Inspiration / Mat och recept

Viltkebab från stekhällen

På stekhällen fräser kryddig älgkebab som ska serveras i egna tunnbröd med picklad morot och rödlök som färg- och smakklickar. Förbered hemma i köket och laga klart på stekhällen ute i terrängen!

Du behöver det här

Älgkebab till 6 personer
750 gram älgkött, t ex stek på innanlår
1 rödlök
3 msk olivolja
salt, peppar, kebabkrydda

Tunnbröd
5 dl mjölk
50 gram smör
1/2 paket jäst
1 tsk salt
1 msk socker
2,5 dl grahamsmjöl (gärna
grovmalet)
8 dl vetemjöl

Kebabsås
2 dl creme fraiche
2 msk majonnäs
1 msk sambal oelek
2 msk Chilisås
1 vitlöksklyfta
1 msk Fanta
salt, peppar, kebabkrydda

Picklad rödlök & morot
0,5 dl ättikssprit
1 dl socker
1,5 dl vatten
3 morötter
2 rödlökar

Förbered innan utflykten

Skär lövtunna skivor av köttet medan det fortfarande är lite fruset. Det går bra med i princip vilken del som helst; innanlår, stek eller liknande. Blanda med skivad rödlök, olivolja, kebabkrydda, salt och peppar. Låt dra i plastpåse som du packar ner i väskan.

Värm mjölken till 37 grader och rör ut jästen. Tillsätt de torra ingredienserna. När degen börjar gå ihop tillsätter du rumsvarmt smör. Degen ska kännas smidig och lite kladdig. Jäs under bakduk i 45 minuter.

Knåda degen på mjölat bakbord och dela upp den i 12 bitar. Kavla ut så tunt du kan, strö över lite mjöl och lägg varje bröd "på hög" med ett bakplåtspapper mellan varje tunnbröd. Rulla ihop bröd och bakplåtspapper till en rulle och packa ner i väskan.

Riv morot på grovt rivjärn och skär rödlöken i skivor. Blanda ättikslagen och dela upp den i två burkar. En för morot och en för rödlök. Ner med dessa i utflyktskorgen. Blanda ingredienserna till såsen. Smaka av med kryddorna. Packa ner såsen och ta med olja att steka i samt ruccola och feferoni till serveringen. Ut i skogen!

I skogen, när hällen blir het

Laga mat på stekhäll antingen över öppen eld eller med gasol och ställning. Det senare ger en väldigt jämn och fin värme. Stek bröden utan olja på hällen. Låt dem få färg och svep in dem i en kökshandduk.

Hetta upp olja. Stek älgkebaben på hög värme. Njut av doften när den blandar sig med den friska vårvinterluften.

När köttet börjar bli färdigt lägg upp bröden på kanten av hällen. Låt var och en plocka ihop sina favorittillbehör runt stekhällen. Servera även med ruccola och feferoni. Smaklig måltid!

Text och foto: David Söderlind