Aktuellt / Senaste nytt

En glimt av verkligheten

Publicerad 2023-12-18

Hur ser vardagen ut för en virkesinköpare? Det var en av frågorna som praktikanten Anders Holm ville ha svar på när han tidigare i höst klev in på Sydveds kontor i Svenljunga.

Hur ser vardagen ut för en virkesinköpare? Och vilka frågor och vilka resonemang möter man i samtalen kring skogen? Det var frågor som jag ville ha svar på när jag klev in på Sydveds kontor i Svenljunga. Visst, det här var en del av min praktik vid den yrkesinriktade vuxenutbildningen inom skogsbruk på naturbruksförvaltningen hos VGR, men framför allt en chans att få en glimt av verkligheten.

Under mina veckor på Sydved har jag tagit rygg på virkesinköparna Adam Everås och Carl Lundsgård. Det har gett ökad förståelse för virkesköparens roll, med god koordinering, vårdande av kundrelationer och sinnet för skogsekonomi i kombination med naturhänsyn.

Inte minst också att kunna läsa av och lyssna till skogsägares egna visioner och önskemål, eller att komma med värdefulla råd. Förutom att se de dagliga sysslorna passade jag på att utföra egna inventeringar, skapa enkel skogsbruksplan samt åka med timmerbil och skördare.

Till vardags greppar jag penna och kamera för att skildra sportfiske. Ett kreativt och spännande yrke där förvaltning och vårdande av vatten är ett naturligt inslag mellan nappen. Faktum är att sträckan från vattnet in i skogen inte är särskilt lång, utan snarare två ekosystem som har inverkan på varandra.

Så här i sluttampen av min utbildning har jag samlat på mig mycket värdefull kunskap, som är användbar om jag själv får förmånen att äga skog en vacker dag – eller som komplement till när jobbet framför tangentbordet är klart.

Tack Sydved, för att jag fick titta in hos er!

Text: Anders Holm