Aktuellt / Senaste nytt

En öde ö i Bolmen

Publicerad 2020-10-14

En tidig morgon i början av oktober. Vi lägger ut med båten från fastlandet, målet är en öde ö…

Danö, en ö i norra Bolmen, en av de större och den tillhör Dannäs säteri. Vi i båten är jag, Jonathan Nilsson och Sven Josefsson. Jonathan jobbar på Dannäs Skogsentreprenad och Sven är en av delägarna av Dannäs säteri. Anledningen till denna tidiga båtfärd är planering av ett större jobb på Danö.

Sven, som närmar sig 70 år, är en skogsägare som ihop med sina delägare av säteriet verkligen värna om skogsskötsel och bevarandet av kulturmiljön, och kulturmiljöer finns det gott om på säteriets ägor. Danö är en ganska flack ö, högsta punkten ligger på cirka 150 meter över havet, Bolmens vattenyta ligger på 140-142 meter över havet. Ön drabbades hårt av stormen Gudrun 2005, men är idag åter täckt av skog.

Ön har inte alltid varit öde, i början av 1700-talet etablerades ett torp under Dannäs säteri. De första torparna kom antagligen inte till en orörd vildmark, mycket talar för att ön tidigare använts som betesmark av säteriet.

De första torparna man känner till vid namn är Anders Erichsson och hans hustru Maria Andersdotter som kom till ön 1712. Den sista familjen som bodde på ön lämnade torpet 1901.

Utöver dagsverke på säteriet skötte man om torpet och inägorna. Tusentals stenar har plockats och lagts upp i långa murar kring torpet, antagligen för att hålla djuren borta från odlingarna kring stugan.

Under vår vandring på ön stannar vi upp vid kanten av inägan, vi blir tysta och står och titta upp mot platsen där stugan låg... Sakta ringlar sig röken upp från skorstenen, plötsligt öppnas dörren och en kvinna kommer ut, hon tar stigen ner till brunnen för att hämta vatten, vatten till morgonkaffet… Ännu en dag gryr på Danö...

Text och foto: Bengt Sjöfors