Marcus Bloom, Tracy of Sweden, fick motta innovationspris för mätsystemet som skapar exakt spårbarhet av virket direkt från skördades aggregat.

Marcus Bloom, Tracy of Sweden, fick motta innovationspris för mätsystemet som skapar exakt spårbarhet av virket direkt från skördades aggregat.

Aktuellt / Senaste nytt

20000 besökare nyfikna på framtidens skogsägande

Publicerad 2019-07-01

Framtidens skogsägande var temat när det återigen var dags för Nordens största skogsmässa SkogsElmia, i skogarna utanför Jönköping. Över 300 utställare från 21 länder stod för innehållet och drygt 20 000 besökare under tre dagar bidrog till det klassiska sorlet av röster, rasslade sågljud och trampande fötter.

Presentation av ny teknik för skogen är ju en av mässans solklara inslag. Och visst var det så även i år. Många tillverkare av mindre avverkningssystem såg chansen när de "stora" maskintillverkarna inte var med. Bland annat presenterade Kranman en ny skördare i kompaktformat.

Bland andra klassiska SkogsElmia-inslag som vedklyvar, fyrhjulingar och motorsågar var det dock en ny tekniktrend som var tydlig på mässan. Och det var appar och mätteknik för din alldeles vanliga mobiltelefon.

Krister Tham, vd på Katam som visade sin nya app för skogsmätning, var ett hett intervjuobjekt.

Krister Tham, vd på Katam som visade sin nya app för skogsmätning, var ett hett intervjuobjekt.

Som alltid fylldes gångstråken på SkogsElmia av förväntansfulla besökare.

Som alltid fylldes gångstråken på SkogsElmia av förväntansfulla besökare.

Mät skogen med telefonen

I Katams monter förevisades deras app där du direkt i i din telefon kan mäta grundyta, medeldiameter, träd och volym per hektar.

– Vi har en fri demoversion för Android ute nu. Till hösten kommer en Pro-version, berättar Krister Tham, VD och en av grundarna av företaget. Precisionen i mätningen är hög och på sikt hoppas Krister Tham att verktyget bidrar till att revolutionera flödet i skogen.

– Användare är allt från professionella grupper som planläggare och inköpare av virke, till skogsägaren som vill få bättre koll på sin skog. Genom att tolka och definiera objekt redan i skogsmiljön på ett tidseffektivt sätt kan vi bidra till ett högre virkesutbyte genom hela kedjan. Kombinera med till exempel drönarvy så få du en detaljerad bild av din stående skog och kan med hög exakthet planera till exempel en gallring och vad som förväntas levereras ut från den till industrin.

Spårbarhet i varje stock

Bara ett par meter bort sitter Marcus Bloom i Tracy of Swedens monter.

– Det här bordet är tillverkat av virke som vi med hjälp av vårt system kan spåra till exakt växtplats på halvmetern när. Genom en kamera i skördaraggregaget samlas information om varje stam i snittytan in direkt under avverkningen.

– Normalt slutar informationen från skördaren i stunden när stocken släpps. Den blir en i mängden. Med Tracy följer informationen om den aktuella stocken hela vägen från skogen, via industrin till slutkund. Spårbarhet på riktigt. Ett försäljningsargument redan nu och definitivt mer i framtiden. Ett sätt att öka skogsägarens virkesvärde och ett sätt för industrin att hantera virket mer effektivt då de från den sekund stocken apteras kan få information om dess kvalitet, säger Marcus Bloom.

Text och foto: David Söderlind