Aktuellt / Senaste nytt

Barkborreangripen skog – Sydveds app bra hjälpmedel

Publicerad 2021-07-02

Anders Ehrenström, skogsbruksutvecklare, uppmanar alla skogsägare att gå ut i sin skog och se om det finns angripna träd. Med Sydveds app får man bra stöd i arbetet.

Granbarkborren är ett allvarligt hot mot skogsbruket, säger Anders Ehrenström, skogsbruksutvecklare på Sydved, och uppmanar alla skogsägare att gå ut i sin skog och se om det finns angripna träd.

– Dessa träd ska ut ur skogen så snart som möjligt, för att rädda så mycket som möjligt av virkesvärdet och samtidigt bekämpa granbarkborren.

Men han understryker att döda träd utan bark inte är ett hot för spridningen av barkborren.

– Träd som har grånat och tappat all bark gör bäst nytta kvar i skogen.

Använd Sydveds app som ett hjälpmedel

Han tipsar om Sydveds app, där det finns bra stöd för var i skogen man ska leta och en funktion för att markera och dela markeringar i kartan.

– När du är ute i din skog så utgår du från kartan som finns i appen. Bland de olika kartlager som finns hittar du ett lager som heter ”Riskindexkarta granbarkborre”. Den kartan visar områden med den typ av skog där sannolikheten för angrepp är störst, ju rödare det är i den kartan desto attraktivare är skogen ur granbarkborrens synvinkel. Så kartan visar inte var det finns angrepp, utan bara den typ av skog som granbarkborrarna gillar att föröka sig i. När du hittar angripna träd så markerar du enkelt platsen med insektsskada, och om du vill kan du också göra en egen notering.

Om du vill ha hjälp med avverkningen kan du dela denna information med din Sydvedare. Funktionen för detta heter just ”dela” och det kan göras för respektive lagrad plats i kartan eller genom att välja flera platser att dela på en gång. När du valt vad du vill dela klickar du på ”dela” och sen ”dela med Sydved”. Då skickas det in så din Sydvedare kan se det kartan över din skogsfastighet. Det gör att inköparen får ett bra underlag för avverkning.

    Glöm inte ladda ner nya appen!

  • Sedan ett tid tillbaka har vi en ny app "Sydved" som ersätter våra tre tidigare appar. Under en övergångsperiod har det gått att använda den gamla appen Min skog, men den har nu stängts ned helt. Så gå in på App Store eller Google Play och ladda ner den nya appen! (Du har samma inloggningsuppgifter till den nya appen som till den gamla.)

Text: Annsofie Öhman Foto: Magnus Eriksson