Foto: STF

Foto: STF

Inspiration / Mat och recept

Mat att laga när du är ute på vandring!

När magen kurrar och stegen börjar kännas tunga är det läge att ta en paus och fylla på med energi. För dagsturen funkar det ofta utmärkt med en kall matsäck, men är du ute flera dagar smakar det bra med varm mat som du lagar över öppen eld eller i stormkök.

Förbered så mycket av maten som du kan hemma, både för att förenkla när du lagar maten och för att spara utrymme i packningen.

  • Tips på enkel mat är att dela lax och grönsaker i mindre bitar som du lägger i en plastpåse med rapsolja och kryddor. Stek i panna på stormköket och ät med ett gott bröd.

  • Gör i ordning mackor hemma, några varianter: avokado, tomater och tonfisk eller klassikern med ost, skinka och dijonsenap. Packa in i folie och grilla på plats.

  • Laga en enkel soppa hemma, med till exempel tomater eller köttfärs som bas. Värm upp i en panna över elden.

  • Går du en lite längre vandring är det smart att välja frystorkad mat, det håller nere vikten på packningen.

  • Extra energi i form av till exempel nötter, choklad och proteinbars ångrar du sällan att du lade ned i ryggsäcken.

  • Tänk också på att elda varsamt och bara under säkra förhållanden på platser där det är tillåtet. Släck med rikligt med vatten när du har grillat klart.


Krabbelurer

Plättar som smakar som en mix av sockerkaka och amerikanska pannkakor. Gör smeten hemma, häll i en flaska och packa ner i ryggsäcken. Extra gott med sylt och lättvispad grädde.

1 ½ dl socker
4 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 ½ dl mjölk
2 ägg
smör att steka i

Blanda socker, mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Vispa ner mjölken så att det blir en slät smet. Rör ner äggen. Stek plättarna i smöret i en stekpanna.