Inspiration / Mat och recept

Äta vild mat – recept

Publicerad 2024-04-10

Plocka och ät vild mat! Här delar örtkännaren Lisen Sundgren med sig av recept baserade på nässlor, nypon och granskott.

Nässlor med kardemumma

4 portioner
4 gula lökar
smör till stekning
1 liter vatten
1 ½ liter nässlor
4 dl gröna ärtor eller 2 avokador
4 hela kardemummakapslar eller ½–1 tsk stött kardemumma
25 g smör
salt och peppar

Hacka löken grovt och fräs den glansig i lite smör i en kastrull. Tillsätt vatten och nässlor. Ge det hela ett uppkok och låt sjuda under lock i 5 minuter. Lägg ärtor eller avokadofruktköttet och kardemumma kapslar i en mixer, häll i nässlor och kokvatten och mixa soppan slät. Häll tillbaka soppan i kastrullen, rör ned smör och smaksätt med salt och peppar. Värm på snabbt och servera.

Nyponkräm

För stenåldersmänniskan var nyponmos en delikatess, det kan nog ha smakat ungefär så här. Krämen blir ganska tjock. Tillsätt mer vatten om du vill göra soppa.

4 portioner
1 liter hela färska eller djupfrysta nypon
1 liter vatten
Smaka av med honung eller socker

Rensa och skölj nyponen. Skär av blomfästena och lägg nyponen i en kastrull. Häll på vatten så att det täcker. Koka upp, stäng av värmen efter 5 minuter, mosa nyponen lite grovt med en gaffel och låt dra över natten under lock i rumstemperatur. Koka upp blandningen igen och låt den sjuda i 15 minuter under lock. Passera genom en finmaskig sil eller passör. Häll tillbaka soppan i kastrullen och tillsätt honung eller socker, rör om tills det har lösts upp. Förvara i kylen. Håller i 3–4 dagar. Går bra att frysa in.

Granskottstsatsiki

4 portioner
2 dl färska granskott
2–3 msk oliv- eller rapsolja
2 dl matlagningsyoghurt eller växtbaserad dito
ev. 1 finhackad vitlöksklyfta
salt och nymalen svartpeppar

Finhacka granskotten och blanda med resten av ingredienserna i en skål. Smaka av med salt och peppar och droppa lite extra olja över.

Foto: Lisen Sundgren