Aktuellt / Senaste nytt

Bökande markberedare i Skaraborg

Publicerad 2019-03-04

Hos Johan Lindholm på Mo Prästgård utanför Moholm är det full fart i hagen. Där bökar nämligen ett trettiotal grisar av rasen Linderöd. Snart ska de få jobba som markberedare av skogsmark!

På Mo Prästgård är grisar ett relativt nytt inslag. Egentligen är det mjölkproduktion som står för basen i verksamheten. Johan berättar att det är sonen Viktor som intresserat sig för rasen och det hela började med att två suggor köptes in. Nu har dessa två alltså blivit trettio.

En svensk lantras

Linderödsgrisar är en svensk lantras som är relativt opåverkad av avel i någon specifik riktning. Den kännetecknas av sin brokiga färg, svarta fläckar mot ljus botten, och sin kroppsform likt en traditionell pepparkaksgris. Rasen är relativt enkel och tycker om att gå ute, men givetvis med möjlighet att gå in när de själva vill. Modersegenskaperna är väldigt starka och suggorna vaktar väl på sina kultingar.

Starka trynen

Då familjen även har skog på fastigheten föddes idén att det kanske var möjligt att använda grisarnas starka trynen till att markbereda, då böka i jord är det en gris helst av allt vill göra. När sen angrepp av barkborrar ledde till föryngringsavverkning, beslutade man att ett hektar skulle stängslas och förses med halmade hyddor för djuren att gå in i. Där ska nu alltså grisarna få jobba under cirka ett års tid. Marken stängslas med två eltrådar och Johan berättar att den övre tråden mer är till för att hålla ute vildsvin än för att hålla de tama svinen på plats.

Vi hoppas kunna följa familjen Lindholms projekt framöver!