Inspiration / Jakt och friluftsliv

Är du redo för jakten?

Publicerad 2021-06-10

Sommar och tidig höst är en utmärkt tid att förbereda sig för höstens jakt. Sydvedaren Tomas Trygg som själv har två gråhundar, tipsar om smarta förberedelser både för jägare och hund.

– För det mesta jagar jag i Sälenfjällen, med min bror och ytterligare fyra, fem jägare. Där jagar vi älg, men ibland är jag också med på vildsvinsjakt. Jag har två gråhundar, en vuxen gråhund som jag ofta går med under jakterna, och sedan en fyra månaders valp som får vänta till nästa höst innan det är dags.

Hur förbereder du dig för jaktsäsongen?

–Jag springer mycket, den gamla gråhunden hänger med hela tiden, det blir upp till en mil ungefär tre dagar i veckan. Men är det varmare än 13–14 grader ute så får han vara hemma, då blir det en promenad istället. Med valpen tränar jag kontakt och gör lydnadsövningar. Men man får börja försiktigt när man springer med hund, så att man inte knäcker den. Innan själva jakten så ”jagar” vi utan bössa. Det blir en lugnare start då.

Sen tränar jag skytte, och några gånger innan jakten åker jag och en kompis till Stjärnåsen skyttecenter. Där finns en skjutbiograf där man ställs inför realistiska jaktsituationer och tränar med riktiga vapen och skarp ammunition. Det blir varierat skytte, och man får bra koll på i vilka lägen man ska skjuta, och när man ska avstå.

En självklarhet är att kolla att alla grejor är i ordning; vapen, hundpejl, jaktkläder och så vidare. För mig som hundförare är det viktigt att jag har kläder som verkligen syns!

Några tips vad gäller jaktmarken?

– Kanske behöver man röja och snitsla vägarna till passen. Ha också koll på passlinjer, så att det inte är sly och buskar i skjutgatorna som behöver tas bort. Säkerheten framför allt!

Se över jakttornen och bygg nya om det behövs, gör en extrakoll av stegarna! Innan en jakt brukar jag vilja veta var alla pass är, så då märker jag ut dem i hundpejlens gps.

Till sist, vad är det bästa med att jaga?

– Naturupplevelsen och det sociala!

En självklarhet är att kolla att alla grejor är i ordning, som vapen, hundpejl och kläder.
Tomas Trygg
Tomas Trygg på jakt i Sälenfjällen.

Tomas Trygg på jakt i Sälenfjällen.

Text: Annsofie Öhman Foto: Emma Fredriksson (jakttorn)