Aktuellt / Senaste nytt

Dags att se över skogen

Publicerad 2021-01-27

Har du inte varit ute i din skog på ett tag, så är det hög tid att göra ett besök för att se så att skogen inte fått fler skador av granbarkborrar. Skador som kanske missats vid tidigare besök.

Det är bra att vara ute i god tid för att stämma av hur skogen mår. Du kanske har haft tidigare skador av barkborre och inte varit ute och tittat över skogen sedan dess? Då är det hög tid att göra ett besök för att se hur det ser ut!

Tidsbrist?

Har du inte tid att gå över din fastighet eller är osäker på om du är drabbad av skador, tveka inte att höra av dig till din Sydvedare, för att antingen få hjälp med att gå över din fastighet eller att få råd om hur du kan göra om du blivit drabbad.

Kan vara svårt se angrepp

Det är inte alltid lätt att se om man är drabbad. Som på fastigheten på bilden, så ser man en andel torra och döda träd i beståndet. I detta fallet har skadorna påbörjats under våren/sommaren 2020 och är då fjolårets skador.

Sedan har träden fortsatt att dö av i sakta takt efter sommaren, då de varit påverkade av barkborre. I detta bestånd så var skadorna så omfattande att ett beslut om avverkning fattades. Det för att hinna rädda de levande träd som finns kvar.

Rustade på distriktet

Vi planerar just nu för fullt för att stå rustade inför eventuella skador av granbarkborren för att kunna hjälpa så många som möjligt. Så tveka inte att höra av dig till din Sydvedare så snart du kan om du önskar få råd gällande barkborreskador.

Text och foto: Gustav Cagner