. Dekorera med kvistar av tall, gran och en, rönnbär och kottar.

Christian Abrahamsson

Christian Abrahamsson

  Lättvarierad dörrdekoration

 • Gran och tall är utgångspunkten för den här fina dörrdekorationen som är enkel att göra.

  • Klipp större kvistar av gran och mindre kvistar av tall. Arrangera kvistarna med granen i botten och tallen ovanpå.
  • Tvinna grenarna runt varandra i en spiral så att de låser fast varandra.
  • Bind ihop allt med ett kraftigt snöre och dekorera med kottar, apelsiner eller andra dekorationer som matchar just din dörr.
  • Dekorationerna fäster du med så kallad skafttråd, en lite tjockare ståltråd som du kan köpa i blomsterbutiken.
Text: Amelie Bergman Foto: Anna Hållams