Till tårtan behöver du
1 sats sockerkaksmaräng botten
½ sats bärvaniljkräm + 1 ½ dl vispgrädde
3 dl vispgrädde till övre lagret
1 ekologisk lime, zest (strimlat skal utan «det vita»)
färska jordgubbar och hallon myntablad
Sockerkaksmarängbotten
75 g rumsvarmt smör
135 g strösocker (1 ½ dl)
60 g äggulor (ca 4 st)
¾ dl mjölk
90 g vetemjöl (1 ½ dl)
1 ½ tsk bakpulver
1 ekologisk citron, zest
1 krm salt
150 g äggvitor (ca 4 st)
270 g strösocker (3 dl)
1 dl flagad mandel
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa smör och socker poröst.
- Tillsätt äggulorna en i taget och mjölken.
- Blanda i mjöl, bakpulver, zest från citron och salt.
- Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper eller i två mindre formar, à 25×25 cm.
- Vispa äggvitorna till ett lätt skum och vispa sedan i sockret så att du får en glansig maräng.
- Bred marängen ovanpå smeten i långpannan och strö över mandeln.
- Sänk ugnsvärmen till 150 grader när du sätter in bottnen i ugnen och grädda ungefär 45 minuter. Marängen ska ha fått lite färg innan du tar ut den.
Bärvaniljkräm
250 g bär eller fruktpuré, hallon, svartvinbär, mango
2 ½ dl mjölk
1 tsk vaniljsocker
90 g äggulor (ca 6 st)
100 g strösocker (drygt 1 dl)
5 msk majsstärkelse
25 g smör
1 krm salt
ev 3 dl vispgrädde
- Koka upp puré, mjölk och vaniljsocker i en kastrull.
- Vispa ihop äggulor, strösocker och majsstärkelse. Sila ner bärmjölken i blandningen och rör om.
- Häll blandningen i en ren kastrull och koka försiktigt upp krämen under ständig vispning. Koka tills krämen är riktigt tjock.
- Låt smöret smälta ner i krämen under omrörning. Tillsätt saltet. Låt svalna. Förvara i kyl till användning.
- När du ska montera tårtan vispar du eventuellt upp bär krämen med ovispad grädde till en fluffig kräm. Till den här tårtan räcker det med en halv sats.
Och så var det dags att montera...
- Ta försiktigt loss bottnen från bakplåtspappret. Dela den i två delar om du använt en långpanna.
- Vispa 3 dl grädde i en bunke.
- Placera första bottnen på ett fat och bred på bärkrämen.
- Placera den andra bottnen över och bred på grädde.
- Riv över zest från lime och toppa med jordgubbar, hallon och mynta.