Inspiration / Mat och recept

Sommarens flädermoussetårta

Lyxa till sommarfikat med en fräsch sommartårta med smak av fläder. Dekorera med färska jordgubbar, hallon eller blåbär.

Botten:

  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver

Flädermousse:

  • 4 dl grädde
  • 4 gelatinblad
  • 2 ägg
  • 2 dl koncentrerad flädersaft

Så här gör du

Vispa socker och ägg pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i smeten. Häll i en smord och bröad springform 22 cm. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter i 175°. Kontrollera med en provsticka att kakan är helt torr. Låt kallna. Dela bottnen i tre delar och använd en av dem.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Vispa grädden hårt. Dela äggen gula och vita för sig. Rör ner gulorna försiktigt i grädden. Värm saften i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och smält dem i saften. Rör ner saften i en tunn stråle i smeten. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner dem i smeten.

Använd samma form igen. Placera en tårtbotten i formen och fyll på med flädermousse. Låt tårtan stelna i kyl minst 4 timmar.

Innan du serverar tårtan: Dekorera med färska bär!

Recept av Helene Sjölin och Marie Nilsson.

Foto: Anna Hållams